Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosta przetwornica 24V > 12V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosta przetwornica 24V > 12V

Witajcie!

Ojciec poprosił mnie żebym zrobił mu przetwornicę z 24V na 12V samochodową - do ładowarki telefonicznej i latarki diodowej.

Poszukałem schematów znalazłem prosty 6A - ale pomyślałem że przecież mógłbym zastosować diodę prostowniczą 10A równolegle - miałbym na wyjściu 12V - czy się mylę? Jakie są minusy takiego zastosowania? Czemu nie wykonują w ten sposób przetwornic? Przecież dioda 10A to koszt mniejszy niż całego układu na 10A np.

Chyba chodzi Ci kolego o diodę zenera.

Skomentuj

Jeżeli to ciężarówka to powinna mieć wbudowaną przetwornicę i zapalniczka powinna mieć 12V, lub połączone szeregowo dwa akumulatory z czego z jednego można podciągnąć 12V.
      Z resztą większość ładowarek samochodowych jest na napięcie w przedziale 10V-30V.
      Możesz też zastosować 12x dioda prostownicza w szeregu z "+", gdzie na każdej diodzie będzie sie odkładać ok 1V.
      Lub gotowe układy z allegro, np: http://allegro.pl/reduktor-napiecia-...721704045.html lub http://allegro.pl/reduktor-napiecia-...725627618.html

Skomentuj

Jeśli nie jest potrzebny aż tak duży amperaż to polecam skorzystać ze strony Nationala - jest tam aplikacja Webench, która wyliczy Ci elementy i stworzy schematy przetwornic dla zadanych parametrów. Tylko max co tam mają to przetwornice 5A jeśli się nie mylę. Ale można je samplować.

Skomentuj

No ale panowie, zadałem proste pytanie, a wy udziwniacie :) w ukladach audio czesto stosuje się diode porostownicza wpieta szeregowo - polowa napięcia zostaje na diodzie, polowe przepuszcza - czemu w taki sposób nie robione są przetwornice?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            się diode porostownicza
            Nie diodę prostowniczą tylko Zenera.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            w ukladach audio czesto stosuje się diode porostownicza wpieta szeregowo - polowa napięcia zostaje na diodzie, polowe przepuszcza - czemu w taki sposób nie robione są przetwornice?
            Bo przez diodę w spoczynku płynęło by te 6A ! i traciło by się na niej 12V*6A = 72W drugie tyle na rezystorze (zobacz sobie ile taka dioda kosztuje ).
            Taki stab. tylko do prądów kilka mA.
            Kup gotową przetwornicę taniej nie zrobisz.

Skomentuj

Ktoś mi kiedyś polecił abym wentylator 12V dc podłączył do TDA (2x24VDC) przez diodę prostowniczą - i tak zrobiłem, działało, za diodą było 12V. Ładowarka ani kilka diód LED nie pobiera więcej jak 1A więc myślę że mogę zastosować diodę 5A bo taką mam.

Skomentuj

Panowie po co kombinować? W jeżeli auto ciężarowe to bierzesz napięcie z jednego akumulatora. Dlaczego i jak? Ponieważ w autach tego typu montowane są dwa w szeregu po 12V dając 24

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                  Panowie po co kombinować? W jeżeli auto ciężarowe to bierzesz napięcie z jednego akumulatora. Dlaczego i jak? Ponieważ w autach tego typu montowane są dwa w szeregu po 12V dając 24
                  Czytaj posty.

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                  ...połączone szeregowo dwa akumulatory z czego z jednego można podciągnąć 12V.

Skomentuj

Wybacz, nie doczytałem do końca, ale jeśli chcesz zrobić przetwornicę to najlepiej dać na zasadzie zasilacza impulsowego. Układ PWM - trafo ferrytowe - prostownik plus elektrolity. Zwykłe trafo średnio lubi prostokąt ale też może być jeśli chciałbyś zrobić na timerze.

Skomentuj

Według mnie najtaniej wyjdzie zrobić przetwornicę impulsową, np AVT2732 w konfiguracji step-down. Po prostu nawijasz przekładnie trafa 1:0,5 i na wyjściu masz 2x niższe napięcie. Ewentualnie możesz użyć stabilizatora 7812 z dobudowanym stopniem prądowym na tranzystorach mocy.

Skomentuj

Czaruję...