Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner Denon - upalony układ scalony na wejsciach HDMI

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner Denon - upalony układ scalony na wejsciach HDMI

Witam,
    mój znajomy ma amplituner kina domowego Denon http://allegro.pl/amplituner-denon-a...91245740.htmln taki jak ten. Podczas burzy w amplitunerze spalił się układ scalony (na tyle na ile to widze) na płytce z wejściami HDMI. Amplituner nie działał, ale po mojej wizycie okazało się, że da się podłączyć telewizor wejsciami RCA, ampli gra, wszystkie kanały sprawne, jedynie HDMI jest zepsute. Przez uszkodzone HDMI nie da się w pełni wykorzystać telewizora i amplitunera. I teraz moje pytanie: czy opłaca się to naprawić w ogóle ? Czy trzeba to wozić do serwisu czy może któryś z forumowiczów by się podjął ? Poniżej zdjęcie upalonego miejsca, kiepskie bo ciasno i ciemno, ale coś tam widać.

Jeśli trafił piorun to po ptokach. Wymiana całej płyty jedynie.

Skomentuj

Znajomy miał podobną sytuację w avr-1910. Uszkodzeniu uległ adv7610. Miałem, podmieniłem i hula.
      Jaki to model amplitunera, jaki symbol scalaka? Popraw link.

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post o 14:16 ----------

Dobra, mam: http://allegro.pl/show_item.php?item=2191245740
      Który scalak poszedł, podaj symbol.
      Jeżeli nie będe miał, prawdopodobnie załatwie całą pcb hdmi do avr-1610, tylko to potrwa.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
        dzwiedziu ja nie mam tego ampli przy sobie, wczoraj przy piwku rozkręciłem i zobaczyłem, że jest przypalone. Twoim zdaniem naprawa nie będzie trudna i zbyt kosztowna ?

Skomentuj

Nie mam zielonego pojęcia ile naprawa w hornie może kosztować, a tylko tam jesteś pewny że otrzymasz oryginalne części, głównie chodzi mi o procesory i tym podobne, które ciężko dostać na rynku wtórnym.
          Końcówki mocy itp, mam na miejscu z demontażu, nawet układy selektora wejść.
          Koledze cufem się trafiło że akurat rozebrałem amplituner, dość poturbowany.
          Także zapytać w hornie możesz, ale najpierw zrób foto (makro) wyciągniętej pcb hdmi i symbol układu który się wypalił, puźniej będziemy myśleć co dalej.
          Ale hdmi będzie podobne jak w avr-1910, z różnicą jednego dodatkowego wejścia hdmi.
          Wkładałem z avr-1610 do avr-1910 i działała, tylko że na pcb hdmi jest kość z softem.

Skomentuj

Czaruję...
          X