Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz do tda1554

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz do tda1554

Witam, zmontowałem sobie taki wzmacniacz do samochodu na tej kości i mój problem polega na tym ,że MP3 nie wysterowywuje do końca tej kości pomimo iż jest puszczona na full. Jaki przedwzmacniacz byście mi polecili ,który nie wprowadza za dużo szumów jest prosty w budowie( mało elementów) oraz da rade wysterować kość TDA1554. Pozdrawiam

Witaj.
    Lepiej abyś wymienił kość na TDA1557Q jest 2 razy czulsza a ma identyczne parametry, prawdopodobnie to ten sam wzmacniacz tylko z ustawionym innym wzmocnieniem.

Skomentuj

a nie możesz zmienić dzielnika w pętli zwrotnej, aby zwiększyć wzmocnienie? Pokaż schemat.

Skomentuj

W tym układzie nie ma zewnętrznego sprzężenia zwrotnego :) (kostka + 2 kondensaotry)

Skomentuj

Prawdopodobnie za prosty:

lepiej też jakby zaprojektować jako filtr DP, GP a najlepiej pasmowoprzepustowy.
          Oraz prawdopodobnie za trudny:

Jakbyś miał oscyloskop i generator to zmierzyłoby się jaką moc osiągasz na wyjściu i szukali wzmocnienia do rzekomych RMSów na wyjściu. Sprawdź podpowiedź Profesjonalisty . Porównaj noty katalogowe obu kości .

Skomentuj

Moc rzeczywista przy niskich zniekształceniach jest 12-15W przy 4 ohm , zależy od zasilania 12-15V, koniecznie zasilacz musi dawać minimum 4A przy niespadającym napięciu zasilania inaczej nici z tej mocy a to trudne bez stabilizacji przy tak niskim napięciu, chyba ze mamy 12V 150W trafo i 40000uF z zasilaczu.

Skomentuj

Jak mierzyłem pobór prądów to maksymalna wartość chwilowa wynosiła około 2,2A i to przy najgłośniejszej piosence gdzie mp3 był wysterowany na maksa. Daje nam to około 30W mocy pobieranej. Ale przecież wiadomo ze moc pobierana z zasilania nie idzie bezpośrednio na głośniki, straty mocy na ciepło itp. Dodam ,że nie ma żadnych przesterów i i czuć ,że to nie wszystko co potrafi ta kość. Sprawdziłem i okazało się ,że rzeczywiście tda1557q jest ponad 2 razy czulsza ale nie chce kupować nowej kości. Wole dorobić przedwzmacniacz

---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post o 13:39 ----------

El_liero podałeś oba przedwzmacniacze zasilane napięciem symetrycznym, mi chodzi o to abym mógł go podlączyć pod akumulator.

Skomentuj

Wydaje mi się że lepiej będzie zrobić przetwornicę i od razu jakiś mocniejszy wzmacniacz. Ewentualnie przetworke 12V>15V ze stabilizacją na transoptorze (separacja galwaniczna) i dodatkowe uzwojenie +/-12V dla preampa.

Skomentuj

Czaruję...
                X