Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakim kablem podlaczyc suba CANTON AS5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakim kablem podlaczyc suba CANTON AS5

Witam.
    Zakupilem sobie suba Canton AS-5 ktory z tylu ma
    Line In (L R) (http://img687.imageshack.us/img687/4057/p1010289n.jpg)
    z kolei posiadam wzmacniacz JVC RX5062S posiadajacy tylko 1 wyjscie RCA do subwoofera.
    Pytanie jest takie jakim kablem podlaczyc sub z tym wzmacniaczem?
    Specjalista w sklepie mediaexpert mowil ze styknie sam CINCH-CINCH (RCA-RCA) ze zbedne jest kupienie kabla CINCH-2xCINCH (RCA-2xRCA), a ja sie nie orientuje i wydaje mi sie ze skoro sa 2 wejscia w subie to trzeba je wykorzystac.
    OSWIECCIE MNIE PROSZE!

Jak wzmacniacz ma wyjscie tylko jedno, to znaczy ze wypuszcza zsumowany sygnal obu kanalow stereo. Zatem nie ma znaczenia czy podlaczysz do suba podwojne czincze czy pojedyncze, zagra tak samo. W srodku suba elektronika i tak sumuje dwa kanaly.

Skomentuj

jedna rada.. podłącz kabel do lewego kanału w subie. pozdrawiam :) (większość producentów stosuje takie podłączenie "a la" mono ) :)

Skomentuj

swietnie, wielkie dzieki!

Skomentuj

Odgrzeję temat, aby nie zakładać nowego.

chamartin, jak podłączyłeś ten subwoofer? Działa prawidłowo na jednym wejściu?
          We wtorek mam podłączyć kumplowi taki sam subwoofer do mikrosystemu który ma wyjście na suba 1 x RCA.
          Z tego co wiem to ten subwoofer ma głośnik z podwójną cewką i podłączając tylko do jednego wejścia zasilimy jedną cewkę głośnika.
          Suby z tej samej serii tylko o większej mocy (np AS60) mają podobnie wejścia 2 x RCA (L i P) ale prawy kanał opisany jest P/mono. Wynika z tego, że prawy kanał służy do podłączenia pojedynczym kablem RCA. W subie AS5 nic nie pisze o podłączeniu mono. Można podejrzewać że wyższe modele mają jakiś układ który po podłączeniu tylko jednego wejścia (P/mono) odpowiednio zasili głośnik. Model AS5 może nie posiadać tego układu.

Skomentuj

Zamieszczone przez cynamon Zobacz posta
            Odgrzeję temat, aby nie zakładać nowego.

Z tego co wiem to ten subwoofer ma głośnik z podwójną cewką i podłączając tylko do jednego wejścia zasilimy jedną cewkę głośnika..
            W tym temacie jest mowa o podłączeniu kabla sygnałowego do subwoofera, więc to nie kwestia zasilania a sygnału ma tu znaczenie. Nawet jeśli głośnik ma dwie cewki to połączone sa one zapewne z pojedyńczą końcówką mocy równolegle, a filtr dolnoprzepustowy robiący za przedwzmacniacz i tak sumuje kanały stereo, więc podłączając tego suba pojedyńczym kablem czincz zrobimy wszystko jak należy.

Skomentuj

Czaruję...
            X