Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stand by-schemat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stand by-schemat

Witam poszukuję prostego układu który załączałby przekaźnik jednym przyciskiem w necie nie znalazłem układu który jest mi potrzebny a jak już coś jest to funkcja załącz i wyłącz realizowana jest za pomocą osobnych przycisków czy ktoś z forumowiczów posiada schemat takiego układu proszę o pomoc pozdrawiam.

tak najprościej to masz dwie opcje - przekaźnik bistabilny, albo przycisk zatrzaskowy, który nie odskakuje od razu, tylko w momencie ponownego naciśnięcia. Wystarczy?

Skomentuj

Ten przekaźnik bistabilny brzmi dobrze co to jest dokładnie ponieważ nie orientuje się co to za urządzenie???

Skomentuj

Potrzebujesz jakieś tranzystory, przekaźnik, diode, może kondek i rezystor :) Do tego zasilacz dla przekaźnika i tyle.

Skomentuj

No ok fajnie a masz jakiś schemat z konkretnymi wartościami elementów

Skomentuj

Sorki pomyliło mi się, potrzebujesz przerzutnik, zainteresuj się układem CD4013

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222 Zobacz posta
              Ten przekaźnik bistabilny brzmi dobrze co to jest dokładnie ponieważ nie orientuje się co to za urządzenie???
              Jest to przekaźnik, w którym jednym impulsem załączasz styki, a kolejnym impulsem je rozwierasz. Na googlu jest wszystko opisane. Zależy do czego chcesz to wykorzystać, ale jeśli do załączania jakichś urządzeń np. na 230V to polecam ci taki kupić gotowy - prosto i elegancko (koszt 20-30zł)

Skomentuj

Ok panowie wszystko jasne wielkie dzięki temat uważam za zamknięty pozdrawiam.

Skomentuj

Jeśli chcesz użyć zwykłego przekaźnika to ja to zrealizowałem tak:

Do ON należy podłączyć microswitch-a który podaje +12
                  D3 można pominąć...ja zastosowałem bo chciałem delikatnie zbić napięcie.

Skomentuj

Stand-by nie da się od tak po prostu zrobić na przekaźniku. To układ musi mieć wbudowaną taką opcję wyciszenia (jak np w TDA, STK). To o czym piszą koledzy wyżej to zwykły włącznik monostabilny i coś takiego jest tu :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1352973.html

Skomentuj

Czaruję...
                    X