Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz 210V DC,<patrz post 3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz 210V DC,<patrz post 3

Cześć ALL
    Jest to układ scalony Cemi ul 1111 ,chciałem na nim zrobic protoyp pray dyplomowe tj wzmacniacz szerokopasmowy<miał byc mały i prosty>
    dorwałem schemacik,płytke wytrawiłem,a układ nie działa ??,nic sie nie grzeje,pobór 1,5mA,na wyjściu nicc.

Teraz patrze w note katalogową i widze przy tranzystorze ,akurat tym którego nie wykorzystuje adnotacje typu "podłoże" ,czyżby to był tranzystor bez zasilenia którego układ nie ruszy ???

Ten scalak nie ma zasilania bo to tylko 5 tranzystorow. Pokaz lepiej schemat tego cuda. Jesli schemat jest ok to znaczy ze cos zle zmontowales.
    Na przyszlosc poradze Ci abys nie nie uzywal w ukladach UL1111 bo to zabytek taki jak tranzystory germanowe!

Skomentuj

czy widzicie jakieś przeszkody zrobienia sobie zasilacza 210V DC (pojedyńcze waty) po przez wyprostowanie sieci i dodanie dzielnika ?

[ Dodano: 2004-12-07, 15:42 ]
      czy moze lepiej zrobić powielacz 5*42 naprzykład???

Skomentuj

Do takiego zasilacza koniecznie musisz dac diode LED.

Skomentuj

faza?

Skomentuj

jak jest dioda LED to znaczy ze uklad dziala.

Skomentuj

...a jak nie ma :P to nie widać że działa ale działa.
              nie mogłem się powstrzymać :)

Skomentuj

Bez diody LED nie ma prawa dzialac!
                Mozesz to sprawdzic. Sprobuj sprzedac najlepszy wzmacniacz na swiecie bez diody LED. Nikt nie kupi!

Musze sie usprawiedliwic ze moje glupie odpowiedzi z dioda LED sa wynikiem "nie madrego" pytania o ten zasilacz 210V. Bo skoro autor pytania nie podal dokladnego przeznaczenia tego zasilacza to skupilem sie na diodzie LED. Swieta blisko wiec swiatelka sa potrzebne :)

Skomentuj

Zasilacz miał dostarczać energię tranzystorowi wzmacniacza szerokopasmowego +210V,ale po delikatnym uproszczeniu postaram się zrobić +-12V ,
                  teraz wyprostue sieć na czysto i dam dzielnik zeby uzskać +-12 :-)

Tak tylko chciałem wiedzieć jak by to działało bo jeszcze nigdy nie prostowałem sieci na czysto,teraz wiem ze Led załatwia sprawe,hmm..... ale jaki kolor????

Skomentuj

led na podczerwień :-)

[ Dodano: 2004-12-10, 23:35 ]
                    a dzielnik na autotrafie

Skomentuj

Czaruję...
                    X