Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mosfet 300- problemy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mosfet 300- problemy

Witam, kupiłem wzmaka na mosach 300w @4R. I wzmacniacz dziwnie reaguje (zasilanie i audio dobrze podłączone) raz gra (z 1-2s) a raz nie(1-2s) i tak na przemian, dodam jeszcze ze jak wzmancniacz nie gra to trafo buczy bardziej jakby było bardziej obciążone. I dość mocno się grzeje skubaniec ;/

Na poczatek zmierz prad spoczynkowy i napiecie stale na wyjsciu. No i co to za wzmacniacz jakies zdjecie, schemat?

Skomentuj

wzmacniacz z wymianki odemnie, n mosfet na 2ch parach zmodyfikowany z elektrody. Wysyłałem sprawdzony i dzialający mial tylko ustawić prąd spoczynkowy na nowo - wiadomo inny transformator

Skomentuj

Jeżeli wzmacniacz był dobrze wykonany, tak jak pisał kolega powyżej, to w pierwszej kolejności sprawdziłbym zimne luty po "przekopaniu paczki" przez Pocztę Polska/kuriera...

Skomentuj

. Zawinił nowy miernik który oszukiwał na prądzie, za duży prąd i trany sie przegrzewały. Prąd ustawiłem na oko (tak żeby dobrze grało) i jest dobrze.

Skomentuj

dymit to standard. Wymien baterie w mierniku powinno byc ok.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

opór mierzy dobrze napięcie też ale z prądem oszukuje- cóż kupię nowy... :/

Skomentuj

Zamieszczone przez dymit Zobacz posta
                opór mierzy dobrze napięcie też ale z prądem oszukuje- cóż kupię nowy... :/
                Akurat w opisie n-mosfeta pomiar pradu realizowany jest woltomierzem!

---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 15:31 ----------

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                wzmacniacz z wymianki odemnie, n mosfet na 2ch parach zmodyfikowany z elektrody. Wysyłałem sprawdzony i dzialający mial tylko ustawić prąd spoczynkowy na nowo - wiadomo inny transformator
                A to niby po co?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  Akurat w opisie n-mosfeta pomiar pradu realizowany jest woltomierzem!

---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 15:31 ----------

A to niby po co?
                  Możesz opisać jak ustawić ten prąd? Bo już zgłupiałem i nie mam zielonego pojęcia jak to dziadostwo ustawić...

Skomentuj

Tu jest opis jak ustawić prąd spoczynkowy http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT27...ae5d65b4e35bd5 jedyna różnica jest taka, że dla dwóch par tranzystorów mocy ustawiasz w okolicach 100mA.
                    Może zwyczajnie zły zakres prądu ustawiasz na mierniku, albo masz skrzaczony bezpiecznik w mierniku?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

A to niby po co?
                      Zawsze mi sie wydawalo ze wraz z napieciem zasilania zmienia się prąd spoczynkowy...jeśli ma inny transformator, z innym napięciem to chyba musi skorygować prąd??

A prąd każdy ustawia po swojemu, ja to robie wpinając się amperomierzem w linie zasilania i dla dwoch par irfp250n ustawiam 100mA.

PS. irku nie chcę się z Tobą sprzeczać ale w opisie n-mosfeta też napisaleś że prąd spoczynkowy ustawiamy amperomierzem szeregowo wpiętym w ujemną szynę zasilania...
                      Last edited by jaromas; 18.12.2010, 19:20.

Skomentuj

W dobrym wzmacniaczu prad spoczynkowy nie zalezy od napiecia zasilania.

Amperomierz to jest woltomierz ktory mierzy napiecie na szeregowej rezystancji. Dla bezpiecznego uruchomienia w szyne zasilania wlacza sie dosc duzy rezystor na ktorym mozemy mierzyc napiecie i z prawa ohma obliczyc prad, oczywiscie mozna wpiac szeregowo amperomierz. Jak ktos nie ma pojecia o tym co to jest napiecie czy prad to bedzie mial z tym problemy. Niestety jakies pojecie o elektroncie trzeba miec.

Skomentuj

Czaruję...
                        X