Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7318 mało niskich

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA7318 mało niskich

Witam
    Złożyłem przedwzmacniacz z nowego elektronika ne-135 na tda7318. http://www.cyfronika.com.pl/kitynepdf/135-k.pdf Zmontowałem wszystko pięknie chodzi jednak jakość dźwięku jaki oferuje ten kit jest niezadowalająca. Więc postanowiłem go ulepszyć. Pozbyłem sie tych elektrolitów na wejściu a wstawiłem 2u2 MKT, wywaliłem te na wyjściu i wstawiłem zwore. Następnie w miejsce C-18 wstawiłem 330n, C-19 220n w drugim kanale tak samo standardowe to ceramiczne 100nf wszystkie, c21-c20 na 1nf MKT, w c15 wstawiłem tantalowy, R1-R2 - wymieniłem na 3k3, C9-C10 na 4,7uf MKT. Okazuje sie że to gra na pewno lepiej jeżeli chodzi o szczegółły ale basu praktycznie nie ma. Co byście doradzili i co może być skopane dzieki

Nie rozumiem jaki cel mialy zastosowane przez ciebie zmiany? Chyba sam do konca nie wiesz?

Zeby rozciagnac pasmo bardziej w dol trzeba by zwiekszyc wartosci kondensatorow sprzegajacych (szeregowych) w calym ukladzie a ty tylko zmieniles ich typ jakby to cos z basem mialo wspolnego.
    Zmiana kondensatorow 100nF na nie wiedziec czemu 220 i 330nF tylko wplywa na czestotliwosc regulacji basu. I analogicznie 2,2nF na 1nF na regulacje wysokich tonow. R1 i R2 ma tez na to wplyw ustalajac zakres regulacji.
    Zwora zamiast wyjsciowego kondensatora powoduje to ze na wyjsciu masz napiecie stale co moze zle wplynac na nastepny stopien wzmocnienia jesli nie posiada kondensatora lub go zle spolaryzuje.
    Nie sadze zeby katalogowa nota tego ukladu nie przenosila niskich tonow. Moze twoje uszy ich nie przenosza? :)

Skomentuj

Elektrolity na wejściu wymień na MKT. Wyjściowych kondziorów nie potrzebujesz bo przecież na wejściu końcówki mocy też masz kondziora.

Nie kumam stwierdzenia,że ten przedwzmacniacz ma za mało basu. Ma tyle ile ma być. Urzywalem tego przedwzmacniacza i ma płaską ch-kę na basie z końcówką na tda -3dB miałem chyba na 7Hz a od 20Hz był już płasko.
      Po prostu masz może spaczone postrzegane basu bo po wynalazkach tylu loudness itp. super basy. Ten przedwzmacniacz gra prawidłowo. Może bas nie jest tłusty i soczysty ale takie parametry basu wynikają zwykle z jakis podbić .

Skomentuj

Nic z tej kści nie wyciśniesz.To niestety tylko 7318.....

Skomentuj

Zamieszczone przez ALTON
          Nic z tej kści nie wyciśniesz.To niestety tylko 7318.....
          Dlaczego niestety?? to dobry preamp, ma przyjemne brzmienie, dość szczegółowy i łatwy w aplikacji. Jezeli ktoś chce wiecej niech sobie coś na dsyskretnych wymodzi, ja nie zamierzam bo 7318 mi wystarcza.

Skomentuj

220nf i 330nf rozszerzyłem pasmo i rezlutaty sa ogromne, a co za tym idzie spore szumy.Może to że mam jeszcze słaba filtracje dla niego. Co do basu to po modyfikacji to go praktycznie nie było. Teraz chyba juz doszedłem co jest nie tak. Prawdopodbnie te kondy co kupiłem to chyba nie 2u2 i nie 4,7. Poniewaz dalem na wejscie 3 sztyki tych 4,7 rownolegle i dopiero basu przybyło. Te 2u2 to takie malutkie (ozn. 2200 WIMA) a te wieksze 4,7u (ozn. 4420 F KS 160v). Ocywiscie te wszystkie elektrolity co są przy tda wymienilem na mkt. Jutro kupie inne condy i powinno byc Ok ale dzieki za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
            X