Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerabianie odtwarzacza na DAC.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerabianie odtwarzacza na DAC.

Witam!

Dawno mnie tu nie było, za co przepraszam. Mam nadzieję, że za bardzo nikt za mną nie tęsknił.

Posiadam odtwarzacz Techniksa, z którego niewiele zostało. Od dawna kombinuję nad dacem ale albo nie ma kasy, albo nie ma czasu.
    Teraz mam trochę czasu.
    Idea jest prosta - wywalić z odtwarzacza wszystko co niepotrzebne, wpiąć się z konwerterem z SPDIF (np. CS8416) w odpowiednie miejsce i cieszyć się, nie najlepszym, ale przynajmniej swoim dacem.
    Moje pierwsze pytanie to: gdzie znaleźć artykuł na ten temat? - bo ciężko mi uwierzyć, że czegoś takiego jeszcze nie było. Gdyby jednak się okazało, że nic takiego dla mnie nie ma, wdam się w szczegóły:

Odtwarzacz Techniks SLPG200A.
    Źródła sygnału będą conajmniej dwa. Odtwarzacz cd typu 'cd-rom' oraz SoundBlaster z wyjściem SPDIF.

Żeby nie trzeba było szukać, wrzuciłem na stronkę schematy, noty i wyciętą sekcję DAC (xcf i png).

Analizując układy, doszedłem do wniosku, że wystarczy, bym usunął IC301 i wpiął się tam z wyjściem z CS8416. Zgadza się? Martwi mnie, jednak, linia na pin-41.

Ten CS jest na 192kHz, ale zważywszy na cenę, nie jest to chyba wielki powód do zmartwień, prawda?

Na koniec, chciałbym prosić o ocenę tego sprzętu (zakładając, że uda mi się całość - zmobilizowanie się i montaż).

Pozdrawiam!

Zamieszczone przez san Zobacz posta
    CS8416. Zgadza się?
    To zależy, czy po SRDATA śmiga jakiś normalny format, a nie wewnętrzny Technicsa.

Skomentuj

Nie widzę sensu takiej operacji. W tym Technicsie siedzi śmieciowy dac. WM8804+WM8742 to koszt 45PLN jak to dobrze posklejasz to masz DAC wyprzedzające tego technicsa o całe lata świetlne.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        To zależy, czy po SRDATA śmiga jakiś normalny format, a nie wewnętrzny Technicsa.
        Nie znalazłem niczego niepokojącego w nocie, ale nie bardzo się na tym znam.

raven1985, a co Ty na to, bym zbudował odbiornik SPDIF na WM8804, wpiął go do tego techniksa i cieszył się, że wreszcie zrobiłem coś sam, a potem, dobudował do tego WM8742 z całą konsekwencją? Wykonalne?
        Już kiedyś przymierzałem się do czegoś podobnego, ale to było porywanie się z motyką na słońce.

Skomentuj

"20-lead SSOP package" więc w pająku nie zrobisz.
          :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            "20-lead SSOP package" więc w pająku nie zrobisz.
            A przejściówce zrobi.
            :cool:

Zamieszczone przez san Zobacz posta
            raven1985, a co Ty na to, bym zbudował odbiornik SPDIF na WM8804, wpiął go do tego techniksa i cieszył się, że wreszcie zrobiłem coś sam,
            Pobawić się możesz zawsze :) Ale na lepszą jakość dźwięku nie licz.

Skomentuj

Nie no, jak już budować to jako moduł, nie w pająka.
              Jeszcze poproszę by ktoś zajrzał do noty katalogowej i zorientował się czy to zwykłe SRDATA i czy wyjście pinu 41 z IC301 wystarczy bym podłączył do masy, zostawił niepołączony czy coś muszę tu jeszcze zrobić.

Skomentuj

San moze to Ci sie przyda :
                http://www.diyaudio.com/forums/digit...-pg-200-a.html

Skomentuj

Nie bardzo. O ile bobrze zrozumiałem, to temat 'jak dodać wyjście cyfrowe' a nie wejście do odtwarzacza.

Ogarniam już, ten pin 41. Zgłoszę się jak będę miał więcej problemów.

Dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
                  X