Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja wzmacniacza, transformator 2x24V 2A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Propozycja wzmacniacza, transformator 2x24V 2A

Witam wszystkich! Ostatnio znalazłem u siebie toroid 2x24V 2A i pomyślałem że warto coś z niego zrobić. Ze względu na małą wydajność prądową transformatora LM3886/LM4780 raczej odpadają. Moją uwagę przykuł jednak inny LM, mianowicie LM4766. Ze względu na mniejszą moc może warto zainwestować w tą kość. Czy ktoś z Was robił już wzmacniacz na tej kości? Ewentualnie byłbym wdzięczny za wzór pcb.

Ale czy ten czy tamten scalak to moc będzie podobna, moc zależy od napięcia transformatora, układ scalony ma za zadanie tylko znieść moc strat i napięcie zasilania.

Przy takim trafie, możesz zrobić wzmacniacz 2*10W 4ohm używając napięcia 24V równolegle by zwiększyć prąd albo zastosować te scalaki które chcesz i głośniki 16Ohm lub nawet 8ohm ale w tym przypadku nie mógłbyś słuchać długo na pełnej mocy.

Skomentuj

Olej scalaki. Co prawda 2A to niewiele, ale jak Ci się spodoba brzmienie to może zainwestujesz z czasem w większe trafo:
      http://diyaudio.eu/showthread.php/14...MOSFET-by-Zbig.

Skomentuj

2A czy 2*2A ? (pewnie to pierwsze ale.....)

Skomentuj

Na transformatorze napisane jest 24V-0V-24V 2A, wiec zdecydowanie ta pierwsza opcja, aktualnie mam tda1554 i chciałem rzucić się na coś bardziej ambitniejszego :) Dzięki za pomoc i informacje, przemyślę jeszcze sprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez PoGo19 Zobacz posta
            LM3886/LM4780 raczej odpadają
            Wręcz przeciwnie, do normalnego słuchania na kolumnach 8 omowych spokojnie wystarczy takie trafo. Dyskoteki na tym nie zrobisz, ale przy filtracji na poziomie 20000 uF na gałąź nie będzie problemów.

Skomentuj

Ale i tak przecież z LM na tym trafo nie będzie miał więc mocy niż z w/w TDA, chyba ze to tak tylko na razie, a z czasem podmieni sobie trafo...
              To trafo to ja bym użył raczej na jakiś subik do zestawu 2.1....

Skomentuj

Oj będzie mieć więcej mocy pewnie ze dwa razy tyle przy podobnych zniekształceniach.

Skomentuj

Czaruję...
                X