Witam, kupiłem wzmaka na mosach 300w @4R. I wzmacniacz dziwnie reaguje (zasilanie i audio dobrze podłączone) raz gra (z 1-2s) a raz nie(1-2s) i tak na przemian, dodam jeszcze ze jak wzmancniacz nie gra to trafo buczy bardziej jakby było bardziej obciążone. I dość mocno się grzeje skubaniec ;/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mosfet 300- problemy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dymit Zobacz postaopór mierzy dobrze napięcie też ale z prądem oszukuje- cóż kupię nowy... :/
---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 15:31 ----------
Zamieszczone przez jaromas Zobacz postawzmacniacz z wymianki odemnie, n mosfet na 2ch parach zmodyfikowany z elektrody. Wysyłałem sprawdzony i dzialający mial tylko ustawić prąd spoczynkowy na nowo - wiadomo inny transformator
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaAkurat w opisie n-mosfeta pomiar pradu realizowany jest woltomierzem!
---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 15:31 ----------
A to niby po co?
Skomentuj
-
Tu jest opis jak ustawić prąd spoczynkowy http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT27...ae5d65b4e35bd5 jedyna różnica jest taka, że dla dwóch par tranzystorów mocy ustawiasz w okolicach 100mA.
Może zwyczajnie zły zakres prądu ustawiasz na mierniku, albo masz skrzaczony bezpiecznik w mierniku?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz posta
A to niby po co?
A prąd każdy ustawia po swojemu, ja to robie wpinając się amperomierzem w linie zasilania i dla dwoch par irfp250n ustawiam 100mA.
PS. irku nie chcę się z Tobą sprzeczać ale w opisie n-mosfeta też napisaleś że prąd spoczynkowy ustawiamy amperomierzem szeregowo wpiętym w ujemną szynę zasilania...Last edited by jaromas; 18.12.2010, 19:20.
Skomentuj
-
W dobrym wzmacniaczu prad spoczynkowy nie zalezy od napiecia zasilania.
Amperomierz to jest woltomierz ktory mierzy napiecie na szeregowej rezystancji. Dla bezpiecznego uruchomienia w szyne zasilania wlacza sie dosc duzy rezystor na ktorym mozemy mierzyc napiecie i z prawa ohma obliczyc prad, oczywiscie mozna wpiac szeregowo amperomierz. Jak ktos nie ma pojecia o tym co to jest napiecie czy prad to bedzie mial z tym problemy. Niestety jakies pojecie o elektroncie trzeba miec.
Skomentuj
Skomentuj