Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejność układów w zasilaczu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejność układów w zasilaczu?

Witam.
    Robię panel do suba który składa się z końcówki Janka, pree Irka, zasilacza głównego, zasilacza stand-by i soft-startu.
    Chodzi mi o to który układ powinien być pierwszy, soft-start, czy zasilacz stand-by? Poniżej schemat, który skleciłem trochę z gotowców

Teraz mam tak połączone z tym, że są to 3 płytki, a chce zrobić kompletny zasilacz na jednej bo miejsca na panelu braknie
    Co Wy na to?
    Pozdrawiam.

Soft start ma być przed głównym trafem a przed nim ma być przekaźnik standbay a przed nim zasilacz standbay a jeszcze wcześniej włącznik zasilania :)

Skomentuj

Źle?

Skomentuj

Nie wiem czy źle jak jest tak jak na schemacie to jest źle.
        Widzę na tej płytce inny problem takie prowadzenie ścieżek z napięciem sieci jest niedopuszczalne ! Ten twój panel to będzie bomba z opóźnionym zapłonem jak kiedyś wybuchnie... Trochę wyobraźni.

Skomentuj

Tej płytki jeszcze nie zrobiłem, jestem w fazie projektowania Scieżki zbyt blisko siebie, czy o co chodzi?

Skomentuj

Ścieżki 230 są za blisko ścieżek niskonapięciowych.

Skomentuj

Kto mi powie jak w eaglu zalać płytkę ścieżkami żeby było mniej do trawienia? Tzn wiem jak to zalać tylko jak zrobić żeby te "zalania" były podłączone do jakichś ścieżek?

Skomentuj

po wybraniu narzędzia polygon wpisz gnd i wciśnij enter

Skomentuj

Gdzie wpisać?

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

ok juz wiem polaczylo mi mase w ukladzie zasilacza auto... a co z reszta? w sofcie chyba nie ma jako tako masy to nie wiem nie podlaczac do niczego? A jak w zasilaczu gł♣ownym, żeby to popodłączał? Czy muszę sam tworzyć ścirzeki tak jak to robiłem za pierwszym razem

Skomentuj

Tylko nie porób pętli masy "zalewając" płytkę.

Skomentuj

narazie mam coś takiego... nie wiem jak dalej to ogarnąć... wpisałem nazwę jakijś ścieżki ale zalało mi tak ze naszło na ścieżkę masy>:( podpowiedzcie coś.
                      pozdro

Skomentuj

Więc układ poskładany wg schematu:

I już jest problem... Przekaźnik w softstarcie się nie załącza >:( Na diodzie zenera występuję napięcie zaledwie 5.5V, LED nie świeci wcale... Kiedy podłącze transformator bez przerwy piszczy buzer. Luty sprawdzałem, wartości elementów też więc w czym może być problem?
                        Softstart jest to układ AVT2815 opisany w EDW_06_2007:

Pomóżcie:(

---------- Post dodany o 17:38 ---------- Poprzedni post o 16:17 ----------

Last edited by malyzmc; 26.03.2011, 15:27.

Skomentuj

Czaruję...
                        X