Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rdzeń na cewkę filtru do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebna mi cewka ok 5-7mH.
    Wydaje mi się, że taki rdzeń powinien spokojnie wystarczyć na 2 takie cewki (po przecięciu na 2 części). Rdzeń ma wymiary 108mm X 28mm X 18,5mm. Robił ktoś coś takiego? Jakieś przeciwwskazania?

Witam, wydaję mi się że rdzeń powinien być dobry. Lecz bardzo ważną rzeczą jest żeby sie nie przesycił. Miernik indukcyjności masz więc nie będzie problemu. Jaką moc ma wytrzymywać cewka?

Skomentuj

Myślę, ze nie będzie się nasycał. Moc nie będzie duża. Max 150W/4Ohm. Cewkę nawinę drutem fi=1,0.

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
        Jakieś przeciwwskazania?
        Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
        Potrzebna mi cewka ok 5-7mH.
        tak. nie rob suba pasywnego!
        to strata kasy i czasu bo i tak efekt bedzie slaby :P

Skomentuj

1mm na 100W to mało , będzie się grzać cewka.
          Druga sprawa ze dynamika spadnie w "pasywce" , subwoofer będzie bardziej "mulić" w "szybszym" basie.

Skomentuj

Nie na temat...
            1mm na 100W?
            Stx sprzedaje cewki z drutem cienkim jak wlos o rozmiarze 1,8cm na 1cm i twierdzi, ze da rade do 100W. O co chodzi?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zdaję sobie doskonale sprawę z wad "pasywki", ale to ma być dla znajomego do auta sub, a on jest głuchy . Rozmawiałem z gościem. Sub będzie zasilany na razie tylko z radia. A jak będzie chciał do tego wzmak, to mu aktywkę zrobię.
              Drut jak na rdzeniówkę za cienki raczej nie jest. Dla powietrznej cewy to się zgodzę, bo potrzeba go wtedy równe 60m co daje rezystancję prawie 1,3Ohma, a to już spore straty. Przewiduję, że na tym rdzeniu jej rezystancja nie przekroczy 0,5R, więc nie powinno być źle pod względem strat. Głównie chodziło mi o to, czy się nie będzie nasycał taki rdzeń, no ale wiadomo, nikt wróżką nie jest. Będę musiał praktycznie to zbadać innej metody chyba nie ma...

Skomentuj

Tak duży rdzeń się nie nasyci. Ale straty mocowe i jakościowe będą słyszalne w porównaniu z filtrem na wejściu wzmacniacza.

Skomentuj

Zbadałem całą sprawę. Cewka ma R=0,12 Ohma ;O Do tego kond 47u. Głośnik nic nie zamula. Tym bardziej, że to 12'' w 20l/closed

Skomentuj

Czaruję...
                  X