Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywny podział pasma sygnału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktywny podział pasma sygnału

Witam. W niedługim czasie będę miał nowego suba, ale pasywnego. No i powstał problem podziału pasma. Najlepiej, żeby oczywiscie całkiem niski dół tak do 80-100 Hz na sub a na kolumny resztę od 100hz w górę. Niestety jedyne co mi przychodzi na myśl co mógłbym kupić to typowy crossover taki jak używany w PA.... No chyba, że macie inny pomysł.

p.s.
    nie mam już czasu na samodzielne budowanie/lutowanie, stąd pytanie czy można coś innego kupić niż crossover. Jakoś nie bardzo widzi mi się np. Behringer (chociaż miksery sobie chwalę), a t.racks to już chyba przerost formy nad treścią.

4 podwojne wzmacniacze operacyjne, kilka rezystorow i kondensatorow i masz po dwa filtry dolno i gornoprzepustowe - zmiescisz sie w 10zl a schematow pelno w sieci
    chociaz nie widze sensu stosowanie filtru dla kolumn, one i tak przy 100Hz beda mialy prawie zerowa efektywnosc
    jak nie masz czasu na budowanie to pytaj Irka, sluchy niosa ze ma tego typu ukladow na kilogramy do odsprzedania :)

Skomentuj

Jeśli słuchasz z komputera, i masz karte muzyczną, sprawdź, czy ma wyjście na subwoofer. Jeśli tak, powinna być możliwośc ustawienia odcięcia subwoofera jak i kolumn. Jeśli nie - proponuję to samo co kolega wyżej.

Skomentuj

No właśnie odnośnie karty to wiem. Ale ja się nie bawię sound blasterami i takimi tam. Zajmuje się nagrywaniem amatorsko zespołu swojego i takimi tam zabawami. Korzystam M-Audio Delta 192 (symetryczne wejscia/wyjścia, asio, direct monitoring) a wkrótce będzie wielościeżkowe nagrywanie na TASCAM US2000. Chodzi o to, że zazwyczaj na słuchawkach będę robił, ale odsłuchy na kolumnach też są mi potrzebne, no i to muzyki również. Dobrze by było, żeby to było równo podzielone a nie na chybił trafił a to już crossovery mają (limiter i kompresor wyłączę) - tylko to mi przychodzi na myśl.
        Co do polutowania to wiem ze to kilka elementów tylko. Ale jak wyżej, ma być równo i możliwość przestrajania, bo musze znaleźć ten optymalny punkt kiedy będę zadowolony:)
        Mam wzmacniacz gdzie wejście TAPE2 jest monitorowane, czyli teoretycznie mogę stamtąd wysyłać na procek, powrót na wzmacniacz na kolumny po ścięciu dołu, a sam dół z procka na inny wzmak do suba (poprawcie mnie jak się mylę, ale chyba tak to działa na tym wejściu).
        Odsłuchy na razie marne - mam chrapkę na coś dobrego, ale najpierw wielowejściowy TASCAM czeka w kolejce. Chciałem monitory alesisy do 2000, ale podobno za 2000zł to mogę dostać coś o wiele lepszego DIY (pod warunkiem że ktoś mi to zbuduje i ładnie wykończy, bo ja nie dam rady, ale o to będę kiedyś prosił - może ktoś zechce wykonać dobre monitory).

Skomentuj

Czaruję...
        X