Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek TDA Irka pali bezpiecznik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek TDA Irka pali bezpiecznik

Czy nie powinno być przejścia na wejściu do trafo czuwania i wyjściu na trafo mocy?
    Zdobyłem scalak z drugiej ręki, widać było że nie używany ale chyba gdzieś jest błąd...

przeciez od tego masz przekaznik zeby zalaczal trafo glowne

ktory bezpiecznik pali?

Skomentuj

Poskładałem wg schematu, faza i neutralny: jeden na bezpiecznik 1,6A drugi na włącznik sieciowy, ale samo włożenie wtyczki zasilania powoduje upalenie tego bezpiecznika jeszcze przed załączeniem układu. Nie mogę korzystać z czuwania, a z pominięciem go układ działa poprawnie. Na szybko sprawdziłem ścieżki ale niczego niepokojącego nie widać. Można postawić na uwalony przekaźnik? Bo wygląda to tak, że dwie linie zasilania trafa głównego to jedna ta sama faza (jak na foto wcześniej)

Skomentuj

po pierwsze to odlacz glowne trafo i podlacz je bez obciazenia
        jak nie wywali bezpiecznikow to OK
        drugie co to sprawdz jeszcze raz poprawnosc wlutowania diod prostowniczych, mostka i glownych kondensatorow
        mi wywalalo bezpiecznik bo jednego konda w zasilaczu mialem odwrotnie wlutowanego

---------- Post dodany o 15:22 ---------- Poprzedni post o 15:19 ----------

Zamieszczone przez leowhy Zobacz posta
        Bo wygląda to tak, że dwie linie zasilania trafa głównego to jedna ta sama faza (jak na foto wcześniej)
        a to jak do jednego gniazdka podlaczysz 2 urzadzenia to jest jakis konflikt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          po pierwsze to odlacz glowne trafo i podlacz je bez obciazenia
          jak nie wywali bezpiecznikow to OK
          Jest ok z pominięciem czuwania - główne trafo przez bezpiecznik i włącznik sieciowy z załączonym układem pracuje poprawnie.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          a to jak do jednego gniazdka podlaczysz 2 urzadzenia to jest jakis konflikt?
          Nie to miałem na myśli

Sprawdzone miernikiem bez podłączonego zasilania:
          z 2 przewodów zasilających czuwanie jeden z nich przebija na obydwa przewody zasilania trafa głównego
          Może obrazek coś więcej powie ja chyba nie potrafię tłumaczyć :)

Skomentuj

to przebicie to przejscie przez uzwojenia trafa
            sprawdz jeszcze raz bez podlaczonego trafa glownego

Skomentuj

bez trafa głównego załącza jak powinien

Skomentuj

to ja juz zglupialem
                bez trafa pomocniczego jest ok?
                bez trafa glownego na pomocniszym jest ok?
                tylko jak oba razem sa to cos wywala bezpiecznik?

Skomentuj

tak by się to rysowało. dodatkowa zagadka to pali bezpiecznik gdy jest podłączone tylko trafo mocy i zworka automatu czuwania jest spięta czyli ON/AUTO

Skomentuj

Na pewno tak podłączyłeś
                    http://www.fratu.pl/irek/files/subwofer7294_v11.pdf
                    Zwiększ bezpiecznik bo Ci się może palić od samego prądu rozruchu.

Skomentuj

Sprawdziłem dokładnie każdy element pod kątem biegunów w lutowaniu, poprawiłem aż jeden smark cyny na zenerku...
                      w sumie dałem spokój z małym trafo bo problem pojawił się głębiej/dalej i myślę, że samo czuwanie nie ma bezpośredniego związku z nim.

Wcześniej nie zwróciłem uwagi na to ale w bezpośrednim połączeniu głównego trafo w zasilanie też ma znaczenie pozycja jumpera fazy/przeciwfazy. Muszę pamiętać żeby mostek uruchamiać w przeciwfazie (z ominięciem czuwania), po uruchomieniu przełączać w 0*. Włączenie w 0* wywala bezpiecznik

To jakaś zdrapka miesiąca

1) mostek zasila główne trafo a jumper fazy na starcie jest na minus (180*) - po włączeniu i przełączeniu na 0* jest ok
                      2) mostek zasila główne trafo a jumper fazy na starcie jest na 0* - pali druta
                      3) połączone są oba trafa - jumper czuwania jest na AUTO - ??? oczywiście że jara drucik, ale że zapas szklanek się skończył więc dopiero w poniedziałek dam znać bo z nadmiaru adrenaliny nie sprawdziłem czy pali w pozycji fazy 0* czy 180* i sprawdze czy połączone trafa - jumper czuwania na ON - start na przeciwfazie potem przełączenie na 0*

Zaznam, że towar z drugiej ręki a mój skill w elektronice wynosi jakieś 3/100

Podpowiedzcie czy nie prościej zamówić od Irka nowy wytrawiony laminat i przelutować elementy? może jakieś mini zwarcie jest którego nie dopatrzyłem?

---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post o 03:57 ----------

Wiece co...

Jak swoich pingli na nos nie założę to nie widzę co w łapy biere...

Się jednak okazało jak pisał raven za mały bezpiecznik. Zamiast jak przykazano 5A wtykałem mu uparcie 2A...
                      Gra jak trzeba.

Temat w kosz. Pozdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez leowhy Zobacz posta
                        Się jednak okazało jak pisał raven za mały bezpiecznik. Zamiast jak przykazano 5A wtykałem mu uparcie 2A...
                        Gra jak trzeba.
                        czyli problem tkwi w typie bezpiecznika a nie jego wartosci
                        daj 1,6-2A ale zwoczny (np F1,6AT)

Skomentuj

no to przeoczyłem.
                          Dzięki panowie :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X