Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomiar napięcia podczas pracy TL074

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomiar napięcia podczas pracy TL074

Witam

Buduję filtr doloprzepustowy (narazie 2 rzędu) na podstawie schematu wygenerowanego w programie FilterLab. Zastosowałem TL074, ale wykorzystałem tylko jedną czwartą :)
    Podłączyłem i działa, ale dużo ciszej niż sygnał bez filtracji.

Filtr jest podłączony pod zasilanie GainClona. Czyli napierw jest +/-35VDC, potem rezystor 7k a potem prosto do TL074. Ten rezystor 7k wyszedł mi z obliczeń po przyjęciu prądu 2,5mA (z karty katalogowej scalaka). Tylko coś jest nie tak, bo napięcie mierzone na wejściu do scalaka wynosi 4,4V. Karta katalogowa mówi, że należy podać napięcie +/-18V, czyli powinno wskazać 36V na mierniku. Czy mógłby ktoś to wyjaśnić? Może prąd jest inny?

Mam prośbę jeśli ktoś ma podobny filtr, niech pomierzy napięcie na wejściu do TL074 i poda jakie mu wychodzi?

nie zbija sie napięcia dla opampów rezystorem, potrzebne są stabilizatory albo w ostateczności zenerki

Skomentuj

heheeh dobrze kombinujesz. Ale tak to nie działa.
      Pokaż ten schemat najpierw oraz zakup stabilizatory 7812, 7815. i pare elementów biernych.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        heheeh dobrze kombinujesz. Ale tak to nie działa.
        Pokaż ten schemat najpierw oraz zakup stabilizatory 7812, 7815. i pare elementów biernych.
        Schemat w załączniku. Skomplikowany nie? :)

Dopiero początkuję, dzięki za podpowiedzi. Z kontekstu Waszych wypowiedzi wynika, że rezystory się liczy tylko wtedy, gdy natężenie prądu w odbiorniku jest stałe tak?
        Czy dobrze rozumiem, że powód, dla którego opampa się nie podłącza przez rezystor jest taki, że opamp pobiera prąd zmienny w czasie?
        Załączone pliki

Skomentuj

1 pytanie, nie
          2 pytanie bez żadnego rozwinięcia, to jest część prawdy.
          Mając schemat wróćmy do 1 posta.
          Zamieszczone przez marlowe Zobacz posta
          Tylko coś jest nie tak, bo napięcie mierzone na wejściu do scalaka wynosi 4,4V. Karta katalogowa mówi, że należy podać napięcie +/-18V, czyli powinno wskazać 36V na mierniku
          Ale ty myślisz, że 36V DC ma być na wejściu?
          Zamieszczone przez marlowe Zobacz posta
          niech pomierzy napięcie na wejściu do TL074 i poda jakie mu wychodzi?
          to miernikiem nap. DC, U=0, jak nie masz składowej stałej (nap. stałego) na wejściu.
          nap. przemiennego - mało, milivolty.
          A tak w ogóle to "czarną pałeczkę" miernika do czego przyłączasz, masy czy symetryczne wejście badasz?
          Polecam lekturę z elektroniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            1 pytanie, nie
            2 pytanie bez żadnego rozwinięcia, to jest część prawdy.
            Mając schemat wróćmy do 1 posta.

Ale ty myślisz, że 36V DC ma być na wejściu?

to miernikiem nap. DC, U=0, jak nie masz składowej stałej (nap. stałego) na wejściu.
            nap. przemiennego - mało, milivolty.
            A tak w ogóle to "czarną pałeczkę" miernika do czego przyłączasz, masy czy symetryczne wejście badasz?
            Polecam lekturę z elektroniki.
            Dokłanie tak myślę, że napięcie na wejściu do opampa powinno wynosić +/-18VDC czyli miernik powinien pokazać 36VDC. W karcie katalogowej TL074 wyczytałem, że takie napięcie trzeba przyłożyć do tego opampa. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli jest inaczej.

Nie mówmy tu o napięciu zmiennym, po co dodawać dodatkowe zagadnienie, zostawmy to.

Przyłożenie "czarnej pałeczki" we właściwym miejscu nie rozwiązuje tu problemu. Nawet jeśli bym przyłożył odwrotnie to miernik by wskazał wartość z minusem.

Mam wątpliwości czy zrozumiałeś problem. Odsyłasz mnie do lektury elektroniki. Piszesz o napięciu zmiennym. Mówisz o tym, jak się mierzy. Ale czy ja pytam o to jak się mierzy? Czy ja pytam o napięcie zmienne?
            Dobra odpowiedź na posta nie polega na tym, żeby pisać cokolwiek się wie. Odpowiedź musi być odpowiedzią a nie popisem wiedzy z innego zakresu.

Skomentuj

"wejściem" popularnie nazywa się wejście sygnałowe, a w twoim przypadku nie może być tam 36VDC ani względem masy ani względem wejścia symetrycznego.
              Napięcie zasilania, zgadza się max +/-18VDC takie powinieneś podać.
              I wybacz kolego ale ja czy ty nie umiemy zasilić wzmacniacza operacyjnego?

niestety więcej się nie popiszę bo na tym kończy się moja wiedza...

Skomentuj

opampa masz zasilić z 2 stabilizatorów albo 2 zenerek np na 18V tak żeby uzyskać napięcie +/-18V. Napisalem to w pierwszym poście, po co dalsza dyskusja? Pomyliles po prostu wejście sygnału z napięciem zasilania opampa, masz sprawdzać napięcie pomiędzy 4 a 11 nóżką czyli między środkowymi nogami scalaka i ma być np 36V stałego.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
                  opampa masz zasilić z 2 stabilizatorów albo 2 zenerek np na 18V tak żeby uzyskać napięcie +/-18V. Napisalem to w pierwszym poście, po co dalsza dyskusja? Pomyliles po prostu wejście sygnału z napięciem zasilania opampa, masz sprawdzać napięcie pomiędzy 4 a 11 nóżką czyli między środkowymi nogami scalaka i ma być np 36V stałego.
                  Hehe no tak właśnie mierzyłem :) Teraz rozumiem, że zasilanie było źle doprowadzone. Poprzez rezystor zamiast stabilizatora :)
                  Serdecznie dziękuję wszystkim (Jaromas, El_liero) za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...