Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybucha TDA7293 @4R po paru minutach, a nie wyłącza się.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybucha TDA7293 @4R po paru minutach, a nie wyłącza się.

Po kilku minutach grania z dużą mocą wybucha TDA7293 w subwooferze. Za pierwszym razem odpadł kawałek obudowy, za drugim razem gazy, żeby uciec zrobiły sobie małą dziurkę obok pinu stby:) Obciążenie 4ohm, zasilanie w spoczynku +-38V, pod obciążeniem rezystorami +29V/10R (84W), -nie obciążony; +25V/5R (125W), - nieobciążony; +-27V/10R (140W). Trafo 100W 2x29V w spoczynku, kondensatory 2x10000u. radiator nie zbyt duży, ale bardzo gorący nie był. Podkładka trochę może za gruba, ale mikowa, pasta silikonowa oczywiście jest. Między pinem 12 a 6 zamontowany kondensator i zastanawiam się czy słusznie. Pin 4 (signal gnd) podłączony do masy. Piszę o nim bo kiedys zdarzały się z nim cyrki. Pin stby - on podłączony na stałe do dodatniego zasilania.

THE BOOTSTRAP CAPACITOR
    For compatibility purpose with the previous devices
    of the family, the boostrap capacitor can be
    connected both between the bootstrap pin (6) and
    the output pin (14) or between the boostrap pin
    (6) and the bootstrap loader pin (12).
    When the bootcap is connected between pin 6
    and 14, the maximum supply voltage in presence
    of output signal is limited to 100V, due the bootstrap
    capacitor overvoltage.
    When the bootcap is connected between pins 6
    and 12 the maximum supply voltage extend to the
    full voltage that the technology can stand: 120V.
    This is accomplished by the clamp introduced at
    the bootstrap loader pin (12): this pin follows the
    output voltage up to 100V and remains clamped
    at 100V for higher output voltages. This feature
    lets the output voltage swing up to a gate-source
    voltage from the positive supply (VS -3 to 6V).

Teraz pytanie co jest przyczyną tego stanu rzeczy. Zbyt wysokie zasilanie? W sumie to zbliżone danych z datasheeta. kondensator bootstrapu? Może kostki z soltronika na wolumenie w warszawie są podróbki? dołączam foto. http://img694.imageshack.us/img694/449/dscf4544.jpg
    Pozdrawiam z takim banalnym (a może wcale nie?) tematem, Tomek
    PS: http://audio.com.pl/pdf/dla_elektronikow/2153.pdf
    Last edited by tom1eczek; 12.12.2011, 14:20.

Zamieszczone przez tom1eczek Zobacz posta
    radiator nie zbyt duży, ale bardzo gorący nie był
    Żeby dobrze odprowadzać ciepło, radiator właśnie powinien być gorący -- no chyba, że jest bardzo duży. Może jest nierówny?

Skomentuj

radiator nie zbyt duży, ale bardzo gorący nie był. Podkładka trochę może za gruba, ale mikowa, pasta silikonowa oczywiście jest.
      stawiam na go***a podkladke mikowa, kup jakas pozadna ktora bedzie bardziej cieplo przewodzila
      albo druga opcja - zbyt duzo pasty i zbyt maly docisk

Skomentuj

1) chłodzenie - ale teoretycznie wewnętrzne zab powinno wyłączyć.
        2) Za duże napięcie dla 4om
        3) układ się wzbudza. Nie widzę układu zobla w tej avt-owej aplikacji więc podłączanie do tego dużego głośnika może skutkować właśnie fajerwerkami :)

Skomentuj

TDA7293 nie ma zabezpieczenia zwarciowego! W datascheet jest wyraznie napisane ze wytrzymuje zwarcia ale tylko przy braku sygnalu. Dziwne bo TDA7294 niby je ma. Moze jest nieskuteczne i w nowych dokumentacjach woleli napisac ze go nie ma :)

Spalilem chyba ze szesc TDA7293, oryginalnych bo dostalem sample od dystrybutora. To nic nowego jesli chodzi o ten scalak, proba wycisniecia weikszej mocy niz 70W tak wlasnie sie konczy. W miare bezawaryjne sa jak stosowalismy je do wzmacniaczy 50 watowych.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          układ się wzbudza. Nie widzę układu zobla w tej avt-owej aplikacji więc podłączanie do tego dużego głośnika może skutkować właśnie fajerwerkami
          To prawda, kazdy TDA sie wzbudza, na glosniku o duzej indukcyjnosci (niskotonoweic z cewka 2 cale lub weiksza) dopiero w dokumentacji do 7293 jest wzmianka o dodatkowym zoblu i to zaproponowali dosc agresywny.

