Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtrowanie zakłóceń z sieci

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filtrowanie zakłóceń z sieci

juz nie moge wytrzymac jak wlaczam lutownice a w kolumnach co ktores wlaczenie lub wylaczenie trzask, rozwiazaliscie ten problem jakos inaczej niz przez kupno filtra? probowalem z malymi kondkami w zasilaczu, ale jakos nic to nie daje, nie wiem moze zle kondy albo w zlym miejscu

jakie masz kondensatory filtrujące w zasilaczu od wzmaka?

Skomentuj

2x6800,2x4700,1x2200,1x100n (ceramiczny ten ostatni) przy pojedynczym zasilaniu

Skomentuj

Spróbuj użyć gniazda z filtrem sieciowym. Za kondensatorami można stosować cewki z 10-15mH, niestety takie są duże i drogie.

Skomentuj

może poczytasz EdW... w ostatnich numerach było coś o filtrowaniu napięcia sieci... sam bym poczytał, tylko nie mam na to czasu. Komputer mi strasznie zaśmieca napięcie w gniazdku

Skomentuj

Powodem może być: - złe prowadzenie masy i jej podłączenia do wejść i wyjść, słabe kable połączeniowe, gniazda, wtyki, indukowanie się zakłoceń w kablach głośnikowych, które w ten sposób przedostają się do wzmacniacza.
            Weź kondensatror ok 1uF ceramiczny, kawałek gróbego kabla i przylutuj go w ten sposób, że jeden koniec idzie do punktu centralnego masy w zasilaczu lub masy głosników, a drugi do masy gniazd wejściowych. Trochę trzeba pokombinować , u mnie chyba pomogło (polus całkim nowe kable połączeniowe, wtyki i gniazda - pozłacane, kabel mikrofonowy, 2 żyły wewnątrz: jedna sygnałowa, druga masa, a ekran przylutowany tylko do masy od strony wejścia wzacniacza)

Skomentuj

znalazlem dosc sensownie wygladajacy filtr sieciowy z drukarki iglowej, chociaz drut w cewkach troche cienki, ale bezpiecznik jest 630ma wiec powinno wystarczyc, w wolnej chwili zamontuje i zobacze czy cos dalo

Skomentuj

Czaruję...