Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Harman Kardon Ca240 modifikacja wzmacniacza!!!!!!!!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Harman Kardon Ca240 modifikacja wzmacniacza!!!!!!!!!!

Witam.
    Interesuje mnie modyfikacja wzmacniacza jak w tytule pod względem dolnych rejestrów, średnica i wysokie są jak dla mnie rewelka ale dól jest za ubogi.
    Wymieniałem kondensatory według schematu gdyż w zakupionym harmanie były inne ,widocznie ktoś już zmieniał ale rezultaty co do basu nić się nie zmieniły.
    Więc może ktoś mi pomoże z tym problemem,lutownicą jakoś umiem się posługiwać,dołączam schemat i dziękuje za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam.
    Schematu nie mogę wgrać ,za dużo waży ale mogę przesłać na maila.
    Last edited by aywor5; 06.02.2011, 14:57.

Cudow nie ma i nie ma konkretnych elementow odpowiedzialnych za kazdy podzakres pasma. Czasem audiofile twierdza ze cos wymienili i lepiej gra ale czesto pozniej w testach nie potrafia tego potwierdzic. Wiec z gory jest to walka z wiatrakami.

Skomentuj

o.k, więc dam na luz H\k .
      Lepiej zmienić wzmacniacz.Donkiszotem nie jestem.
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Tu się Irek zgodzić z Tobą nie mogę. Wymiana elementów daje dużo i ma wpływ na jakość brzmienia. Ale trzeba mieć duuużą wiedzę na ten temat i trzeba wiedzieć co się robi. Jak ktoś wymienia elementy "na pałę", to potem nic dziwnego że nie daję to żadnych rezultatów. Sam miałem okazję porównać dwa takie same wzmacniacze, przy czym jeden był modyfikowany i różnica była naprawdę słyszalna.

Skomentuj

Jeżeli można poprawić dolne pasmo,to mogę po eksperymentować z H/K ale potrzebuje pomocy w temacie jakie podzespoły elektroniczne można zmienić.Mogę przesłać schemat.

Skomentuj

Schemat można pobrać tutaj: http://www.4shared.com/document/ZKrt...0_Service.html

Na pierwszy ogień rzuciłbym C501, C502, C521, C522, C401 oraz C402 - tam są wsadzone elektrolity - daj jakieś foliowe.

Skomentuj

o.k,dzięki za pomoc LigthSound.Oczywiście kondzie foliowe o takiej samej pojemności ?
              Wiem ,że prościej można zmienić piecyk ale mam do niego sentyment i lubię zdobywać nową wiedzę a na temat elektronik ,raczej jestem na początku nauki.

Skomentuj

Tak, na takie same. Miałem HK CA260 i grał u mnie odwrotnie - bardzo zadowalającym basem, ale u mnie cierpiała góra pasma

Skomentuj

Co do H/k c260 to "poluje "na ten piecyk,ogólnie interesuje się wzmacniaczami z tzw starszej szkoły.
                  Teraz ogólnie jest produkowana masówka.
                  Wracając do tematu,też modyfikowałeś swojego Harmana? i czy przyniosło to zamierzone efekty.

Skomentuj

Z tego co pisałem z właścicielem hk ca260 to jest bardzo zadowolony. Ja jednak przepadam za niemieckim brzmieniem, a ten hk troche inne reprezentował To zainteresuj się Caliber ca 435 competition który jest chyba jeszce na allegro, dobry stary klocek w psich pieniądzach.

Ja swojego nie modyfikowałem, chociaż miałem chrapkę, ale nie pasował mi do zabudowy i sprzedałem :P

Skomentuj

LightSound,a jak się sprawuje Serhwood opisz ten klocek porównując z H/k.
                      Na Allegro są dwie sztuki,mam jeszcze Soundstreama p204e ale nie pasuje rodzaj dzwięku jaki wydaje.

