Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USB player z wyjściem optycznym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

USB player z wyjściem optycznym

Witam serdecznie, szukam urządzenia wysokiej jakości, które po podłączeniu dysku zewnętrznego z plikami FLAC, pozwoli puścić media przez przewód optyczny do wzmacniacza stereo.

Bede wdzieczny za wszelkie wskazkowki i namiary na urzadzenia spelaniajacego powyzsze warunki.

Pozdrawiam

http://audio.com.pl/newsy-sprzetowe/...amaha-np-s2000

Skomentuj

Jest sporo na allegro odtwarzaczy, glownie sa do odtwarzania plikow wideo ale czesto maja spore mozliwosci odtwarzania plikow audio.

Skomentuj

@Kwiecieñ - to byłoby bardzo dobre urządzenie, ale posiadam juz bardzo dobry wzmacniacz stereofoniczny. Potrzebuje jedynie urządzenia, które przekazałoby audio z dysku usb przez przewod optyczny.

@irek - dzięki za namiary, będę coś szukał w tym temacie, ale czy są jakieś produkty godne szczegolnego polecenia?

Pozdrawiam

Skomentuj

Z tego co pamietam to iRiver serii H100 czyli H120 lub H140 mial wyjscie cyfrowe, nie wiem czy czasem Rio Karma tez.
          Jesli chcesz kupowac odtwarzacz mp3 (nie mp4!) to jest kilka firm godnych polecenia: iriver, iauidio (cowon), rio, niektore vedia.

Skomentuj

Raczej odtwarzaczem mp3 nie jestem zainteresowany. Ale dzieki za checi!

Skomentuj

Na elektrodzie w dziale konstrukcji niedokończonych jest coś takiego jak "flac box". Z tym, że jest to konstrukcja DIY, a Ty szukasz raczej czegoś gotowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez NeuroPL Zobacz posta
                Raczej odtwarzaczem mp3 nie jestem zainteresowany. Ale dzieki za checi!
                Kazdy player z serii H100 i H300 odtwarza FLAC, APE, WAVE, OGG i chyba cos jeszcze.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                  Na elektrodzie w dziale konstrukcji niedokończonych jest coś takiego jak "flac box". Z tym, że jest to konstrukcja DIY, a Ty szukasz raczej czegoś gotowego?
                  I tak i nie. Moze byc wersja DIY, ale i tak musialbym prosic kogos z forum o zlozenie takiego urzadzenia.
                  W tym wypadku chyba gotowa produkcja bedzie lepszym rozwiazaniem :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Tematem zajnteresowalem sie dosc niedawno bo wlasnie tez bym chcial taki multimedialny w szczegolnosci audio player. Jest to kierunek w ktora podaza audio co dalo sie zauwazyc na AudioShow. Klopot w tym ze ceny tych urzadzen sa kosmiczne a na razie tanszych odpowiednikow nie ma. Sony wypuscila dosc ladne i tanie urzadzenie ale ma dosc mala ilosc obslugiwanych formatow. Inen firmy dopiero zaczynaja sie rozkrecach i teraz sa tylko produkty no name. Niestety caly wysilek idzie w czesc wideo dlatego sa to dosc rozbudowane a wiec i drogie urzadzenia. Najnowsze full wypasy z allegro kosztuja po ok 1500zl no i nadal wymagaja monitora/telewizora do obslugi. Znalazlem jedno moze dwa urzadzenia z jakims malym wyswietlaczem ale nie wiem co na nim widac jak ma sie zbior tysiecy nagran.

Samemu mozna zrobic malego i cichego PC-ta a potem meczyc sie z odpowiednim softem ktory by byl sterowany z pilota, klawiatury lokalnej i wyswietlal cos na jakims LCD. Na elektrodzie jest cos takiego pokazane ale wydaje mi sie ze to nie bardzo ma sens.

Rozgladalem sie tez wsrod odtwarzaczy mp3/4 ale sa to urzadzenia przenosne a wiec male i trudne do zaadaptowania w domowej obudowie no i zadko maja wyjscia cyfrowe. Musimy poczekac na rozwoj rynku tych urzadzen.
                    Last edited by irek; 20.12.2010, 18:56.

Skomentuj

Zgadzam się w 100%. Po zapuszczeniu się w niezbadane obszary internetu natknąłem się na ciekawe rozwiązanie, gdzie bazą był Mac Mini z wyjściem optycznym audio + odtwarzacz audio Amarra. Jednak całość inwestycji wyniesie tyle co dobrej klasy komputer, który dodatkowo puści film HD i będzie stanowił bazę jako serwer plików.

Są też tańsze rozwiązania jak np Apple TV pierwszej generacji + instalacja mac osx na nim + Amarra. Jednak na wstępie tracimy gwarancję.
                      Jest też Boxee Box, ale niestety bez dysku co na wstepie go dyskwalifikuje w moim przypadku.

Myslę, że wszystko się skończy na budowie małego serwera plików z wyjściem HDMI i cyfrowym audio, niestety.

Pozdrawiam świątecznie

Skomentuj

Irku, wydaje mi się, że miałeś na myśli właśnie Flacboxa. Dlaczego jest to "bezsensowne" urządzenie? Właśnie o takim jest tutaj mowa: wyjście optyczne, lokalna klawiatura, oprogramowanie (w tym bardzo dobry odtwarzacz posiadający wsparcie dla niektórych kart dźwiękowych i możliwość sterowania pilotem), nieduże gabaryty, wyraźny wyświetlacz, na którym można wyświetlić dość obszerne menu i "drzewko" folderów. Na miejscu autora tematu nie zastanawiałbym się długo i zrobiłbym flacboxa. Oczywiście rozumiem, że DIY odpada ale IMO taniej wyszło by zrobienie takiego urządzenia niż szukanie na siłę gotowców które kosztują 10x więcej i nie spełnią do końca moich oczekiwań.

Skomentuj

Bezsensownie duzo roboty, to wymaga duzo wiedzy z zakresu elektroniki, mechaniki i oprogramowania. A efekt taki ze brzydkie pudelko bedzie stalo na widoku ja juz z tego wyroslem i wole zaplacic za cos konkretnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            Bezsensownie duzo roboty, to wymaga duzo wiedzy z zakresu elektroniki, mechaniki i oprogramowania. A efekt taki ze brzydkie pudelko bedzie stalo na widoku ja juz z tego wyroslem i wole zaplacic za cos konkretnego.
                            Dziwne, że nie padła tu jeszcze nazwa np. Squezeebox Jest już chyba kolejna generacja tego urządzenia, w sieci sporo informacji na jego temat.

Sam sprawiłem sobie niedawno coś takiego: http://www.teac.eu/hifi-audio/wap-au...stem/wap-2200/ To chyba jedno z obecnie najtańszych tego typu gotowych rozwiązań (mowa o WAP-2200, bo są też inne bardziej rozbudowane wersje w ofercie), w zestawie otrzymujemy niepozorną czarną skrzyneczkę z 2 wejściami USB i DACem (+ optyczne wyjście cyfrowe czego szuka autor wątku) oraz radiowego pilota z wyświetlaczem. Szczegóły na stronie producenta, coś niecoś można poczytać też na polskich forach:
                            http://www.hi-fi.com.pl/PHPBB_2_0_6/...c.php?p=326845
                            http://www.audiostereo.pl/odtwaracze...xxx_49788.html

Teraz łyżka dziegciu - jak można poczytać niektórym to urządzenie nie działa zbyt dobrze i niestety załapałem się do tego grona :( i mój WAP po nowym roku zostanie reklamowany...

Skomentuj

Czaruję...
                            X