Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze wzmacniaczem do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze wzmacniaczem do subwoofera.

Witam, jakiś czas temu wziąłem się za budowę subwoofera na słynnym STX'ie 22 SCX. Kupiłem tani wzmacniacz z allegro do subwoofera, oto i on:

http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subw...290536252.html

Sub jest już złożony i wczoraj pierwszy raz go odpaliłem. Wszystko było w porządku, ale po jakichś 10 minutach zaczęło być słyszalne jakieś zwarcie w subie (dźwięk dobiegał z membrany głośnika). Potem dźwięk przypominał jakby zaczęło się coś fajczyć (0:21 - 0:24 na nagraniu poniżej), więc szybko odłączyłem go od prądu. Włączyłem go znów za chwile i znów jakieś 10-15 minut było w porządku i sytuacja się powtórzyła. Dzisiaj bez takich "niespodzianek" sub grał jakąś godzinę. Warto wspomnieć, że wczoraj pracował trochę ostrzej (ale żadnych przesterów itd.), dzisiaj bardzo spokojnie. Nic się nie grzeje. Zauważyłem, że uderzając w panel to jakby "zwarcie" się przerywa na momencik. Tutaj nagranie:
    http://w745.wrzuta.pl/audio/a84qunGk...oblem_ze_subem
    W 0:02 następuje włączenie wzmacniacza. Te puknięcia od 0:05 to uderzenia w panel - jak słychać wzmacniacz na to reaguje.

Ktoś wie co jest grane?

No nie wiem co dziwnego jest, nie przechodzi TANGO TESTU, czyli gdzies zimny lut, przerwany przewod, upalona koncowka itp ew. jakies zwarcie lub uszkodzenie prawdopodobnie w koncowce (duzo wzmacnaiczy daje taki dzwiek jak za uszkodozne)

Skomentuj

Re: Problem ze wzmacniaczem do subwoofera.

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
      Nic się nie grzeje.
      jesteś pewien?
      lub jakiś kondzioł mógł paść

Skomentuj

Wszystkie problemy z tym panelem masz opisane w temacie o tanich wzmakach do suba.
        Glownie pala sie trafa, kondensatory 100nF w zasilaniu i jeden rezystor ktorego nalezy zmienic na inny.

Skomentuj

Irek, mógłbyś dać link do tego tematu o tanich subach?

Wczoraj przyjrzałem się płytce końcówki mocy i zauważyłem, że przy jednym kondzie jest przerwana nóżka, a jednego brakuje (są tylko nóżki) :/

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=225066#225066

Skomentuj

Problem rozwiązany. Brakowało C20 i C21, w dodatku był zimny lut przy masie transformatora i zimny lut przy tranzystorze.

Skomentuj

wzmacniacz

Ten model ma kiepskie trafo ,u mnie padło, jak szukałem info o tym wzmacniaczu to się dowiedziałem że nie tylko u mnie.Poza tym polecam wyłącznik zasilania ,ekonomia i bezpieczeństwo.
                Jak ktoś potrzebuje panela (blacha z radiatorem i gniazdami) to odstąpię za zrobienie małej
                płytki pcb,najlepiej łódzkie.

Skomentuj

W jakim sensie wyłącznik zasilania.... ??

Skomentuj

Wyłącznik

Wyłącznik przed trafem, bo to trafo pracuje jak masz nawet na off.

Skomentuj

Czyli coś ala przedłużacz w włącznikiem ?? Poszukuje również jakiś przełącznik który po załączeniu Ampli włączy Suba "Tani panel Allegro" myślałem podpiąć pod Yamahę (zasilanie max 100W) niestety pobór Suba to 300W :) Macie jakieś rozwiązanie ??

Skomentuj

ploter, zrób to na przekaźniku :) przekaźnik nie pociągnie ci ze wzmacniacza 100 W

Skomentuj

Jakieś konkrety bo ja z elektroniki noga jestem :/

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                            Poszukuje również jakiś przełącznik który po załączeniu Ampli włączy Suba
                            Po prostu przemyśl dobrze czy na pewno jest Ci to potrzebne.Dodatkowe koszta i czas.Najczesciej do tego typu urządzenia od miejsca odsłuchu mamy dwa góra cztery metry więc nie powinno być problemu z podejściem i wcisnięciem jednego włącznika :razz: Tym bardziej że :
                            bo ja z elektroniki noga jestem :/

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                              Po prostu przemyśl dobrze czy na pewno jest Ci to potrzebne.Dodatkowe koszta i czas.Najczesciej do tego typu urządzenia od miejsca odsłuchu mamy dwa góra cztery metry więc nie powinno być problemu z podejściem i wcisnięciem jednego włącznika
                              Masz rację ale czasem się po prostu nie chce wstawać ;]

Narazie rozwiązałem to przez podpiecie panela pod listwę komputerową (akar) z włacznikiem ... w przypadku wyjazdu z domu zeby sprzet nie pobierął prądu wyłączam wszystko ;]

Skomentuj

Poszukuje również jakiś przełącznik który po załączeniu Ampli włączy Suba
                                Listwa zasilająca master-slave?

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                  Listwa zasilająca master-slave?
                                  Ile takie coś kosztuje ?? I gdzie to można dorwać oprócz listw do zabudowy szaf typu RACK ??

Wisze ci za tego posta piwko :piwo:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X