Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tda 7294 vs jabel j-35 na 2n3773

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tda 7294 vs jabel j-35 na 2n3773

Dziś nareszcie nadzszedł ten dzień. Mój jabel po trzeciej próbie wskrzeszenia ożył :). A teraz przejde do konkretów. Zasilacz ten zam co przy tda 2*40v głośnik alphard cw1002c w 45 litrach closed.
    Brzmienie tego wzmacniacza na tranzystorach jest nieporównywalne ze scalakiem. Poprostu czuć moc. Wszystko gra dużo głośniej. Głośnik jest kontrolowany a uderzenia basu są bardzo przyjemne. Na tda wszystko było rozlazłe a kość się grzała jak głupia. Te 2 tranzystorki tylko lekko zagrzewają radiator i czuć, że jeszcze im mało.

Pisze to po to żeby pokazać, że tda7294 niezbyt sprawdza się w subwooferach. Ta kość gra dobrze dopóki nie usłyszycie jakiegoś tranzystora. Z jej powodu mój sub przez 2 lata stał nieużywany bo nie grał tak jak bym chciał.

hmmm ile kosztuje ten j-35 ??:>

Skomentuj

Ten jabel jest taniutki. Mniej niż 30zł. Ale wszystkie części trzeba kupić nowe praktycznie bo te co daje jabel mają zbyt słabe parametry. Dosyć ciężko go uruchomić.
      Nie jestem wielkim zwolennikiem jabla j-35 bo to stara konstrukcja. Chcę tylko was przekonać do tranzystorów. Napewno jest wiele nowszych i prostrzych w uruchamianiu wzmaków na tranzystorach.

Skomentuj

A ja nie bardzo wieze w takie testy i opinie. Bo skoro wzmacniacz ma wieksza moc to i sie bardziej musi grzac a to chyba oczywiste. Wiec jak kit jabla majac wieksza moc mniej sie grzeje??
        Glowna roznica miedzy tymi wzmakami to poziom wzmocnienia ktory w standardowej aplikacji TDA jest bardzo maly i najczesciej z tad wynikaja roznice. Mozna rownieza wziasc audiofilski wzmacniacz a clasieA ktory grzeje sie niemilosiernie produkujac przy tym beznadziejnie niska moc. Ale czy to znaczy ze jest gorszy?

Nie bronie tu kosci TDA bo wiem ze jest badziewna.

Skomentuj

Niestety ten tda grzał się dużo mocniej. Ktoś kiedyś już pisał że przy wysokim napięciu zasilania jego moc wyjściowa już prawie nie wzrasta tylko rośnie moc strat. Poza tym tego jabla zrobiłem na tranzystorach w obudowach TO-3, które są bardzo wytrzymałe i świetnie oddają ciepło. Musze teraz zrobić filtr od nowa bo ten szwankuje i zwiększyć wzmocnienie bo jak sprawdzam temperture tranzystorów to widze, że może to grać jeszcze głośniej bo radiator jest tylko ciepły. Poza tym w tym jablu moc rozkłada się także troche na tranzystory sterujące. Ktoś mi kiedyś pisał że niektóre pracują w klasie A i się grzeją bo czuć ale to małe tranzystorki więc na nich zbyt wielka moc się nie odkłada.

Skomentuj

A jakim cudem wieksze wzmocnienie koncowki ma zwiekszyc moc wzmacniacza? Przeciez jedno nie ma z drugim nic wspolnego!
            No i czy ten TDA i ten kit jabla maja dokladnie takie same radiatory zeby je porownywac pod wzgledem grzania?

Skomentuj

to czy wzmacniacz sięgrzeje to nei zależy od mocy wyjściowej tylko mocy strat. Do Hi-Endowych sóbów daje sięwzmacniacze ok 0,5 - 1 kW do których radiatorem jest aluminiowy panel przykrywający elektronike bo to jest klasa H+, praktycznie bezstratna. Uzależnianie grzania się od mocy wyjściowej jest bzdura !!!

Skomentuj

irek: Chodziło mi o wzmocnienie filtra. A maksymalna moc oddawana przez wzmacniacz wzrośnie bo teraz nie jest on w pełni wysterowany sygnałem z filtra.

wovo: A czy ja szacuje moc wzmacniacza przez moc strat? Poprostu wole wzmacniacz, który potrafi oddać taką samą lub nawet większą moc przy mniejszej mocy strat niż inny. Oczywiście jeżeli oba oferują podobną jakość i są w tej samej klasie.

Skomentuj

Skoro wzmacniacz nie jest w pelni wysterowany to na jakiej podstawie stwierdzasz ze TDA ma mniejsza moc od tego jabla??
                  Wszystkie wzmaki tranzystorowe w clasie AB maja podobna sprawnosc ok 60%. A roznica w maksymalnej mocy jest zedu 10% co jest nie do uslyszenia zwazywszy ze nie wysterowujesz koncowki mocy. A pewnie i tak do konca tego nie wiesz bo nie masz pewnie zadnego wz\skaznika mocy czy sygnalizacji CLIP.

I za takich wypowiedzi potem rodza sie mity ktore ludzie powtarzaja.

Skomentuj

ja juz kupiłem 2 zestawy j-35 i każdy działał od razu . bez ustrek jestem z nich zadowolony :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X