Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 400 (4 pary IRF 2x45V)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 400 (4 pary IRF 2x45V)

Witam.
    Zrobiłem Holton 400 na 4 parach mosfetów.
    Zasilanie 2 x 45V 1100W.
    Filtracja 6 x 4700uF.
    1.Jak wyłączę wzmacniacz to gra on dalej a po 1 min zaczyna tak jak by spadać dźwięk i się wyłacza. Czy tak powinno być? Nie powinien się wyłączyć odrazu?
    2. Wzmacniacz pograł na głośniku 400W jakieś 30 min a tranzystory są zimne jak lód . Czy tak powinno być?
    3. Jak wyłączę światło w domu to pyknie w głośniku.(wyłaczę jedną z żarówek) Czym to jest spowodowane?

Zamieszczone przez qetli Zobacz posta
    Jak wyłączę wzmacniacz to gra on dalej a po 1 min zaczyna tak jak by spadać dźwięk i się wyłacza. Czy tak powinno być? Nie powinien się wyłączyć odrazu?
    Jest to normalne zachowanie, holton nie posiada układu szybkiego odłączania kolumn, kondensatory są naładowane i wzmacniacz będzie grał do puki się nie rozładują.

Wzmacniacz pograł na głośniku 400W jakieś 30 min a tranzystory są zimne jak lód . Czy tak powinno być?
    Jaki prąd spoczynkowy ustawiłeś? I jaką impedancje ma głośnik? Grałeś na full? czy raczej cicho, jak cicho to raczej normalne...

Jak wyłączę światło w domu to pyknie w głośniku.(wyłaczę jedną z żarówek) Czym to jest spowodowane?

Spadki napięcia?

A tak swoją drogą, mosfety powinny być na wspólnym radiatorze...

Skomentuj

Zamieszczone przez Black Zobacz posta
      A tak swoją drogą, mosfety powinny być na wspólnym radiatorze...
      A dlaczego wytlumaczy kolega?
      A co do temperatury mosfetów to masz ogromna powieszchnie radiatorów i małe napiecie na trafie nie ma sie co dziwic że sie nie grzeja

Skomentuj

Ja

Na full nie grałem jutro przetestuje na 8om 500W zobaczymy jak to będzie
        . Spadki napięcia czyli trzeba dołożyć kondów wystarczą 2 x 10000uF?

---------- Post dodany o 08:15 ---------- Poprzedni post o 00:19 ----------

Jeszcze jedno pytanie jakie do tego zastosować zabezpieczenie bo nic konkretnego nie mogę znaleść?

Skomentuj

http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabe...wzmacniacza,33

Skomentuj

Kolego ty z tego wzmaczniacza wyciagniesz moze lekko ponad 400wat przy 4ohm bo masz za niskie napiecie zasilania...

Skomentuj

Raczej 300W.
              Podpisuję się pod tym co Black napisał. Jak grane cicho i prąd spoczynkowy za niski, to nie ma prawa się zagrzać, jeszcze przy tylu radiatorach i tranzystorach mocy.
              Jak chcesz grać na full, albo głośno, to lepiej spraw sobie zabezpieczenie przeciw DC na wyjściu końcówki mocy z linku, który podał El_liero, bo głośnik może nie zdzierżyć jak coś, nie daj Boże, na końcówce wystrzeli.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                A dlaczego wytlumaczy kolega?

Nie będę ukrywał, że nie wiem... Gdzieś tak kiedyś przeczytałem, o ile dobrze pamiętam ma to coś wspólnego z prądem spoczynkowym, ale pewny nie jestem

Skomentuj

pcb

A ma ktoś może pcb do tego zabezpieczenia ?

Skomentuj

Pisz do Irka.

Skomentuj

Czaruję...
                    X