Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 układ Irka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA7294 układ Irka.

Witam. Mam takie pytanie odnośnie schematu tda7294 w wykonaniu Irka ( schemat tutaj ). JEst to układ mono w którym " - " głośnika podłączamy do ZL6 a "+" do ZL3.
    1) co to jest na tym rysunku ZL4, do czego?
    2) czy jest możliwość, nic nie zmieniając, zrobić z tego układu stereo ( do wejść ZL6 i ZL3 podłączam "+" z głośnika a do masy minus głośnika. Nie wiem czy tak można bo na wejściu ZL6 jest tak jakby minus).

Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz posta
    1) co to jest na tym rysunku ZL4, do czego?
    ZL4 to masa
    Zamieszczone przez Morfeusz250 Zobacz posta
    2) czy jest możliwość, nic nie zmieniając, zrobić z tego układu stereo ( do wejść ZL6 i ZL3 podłączam "+" z głośnika a do masy minus głośnika. Nie wiem czy tak można bo na wejściu ZL6 jest tak jakby minus).
    Nie... Przecież to końcówka mocy do suba...

Skomentuj

Może trochę źle się wyraziłem. Ja chciałbym zastosować tylko schemat końcówki mocy czyli ten po prawej stronie ;D Do tego z czasem mam zamiar dorobić przedwz. na lm1036N.

Skomentuj

podłączasz + wzmacniacza i mase do jednego głośnika (plus do plusa, masę do minusa) a do drugiego mase i minus wzmacniacza (plus głośnika do masy, minus do minusa) żeby ci sie nie znosiły przez odwróconą fazę.

Skomentuj

A co znaczy
          Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
          żeby ci sie nie znosiły przez odwróconą fazę.
          ( Chcę coś wynieść z tej lekcji ;D)

Skomentuj

to dotyczy tylko tego przypadku tzn wzmacniacza w mostku.

Normalnie jak podłączysz - głośnika do - wzmacniacza + głośnika do + wzmacniacza w jednym i drugim kanale to masz głośniki podłączone w fazie i sie sumują, gdybyś jeden podłączył na odwrót to wychylałby sie w przeciwnie w stosunku do drugiego i dźwięk by się znosił.

We wzmacniaczu mostkowym plus jednego zmostkowanego kanału jest na masie a minus na minusie , a drugiego + na plusie a minus na masie więc jest jeden kanał jakby odwrócony
            Last edited by jaromas; 02.02.2011, 14:40.

Skomentuj

ok dzięki za odp.

Skomentuj

Czaruję...
              X