Witam. Mam maly problem z potencjometrem w moim amplitunerze Technics SA-DX950 :( Otoz kiedy przekrecam galke powoli to raczej wszystko dziala dobrze, ale kiedy zrobie to troszeczke szybciej glosnosc zamiast malec rosnie i na odwrot :( I nie robie tego z zawrotna predkoscia. Wczesniej nic takiego sie nie zdarzalo... Czy ktos z Was moze mi pomoc???? Moze wiecie czym moze to byc spowodowane???? Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z potencjometrem cyfrowym... :(
Collapse
X
-
Kamis nie mylisz sie impulsator to właśnie potencjometr cyfrowy.I zgadzam sie z tym co napisał umberto że samemu może być ciężko sobie z tym poradzić, chyba że ktoś spotkał się z czymś takim i postawi konkretną diagnoze ale najgorsze jest to że tego typu układy cyfrowe reczej nie są przeznaczone do naprawy tylko odrazu wymienia się caly moduł.
aha a z pilota wszystko działa normalnie?
Skomentuj
-
Miałem podobną sytuacje w mini wieży sony – jej potencjometr również zaczął wariować. Podczas wolnego obroty działał poprawnie ale jak tylko przyśpieszałem to dźwięk stawał się bardzo głośny i zaraz po tym przycichał, taka sama sytuacja była podczas ściszania. W moim przypadku pomogło czyszczenie potencjometru – przy okazji wyprostowałem takie niby „szczotki” które się w nim znajdowały.
Skomentuj
-
Pan_sowa, impulsator to nie potencjometr cyfrowy, to tylko jego sterowanie. Z impulsatora masz dwa wyjścia, podczas kręcenia imp. na wyjściach tych pojawia się sygnał prostokątny. Przesunięcia sygnału 1. w stosunku do 2. informują o kierunku obrotu imp. , a częstotliwość tych sygnałów o prędkości. Przy źle kontaktujących stykach, mogą pojawić się zakłucenia błędnie odczytywane prze procesor. Najlepiej impulsator wymienić na nowu :)
pozdrawiam!
Skomentuj
-
Impulsator, enkoder, koder kwadraturowy to tylko urzadzenie wykrywajace obroty i kierunek. Potencjometr cyfrowy to zla nazwa. Taki koder podlaczony jest przewaznie do procesora ktory okresla predkosc oraz kierunek i przekazuje obrobione wartosci do wlasciwego potencjometru cyfrowego (przewaznie ukladu scalonego) Zle dzialanie jest prawdopodobnie spowodowane zanieczyszczeniem lub zuzyciem szczotek. Naprawic to ciezka sprawa a nowy taki koder to wydatek rzedu 5-10 zl. Oryginalny od wzmacniacza moze kosztowac znacznie wiecej i moze byc problem z zakupem.
Pozdro
Dexter
Skomentuj
Skomentuj