Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie w panelu subwoofera znaleść 9-12V??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzie w panelu subwoofera znaleść 9-12V??

Witajcie,Kończe suba i potrzebuje pomocy:)
    Kupujac panel od karola22m nie było mowy o przegrzewaniu a tutaj nie miła niespodzianka
    No i własnie gdzie w tym prosonie 300W moge szukać najlepiej 9V lub 12V zrobiłem już otwory w skrzyni do chłodzenia elektroniki + 2 duże radiatory ale pasywnie nie beda dawały sobie rady wiec wygrzebałem z czeluśći wentylator komputerowy 3200obr przy 12v.
    Najlepiej jakby wentylator załaczał sie po przekroczeniu danej temperatury ale niestety te układy kosztuja;/ i tym samym czy ktoś mógłby mnie nakierować gdzie moge szukać miernikiem tego napiecia i żeby nie zakłućić pracy żadnego elementu?

Tak teraz patrze - ten panel to kopia mivoca am120. Na początku zmierz jakie napięcie masz na kondensatorach filtrujących, tych największych.
    Na pewno 12V jest w preampie, ale tam nie radzę wpinać szumofonu jakim jest silniczek w wentylatorze.
    Co do układu załączania - termistor i kilka rezystorów nie jest aż takie drogie.

Skomentuj

LightSound Tak troche mocniejszy od tego Movica ma 170W rmsu.
      Tak sie zastanawiam czy można było by sie wpiać w Kony Wejść wysokopoziomowych których nie używam:)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        LightSound Tak troche mocniejszy od tego Movica ma 170W rmsu.
        A mierzył ktoś nap. na wejściu wzmacniacza?

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Tak sie zastanawiam czy można było by sie wpiać w Kony Wejść wysokopoziomowych których nie używam?
        Dlaczego uważasz że tam znajdziesz 12V?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          A mierzył ktoś nap. na wejściu wzmacniacza?
          Tak irek.

Dlaczego uważam że tam może być 12V?
          To co prawda preamp Ale jak sam zasugerowałeś żebym szukał w kondach filtrujacych od koncówki to przyszło mi to własnie do głowy że może wpiać sie do kondów od wejsc wysokopoziomowych,Nie jestem tego pewien dlatego tez pytam was bo to co prawda preamp

Skomentuj

No ale przecież na wejściu nie może być żadnego napięcia, bo by uszkodziło to urządzenie które podaje sygnał na wejście nisko i wysokopoziomowe. Żeby tam się wzięło napięcie - musisz podać wzmocniony sygnał na wejście wysokopoziomowe - żeby tam się pojawiło napięcie pochodzące ze wzmacniacza. Więc nie tędy droga -

Najprościej zbij z napięcia głównego za kondami bo to pewnie ok 50VDC diodą prostowniczą na 25VDC, i albo zbij rezystorem do 12V albo znajdź taki na 24V :)
            Chociaż i tak masa będzie wspólna, więc może brumić.
            Lepiej zrobić osobne zasilanie - z jakiejś ładowarki albo małego trafka.

Skomentuj

a dlaczego nie skozystasz z ukladu jaki irek pokazal jakis czas temu?
              termistor, tranzystor, 3-4 rezystory i podpinasz sie pod glowny zasilacz...
              ja to zrobilem kosztem 3-4zl i dziala super

Skomentuj

Pawle pierwsze słysze że irek coś takiego zaprezentował Czy byłbyś tak miły i posypał linka

Skomentuj

pokazal to juz dawno w temacie o sterowniku wentylatora

nie chce mi sie szukac tematu wiec tylko wkleje schemat

Skomentuj

Czaruję...
                  X