Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z 2x TDA2003

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z 2x TDA2003

Witam. Kupiłem kit NE020, ponieważ uznałem, iż będzie tam wszystko, i sprawdzony schemat. Ale rozczarowałem się - Nie było 3 kondensatorów. Zastąpiłem je kondensatorami foliowymi, o takich samych parametrach, jak te zalecane w instrukcji. Wzmacniacz... osłabia sygnał, zamiast go wzmocnić. Pobiera 0.07 ampera w trakcie pracy, przy 12v, i ledwo słychać buczenie głosnika podłączonego, ktory ma... max 10watt. Natomiast przy podłączeniu Telefonu do głośnika bez wzmacniacza, głośnik chodzi bardzo głośno. Zasilam go zasilaczem MW2122A. Sygnał wejściowy generowany przy pomocy nokii 5130, z włączoną na max. głośność muzyką. Telefon podłączam za pomocą mini-jacka do wzmacniacza, tzn do ark'a na płytce wtykam 2 kable - sygnał, i gnd, bo mam jeden głośnik (Wzmacniacz jest to zmostkowany prosty układzić na TDA2003, ale mono), po 2 stronie kabelka mam jacka, i podłączam do telefonu. Na pewno nie ma nigdzie błędów w lutowaniu, ta płytka ma dosłownie kilka ścieżek.
    Jeśli zdjęcia coś by pomogły, to mogę dać.

dawaj zdjęcia :) a jakie masz zasilanie? symetryczne czy pojedyncze? scalaki się grzeją? zobacz czy nie masz zwarcia na wyjściu jeśli grzeją się scalaki.

Skomentuj

Ja bym stawiał na błąd montażowy/zwarcie. Weź coś ostrego (np śrubokręt) i "wyczyść" przestrzenie między ścieżkami/punktami lutowniczymi.

P.S - taka dobra rada - zanim coś włączysz do prądu sprawdź 3 razy w/w błędy :)

Skomentuj

Witam. Przepraszam że nie pisałem, ale nie mogłem dojśc do peceta. Naprawiłem układ, mielicie racje, nie stykał ARK do sygnału wejściowego. Zmieniłem jeden kond z 470uf na 1000uf, ale wzmacniacz troche szumi. Tzn, robię cos takiego:
        Daję sygnał wejściowy (muzyka)

Załączam napięcie
        Słychać szum.
        Odłączam sygnał wejściowy (tzn naciskam pauza w telefonie) (sygnał wej. jest przez jacka)
        Jakieś 3 sek. słychać szum, i potem głośnik już nie szumi. Gdy załączam muzykę, znowu to samo.
        Co to może być? Wzmacniacz wzmacnia, jest mocny, końcówki mają radiator z pastą termo., co to może być?
        PS: Takie 2 pyt. OT:
        1. Jak się nazywa taki element w kolumnach profesjnoalnych, który rozdziela sygnał na konkretny głośnik np. nisko tonowy, ew. wysoko, ew. średnio?
        2. Jakie z tym zestawikiem mogę zastosować equalizery? Bo mojego Technicsa SH-8046 to się boje podłączyć :E.

Skomentuj

to Twój telefon tak szumi :)

1. to zwrotnica
          2. dlaczego się boisz podłączyć?

Skomentuj

No nie wiem, jak zrobię jakieś zwarcie, to może się coś uszkodzić. A jaki polecasz głośnik szerokopasmowy do tego zestawiku, taki dosyć dobrze grajacy, i nie za duży? A i jeszcze jedno pyt: Jak można sterować wzmocenieniem wzmacniacza bez użycia przedwzmacniacza?

Skomentuj

Zamieszczone przez Stalker Zobacz posta
              Jak można sterować wzmocenieniem wzmacniacza bez użycia przedwzmacniacza?
              najzwyklejszym potencjometrem za 2zł :)

szerokopasmowca Cie nie polecę, bo nie jestem w temacie takich głośników obeznany

Skomentuj

Ok, a gdzie wstawić ten potencjometr w obwodzie? Tzn w jakim miejscu, np. że np. przy wyjściu sygnału

Skomentuj

miedzy telefonem a tda

Skomentuj

Czaruję...