Skomentuj

Jego brzmienie bardziej przypadło mi do gustu, ale bardziej to, ze to mocna 4 kanałówka i można podpiać pod nią nawet suba.
                        Jest bardziej przejrzysty, buduje szerszą scenę, bas jest dobrze zróżnicowany, ale brakuje mi takiego ciepłego podkreślenia jakie miał HK. Średnie na pewno lepsze w sherwoodzie.
                        Nie mogę się doczekać aż podepnę wzmacniacz pod przednie, czyli zestaw Cantona, czuje że będzie jeszcze lepiej niż jest Obecne odsłuchy były jeszcze w vectrze, pod zestawem carpower neoset165.

raven1985 - myślę że wymiana kilku kondensatorów w torze audio nie jest na tyle trudnym zadaniem, żeby potem pozbawiło to kogoś życia.

Skomentuj

Zamieszczone przez aywor5 Zobacz posta
                          Oczywiście kondzie foliowe o takiej samej pojemności ?
                          A no wlasnie nie! Na wejsciu (C501,521) zamiast dwoch elektrolitow bipolarnych nalezy wstawic jeden biolarny np foliowy, moze byc o dwa razy mniejszej pojemnosci. Dalej przed sama koncowka (C401) jeden foliowy, taka sama pojemnosc. A i tak nic Ci to nie da bo C511 i C513 tez znajduja sie w torze sygnalowym ale kolega LightSound nie raczyl tego zauwazyc. No i ich pojemnosc 22uF jest nie do zdobycia w formie kondensatora foliowego. To sa wlasnie zlote rady wymieniania na ''pałe''!

Najpeirw to ja bym spardzil stan elektrolitow w zasilaniu, to stary wzmacniacz i pewnie sa juz problemy natury starczej, druga rzecz to prad spoczynkowy zawsze kulejacy we wzmakach car-audio. Wymiana elementow na ''lepsze'' to ostateczna zabawa ktora nie wiele daje.

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 18:06 ----------

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                          Sam miałem okazję porównać dwa takie same wzmacniacze, przy czym jeden był modyfikowany i różnica była naprawdę słyszalna.
                          Ciekawe tylko czy na ucho bys je rozpoznal :) Ja juz slyszalem o audiofilu ktory dostal CD po modyfikacji zegara i twierdzil ze gra o niegbo lepiej. Technicy nie chcieli go dolowac i nie potrafili uswiadomic mu ze nowy zegar podlaczyli tylko do zasilania wiec swieci sie na nim dioda ale nie podlaczyli go dalej do ukladu. To jednak wystarczylo zeby poprawic dzwiek :)

Dopuki nie bedzie obiektywnych metod pomiaru jakosci do puty wszelkie modyfikacja nei maja sensu. Gdyby wymiana kilku kondensatorow byla takim prostym sposobem na polepszenia jakosci wzmacniacza to wszyscy producenci montowali by seryjnie te niby lepsze kondensatory. Caly czas czekam az ktos pokaze na jakichkolwiek parametrach pomiarowych ze te ''lepsze elementy'' cos zmienily?[COLOR="#696969"]

Skomentuj

Głupotę strzeliłem a nikt nie krzyczy :)
                            Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            dyby wymiana kilku kondensatorow byla takim prostym sposobem na polepszenia jakosci wzmacniacza to wszyscy producenci montowali by seryjnie te niby lepsze kondensatory
                            Kondensory elektrolityczne wprowadzają zniekształcenia jak jest na nich znaczące napięcie to fakt. Tylko nikt tego nie potrafi wyjaśnić, jak nie wiadomo dlaczego to nie można nic w kondensatorze poprawić. Dlatego producenci na kondensatorach do audio nakleją kolorowe koszulki a w notach aplikacyjnych nie podają żadnych danych oprócz informacji że "lepiej brzmi" :)

Skomentuj

Witam.
                              Co do kondzi ,był wymieniane wszystkie na nowe według schematu,w moim siedziały troche inne napięcia i pojemności ale nie mam pojęcia czy już ktoś się bawił w modyfikacje lub firma H/K rozwijał projekt c240.
                              Zastosuje się do twoich porad Irek i ma nadziej że wszystko będzie o.k.
                              Dziękuje za wszystkie sugestie w temacie mego H\k.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                              X