Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o rególację głośności ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o rególację głośności ???

Czy jak mam na wzmacniaczu odkręcone na full a poziom głośności rególuje w komputerze czy to jakoś ujemnie wpływa na wzm czy np. przegrzewa się za mocno, moze wprowadzać zniekształcenia, itp. Czy gałka ma być odkręcona np.3/4 ??? a nie na full. ( a na kompie nie daje suwaka na full bo bym głośniki popalił)
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

To gdzie regulujesz wzmocnienie wpływa na dzwiek (szumy) a nie na pracękońcówki mocy.

Skomentuj

Witam,
      Powiedzmy, każdy wzmacniacz ma taki parametr jak czułość. Na przykład dla wejścia CD jest to 150[mV], wzmacniacz oddaje nominalnie 100[W] dla obciążenia 8[ohm]. Więc, jeśli podasz sygnał z CD równy 150[mV] to przy maksymalnej pozycji regulatora głośności wzmacniacz ma "obowiązek" podania na 8-mio ohmowe zespoły głośnikowe 100[W] mocy. Wszystko będzie zgodne z parametrami tego wzmacniacza.
      Zazwyczaj jednak CD mają sydnał wyjściowy dużo wyższy rzędu 1-2[V]. Wówczas, wiadomo, wzmacniacz osiągnie moc nominalną przy odpowiednio mniejszym ustawieniu regulatora głośności.
      Odnośnie kwestii szumów, przy wielu stopniach wzmacniaczy, sygnał lepiej mniej wzmacniać przy użyciu stopnia, który wprowadza najwięcej szumów.
      Mam nadzieję, że pomogłem.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Krotko mowiac rozkrec regulatory w kompie na maksa i ustaw w koncowce wzmocnienie tak aby uzyskiwala pelna moc oczywiscie nieznieksztalconego sygnalu. A potem reguluj tylko w kompie.

Skomentuj

Czaruję...
        X