Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Technics SU-7700 ciągłe napięcie stałe na wyjściu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Technics SU-7700 ciągłe napięcie stałe na wyjściu

Witam z sentymentu kupiłem ten wzmacniacz, niestety okazało się, że ktoś w nim grzebał. Brakowało wszystkich 2sc1328T. Po wylutowaniu wszystkich tranzystorów (zostawiłem tylko sterujące przekaznikiem) stałego na wyjściu nie ma, pryekaznik działa. Jak tylko wstawie drivery (BD 139, 140) natychmiast pojawia się stałe.

Już nie wiem jak podejść do tego wzmacniacza.

Pozdrawiam

Zacznij od spr. tranzystorów wyjściowych.

Skomentuj

Witam

Wszystkie tranzystory wyciągnięte. na wyjściu cały czas stały ujemny.

Mam jescze pytanie czy odpowiednim zamiennikiem dla tranzystora 2sc1328T będzie 2sc1845.

Pozdrawiam

Skomentuj

Daj schemat to troche nam ułatwisz

Skomentuj

Tu jest w jpg

http://wegavision.pytalhost.com/technicsSU-7700s

Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Skomentuj

Wszystko sprawdzone a na wyjściu ciągle -42v. Chyba musze zaczynać od początku, ale już nie wiem od czego.

Może ktoś ma jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Skomentuj

to jedź po torze, od końca , z tym DC na wyjściu. Dojdziesz do jakiegoś elementu aktywnego/biernego - sprawdź go.

Skomentuj

Witam

Nawet na potencjometrach i wejściu mam stały 25v, czy może być winny jakiś kondensator w przedwzmacniaczu?

Skomentuj

Najlepiej rozdziel przedwzmacniacz i końcówkę od siebie i wtedy zbadaj gdzie panuje stałe napięcie.

Skomentuj

tranzystor bipolarny B-E = 0.6V
                    jak kondensator równolegle i ma między wyprowadzeniami 0V to prawdopodobnie przebity.

Skomentuj

Witam

Już nie mam pomysłu, Ceramiki pomiedzy B-E wymienione, rezystory sprawdzone, w tej chwili wlutowane mam wszystko oprócz tranzystorów końcowych a na wyjściu stałe 41v takie samo w obu kanałach.

Skomentuj

sprawdź tranzystory różnicowe TR201, TR202

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                          sprawdź tranzystory różnicowe TR201, TR202
                          Sprawne. Problem polega na tym, że ktoś grzebał w tym wzmacniaczu. Płyta jest w stanie fatalnym w miejscach, gdzie było grzebane wszystkie ścieżki odchodzą. Co ciekawe mimo stałego +41 na wyjściu nie pali tranzystorów. Wydaje mi się, że gdzieś na płycie jest zwarcie. Tylko już nie wiem w którym miejscu zacząć poszukiwania.

Skomentuj

Witam

Ponawiam temat, ponieważ nie mam już pomysłów. Najdziwniejsze jest to, że mimo stałego na wyjściu nie pali tranzystorów. Wlutowane mam wszystko oprócz tranzystorów końcowych. Ceramiki oraz elektrolity wymienione.

Skomentuj

Na schemacie masz podane napięcia względem masy. Masz wszystko na tacy, jak nie znajdziesz usterki to oddaj do serwisu.

Skomentuj

Czaruję...
                              X