Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koszty TDA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koszty TDA

Witam
    Przegladalem dzis w nocy posty o TDA7294 poniewaz chce zrobic sobie taki wzmacniacz do subwoofera :)
    Jednak nigdzie nie ma cen i spisu elementow. Prosilbym o podanie kosztow budowy i czy dam rade to sam zrobic ? Plytki raczej nie wytrawie, ale troche lutowac umiem :)

Pozdrawiam

sama kość kosztuje jakieś 25 - 30 zł, możesz kupić gotowe kity z płytkami i elementami na jeden kanał to jest koszt około 70-80 zł, do tego kondensatory i mostek 50- 100 zł, no i trafo przynajmniej 350W 100-150zł. do tego obudowa,przewody, gniazda, itp - 50zł więc jak dobrze pokombinujesz to może zmieścisz sie w 400 zł, A jeśli chodzi o montarz to jeśli znasz miej więcej zasade budowy wzmacniacza, umiesz lutować to dasz sobie rade.

Skomentuj

Same kości można kupić taniej – poniżej 20 zł – chociaż są fantaści, którzy wyceniają je nawet na 78 zł (!!!). Kit (płytka + części) bez zasilacza i radiatora można nabyć za 45 zł, na przykład tu: http://www.carton.glt.pl.
      Transformator 350 VA w przypadku jednokanałowego wzmacniacza do subwoofera to dużo za dużo. Połowa tego wystarcza aż nadto.

Skomentuj

niszar chyba zes troche przesadzil. TDA7294 kupuje sie za ok16zl. A calosc z zasilaczem filtrem wejsciami i regulacjami kosztuje ok 100zl i do tego dopiero trafo 100-150W za jakies 60zl.
        Zreszta po co wydawac 400zl jak mozna kupic gotowy modul od 200zl.

Skomentuj

mam na zbycu dwa kompletne uklady tda z radiatorami niestey moj nowy sub byl za mocny i dalem mocniejszy wzmak i chetnie sie tego starego pozbede mam do tego kompletne zasilacz z duzym trafo 350W i kondy jak jestes zainteresowany to wal na priv

Skomentuj

irek- prawda u mnie TDA7294 w miescie kosztuje 15.50zl

Skomentuj

z tą ceną tda7294 to jest różnie umnie kosztuje 29,90 zł

Skomentuj

najtaniej jak sie spotkalem to bylo 12 zł brutto za TDA :)

Skomentuj

mozliwe ze TDA i jego cena wiąze sie też jakosc?9tzn. czy tak tanie moze byc lekko felerna, albo podroba??) Bo np. moze byc to samo ale inne wykonanie! ......czy to tylko naprwade zalezy od mista i sprzedazy jakiegos elemetu??

Skomentuj

miasto, element, odleglosc sklepu od hurtowni, ilosc firm posredniczacych- chyba od tego glownie

Skomentuj

Przeciez gotowy wzmacniacz do suba mozna na stronie stx-a kupic za 280zł (razem z filtrem)! Też to jest kość tda i przynajmniej masowka a nie chalpnicza robota!!! I lutować nie musisz!!!! Ale dać 400zł (!!!!) za tda to chyba MEGA przegiecie......

[ Dodano: 2004-12-19, 22:20 ]
                      A co najważniejsze - schludnie wykonany i panel przeedni jakos wyglada!!!

Skomentuj

a we wroclawiu tda najtaniej mozna kupic za 25,50 (w sklepach, nie sprawdzalem na gieldzie), pomijajac jeden felerny sklep, w ktorym juz wiecej nie nic kupie

Skomentuj

czyżbyś mówił o poltroniku? może i jest trochu felerny- kupiłem tam kiedyś 5szt tda2050 i tylko dwie działały ale płacąc po 2zł za szt niewiele starciłem. Kupiłem tam tez 3 szt lm3886 (ta sama klasa co tda7294) i o dziwo wszystkie działają. Zarówno tda7294 jak i lm3886 kosztują tam ok 12zł więc można zaryzykować. Przy kupnie należy sprawdzić czy pod nadrukowaną nazwą nie widnieje nazwa innej kostki.

Skomentuj

no wlasnie kupilem 5 sztuk wlasnie tda2050 i kazdy uszkodzony, chociaz na rozne sposoby, niby po 3zl, ale wkurzajace, szczegolnie ze to byl moj pierwszy wzmak zasilany symetrycznie, wiec pierwsze co podejrzewalem, ze cos skopalem, dopiero jak kupilem na dworcowej (za 10 niestety) okazalo sie, ze z mojej strony wszystko bylo ok

Skomentuj

widze ze mamy podobne doświadczenia. ja na dworcowej tylko przewody i radiatory kupuje -jakoś nie lubie tego sklepu i drogo. wracając do tda 2050 prawdpopdobnie dostałeś kostki tda2003. Fakt ze zasilane pojedyńczym napięciem 12-15V ale mozliwe ze dobre. Ja ze swoimi psedudo tda2050 zrobiłem test i wsadziłem do aplikacji tda2003 i działała.
                              W poltroniku mi sie tłumaczyli ze jak chińczki robią masowo to czasem wyjdzie im taka seria ze oznaczenia pomylą. Bardzo ciekawe to dla mnie:) Ale na lm'ach sie na szcząśćie jeszcze nie przejechałem.

Skomentuj

Witam

A nie bedzie najwygodniej kupic kit z NE o nr NE013 koszt to ok 50 PLN bez radiatora. Jest tam plytka i elementy. Dorobić zasialcz i zalozyc radioator aha i jeszcze filtr. i gotowe

pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                X