Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywna regulacja głośności -- ktoś próbował?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktywna regulacja głośności -- ktoś próbował?

Ktoś z Was próbował zrobić coś takiego i może się podzielić doświadczeniami? Sam temat jest dość prosty i jego największą zaletą jest dużo niższy poziom szumów przy niskim poziomie głośności w porównaniu do "pasywki".
    Aktywna regulacja to np. potencjometr w pętli sprzężenia zwrotnego WO.
    Pasywna to po prostu potencjometr w torze sygnału.

Musiałem 2x przeczytać nim zrozumiałem o co chodzi ale chyba przez to, że jeszcze jest rano. Moim zdaniem dawanie potencjometru w pętli sprzężenia zwrotnego to zły pomysł. Każda nieprawidłowość pracy potencjometru będzie zwielokrotniana, wyobraź sobie jak na chwilę suwak potka straci kontakt ze ścieżką, wówczas układ uzyskuje dużo większe wzmocnienie i wszystko ląduje w głośniku.

A dlaczego aktywny układ ma mniej szumieć na niskim poziomie głośności? Ma to załatwiać sprzężenie zwrotne?

Osobiście cały czas korzystam z aktywnej regulacji głośności ale realizowanej na pga2310 :).

Skomentuj

Dlatego szumi mniej, bo zmieniasz wzmocnienie, zarówno dla sygnału, jaki i szumów WO.
      Przy pasywce wzmocnienie szumów WO jest stałe, więc przy niskim poziomie sygnału masz niższy odstęp od szumów.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      wyobraź sobie jak na chwilę suwak potka straci kontakt ze ścieżką
      Tak, to faktycznie jest wada.

Skomentuj

Nie próbowałem ale Technics to stosował w swoich wzmacniaczach. Spróbuj układ Baxandall-a.
        Zamiast zwykłego potka można użyć scalonej drabinki.
        Ja stosuje cyfrową regulacje i nie zamienię na nic innego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Spróbuj układ Baxandall-a.
          Właśnie czytam o tym w książce Douglasa Selfa, wygląda nieźle.
          Ale raczej też pójdę w cyfrówkę. Jakiś kit by się przydał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            Ale raczej też pójdę w cyfrówkę. Jakiś kit by się przydał
            Ja używam zintegrowanej w D/A AD1955 jest to tam jakoś tak rozwiązane że szum wprowadzany przez regulacje jest wywalany poza pasmo przez modulator delta-sigma. Zrobienie na piechotę nie jest takie proste.

Skomentuj

Ja w swoim projekcie także mam regulację na PGA2310 i nie narzekam.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mam mkula sterowanie 2.2 na PGA2311 i spisuje się znakomicie.

Skomentuj

Taka regulacja aktywna znakomicie sprawdza sie w specyficznych ukladach. Najczesciej mozna ja spotkac w aktywnych subach i mikserach audio. Nalezy pamietac ze opamp pracuje wtedy w ukladzie odwracajacym a wiec odwracana jest faza sygnalu.
                  Technics stosowal roznie ciekawe sztuczki ukladowe ktore mialy jakies podstawy teoretyczne ale w praktyce nie koniecznie dawaly lepsze rezultaty wiec nie ma sensu kombinowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Mam mkula sterowanie 2.2 na PGA2311 i spisuje się znakomicie.
                    Tylko to nie aktywna regulacja :)
                    Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    Nalezy pamietac ze opamp pracuje wtedy w ukladzie odwracajacym a wiec odwracana jest faza sygnalu.
                    Nie udowodniono że to słychać. Ja nie słyszę. Byle by w obu kanałach taka sama była :)

Z LTC1590 najprawdopodobniej da się uzyskać najmniejsze szumy.

Skomentuj

Czaruję...
                    X