Moja rada to duzy radiator i zadnych podkladek!! No chyba ze wolisz zmienic trafo na 100W 2x24V.

Pokaz zdjecie wnetrza tych TDA, struktura powinna miec 4x4mm.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi! To jedziemy z napięciem w dół. Parcia na moc niema bo głośniczek jest malutki MDS06. Radiator na zdjęciu. http://imageshack.us/photo/my-images/207/dscf4565r.jpg/ Mały - teraźniejszy, duży - docelowy, przy okazji podkładka mikowa się załapała. Podkładka musi być bo radiator pracuje na zewnątrz urządzenia, do nieszczęścia wystarczy tylko, że urządzenie dotknie tyłem obudowy do komputera, do którego będzie podłączone. Trafo 2x24 indela może być? Takie mam, ono ma 24V pod obciążeniem. w spoczynku ~26,2VAC. Teoretycznie wychodzi dobrze, ale jak się doda +10% do napięcia sieci to już wyjdzie źle, poza tym matematyka w tym zakresie nie działa tylko doświadczenie... Lepiej odwinąć trafo indela czy zostawić?

Rozłupałem młotkiem i faktycznie mają 4mm na niecałe 4mm. zobla dam jak znajdę miejsce gdzie go wkleić. 100n/2ohm? Może faktycznie wzbudził się jak lekkiego kwadrata wygenerował.

Wczoraj pięknie splanowałem radiator (papier scierny + stół), podzieliłem mikę jeszcze na pół, jeśli chodzi o grubość. I co? Wlutowałęm i od razu spaliłem kostkę podłączając kabelki najpierw masę potem plus, a potem minus do nie rozładowanych kondensatorów (wczesniej sprawdzałem zasilacz)..... Wrrr!! A mogłęm n-mosfet P. Irka zrobić by było nieśmiertelne jak wszystkie tranzystory.

Skomentuj

chciałem pomierzyć drania, więc zbudowałem układ z aplikacji tda w takim oto pająku http://img585.imageshack.us/img585/5...1220172249.jpg
              A tak wygląda 1khz na wyjściu: http://img641.imageshack.us/img641/3...1220172100.jpg To pogrubienie na dolnej (bo oscyloskop odwraca) połówce to wzbudzanie na czestotliwosci 3Mhz (okres 0,3-0,4us). Mój Tata powiedział, że zdolny jestem bo wcale nie tak łatwo skonstruować nadajnik radiowy o mocy 70W ale mi do smiechu niejest. Dałem kondensatory 2200uf+100n w zasilaniu, w ujemnym sprzężeniu 1kohm+10n co ograniczyło użyteczne pasmo do kilku kHz. Na zwartym dodatnim wejsciu do masy dalej 3mhz na wyjściu. zobel 4,7ohm+100nF tylko pogorsza sprawę. co ciekawe wzbudza się również na rezystorze bezindukcyjnym! Co jescze spróbować?

rozłupane kostki http://img851.imageshack.us/img851/9051/dscf4551vb.jpg
              Aha - powieccie mi czy ten transformator 2x24VAC indela, który ma tak naprawdę 2x26,3V jałowego trzeba odwijać.

Skomentuj

w ujemnym sprzężeniu 1kohm+10n co ograniczyło użyteczne pasmo do kilku kHz.
                Tego akurat nie wolno robic.

zobel 4,7ohm+100nF tylko pogorsza sprawę.
                Zobel akurat jest zbawienny jak wzmacniacz nie jest obciazony w pelnym pasmie czyli pracuje z glosnikiem niskotonowym. Trzeba probowac wiekszgo kondensatora nawet do 1uF i rezystor do 2,2om.

Jesli sie wzbudza na obciazeniu rezystancjyjnym to jest jakas totalna kicha. Sam projektowales pcb? Bo moze zle poprowadziles mase.

transformator 2x24VAC indela, który ma tak naprawdę 2x26,3V jałowego trzeba odwijać.
                2x24V to napiecie znamionowe pod obciazeniem znamionowym i przy napieciu sieci 230V. To normalne ze na biegu jalowym bedzie wyzsze napiecie. Trafo jest ok.
                Z tego powodu trafo tez nie moze miec za duzej mocy bo napiecie nie siadzie na tyle zeby uzyskac bezpieczna moc.

Skomentuj

Czaruję...
                X