Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z amplitunerem Unitra Aida AWS 105

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z amplitunerem Unitra Aida AWS 105

Witam.

Jeśli nie ten dział proszę o przeniesienie.
    Mam amplituner Unitra Aida AWS 105. Gdy podłącze do niego głośniki jeden kanał nie działa, drugi natomiast przy większym podgłoszeniu charczy, rzęzi?. Bardzo chciałbym naprawić ten piękny amplituner, gdyż ma dla mnie wartość sentymentalną. Wszelkie propozycje proszę opisać, będę próbował wykonać. Może to wina przedwzmacniacza lub któregoś gml'a?

Pozdrawiam.

raczej wina GML-i miałem to kiedys w swojej AIDZIE jeszce jednego w pelni sprawnego GML-a mam :)

Skomentuj

Jeden kanał działa, ale gdy podgłoszę to też zaczyna charczeć , lub rzęzić, nie wiem jak to nazwać. Czy to także wina drugiego gml'a, czt może których z innych elementów?

Teraz troszę off-topic:) muszę przyznać, że ludzie na diyaudio dużo chętniej pomagają takim ludziom, jak ja. Na innym znanym forum nie otrzymałem żadnej pomocy, jeden post z napisem "kosz". Dziękuję Wam drodzy forumowicze.

Skomentuj

każdy wzmacniacz przy większym podgłoszeniu charczy, przesterowywuje się.
        Więc pytanie jest tylko takie czy przesterowywuje się z braku mocy (czyli git) czy uszkodzenia.

A i co to dla was chłopaki GML? :smile:

Skomentuj

Jak ci tak bardzo zależy na naprawie tego to wylutuj GMLa, otwórz go i posprawdzaj tranzystory. One nie były robione, tak jak japońce, w SMD tylko normalnie na elementach przewlekanych. Bawiłem się tym kiedyś, nawet wstawiałem "sztuczną nerkę" czyli układ na KD502 oparty na topologii GML-026

Skomentuj

Wzmacniacz przesterowuje sie przy cwierci vol. wiec mysle ze spowosdowane jest to uszkodzeniem. Mam jeszcze jedno wyjscie zly glosnik. Sory, ze bez polskich znakow pisze z tel. Czy kondensatory moga byc przyczyna tez tego zjawiska?

[ Dodano: 2010-11-16, 11:57 ]
            Mam jeszcze jedno pytanie. Możecie podać mi wartości kondensatorów, znajdujących się przy końcówce mocy i przy zasilaczu?? Chodzi mi tylko o te najważniejsze, ponieważ nie mam zbyt wielu pieniędzy.

Skomentuj

Jeśli zasilasz go sygnałem z CD to tak będzie, bo dedykowany dawniej magnetofon dawał kilkukrotnie słabszy sygnał.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...ml026_1307.jpg

Skomentuj

A jeśli sygnał podaję z telefonu komórkowego?

Skomentuj

Generalnie jest tam niskie napięcie ,ale może masz za dużo basu ustawione , stare wzmacniacze miały bardzo silne podbicie skrajów pasma, i jak bas jest na max to i przy 1/3 obrotu pokrętła głośności będzie już pełna moc, dlatego nowe wzmacniacze maja bardzo delikatne podbicie - użytkownik nie ma możliwości silnego podbicia pasm a co za tym idzie szybkiego przesterowania wzmacniacza.

Skomentuj

Dziękuję, temat uważam za zamknięty.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                      stare wzmacniacze miały bardzo silne podbicie skrajów pasma
                      Niby jakim sposobem?

Skomentuj

Tym korektorem dwupunktowym bas / sopran, w nowych wzmacniaczach one ledwo coś robią a stare korekcje "detonowały" wręcz głośniki nisko tonowe i wysoko tonowe.
                        A jak ograniczają wpływ korekcji to nie wiem , może rezystorami dodatkowymi dołączonymi do skrajów potencjometru.

Skomentuj

Czaruję...
                        X