Transformator toroidalny w wykonaniu zwykłym i audio
Potrzebuję toroida 500VA do suba i czy warto dopłacić 100zł do wykonania audio. Wydaje mi się , że najgorsze może być buczenie i czy będzie słyszalne. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
dużo zależy od tego w którym miejscu umieścisz transformator i w jakiej pozycji do elektroniki, najlepiej będzie poeksperymentować przed ostatecznym montażem. Natomiast co do wersji zwykłej czy audio, to miałem oba wykonania i przy obu była zabawa z odpowiednim ułożeniem trafa. Pozdro
niby się mówi, że buczą, ale szczerze zawsze biorę z toroidów i faktycznie niektóre w zwykłym wykonaniu delikatnie buczały, ale delikatnie to dobre słowo:-) Prawie nieodczuwalne.
audio nie audio, może buczeć. Nie wiem czym jest to spowodowane ale na pewno jakością wykonania.
Co do opcji audio jak ekranowanie tomożesz sobie kupić, ale nie jest to rzecz konieczna. Jak wyżej pisali, zależy od umiejscowienia transformatora oraz jego jego wektora położenia względem podłoża. Np blisko preampa to zło straszne, albo preamp nad, pod trafem...
ogólnie na bank potrzebne ci zalanie żywicą, a reszta to bajery ułatwiające życie, za kasę :)
Generalnie toroidy maja znikome pole rozproszenia (pole magnetyczne). Najwieksze wydostaje sie tam gdzie sa przerwy w uzwojeniu i jesli sa duze to takich traf nie powinnismy kupowac. Uzwojenie powinno byc rozmieszczone rownomiernie a i tak najwieksze pole rozproszenia bedzie sie wydobywac z miejsca wyprowadzen. Na takie pole magnetyczne wrazliwe sa wysokoimpedancyjne sygnaly np sygnal idacy z suwaka potencjometru do koncowki. Ale ten idacy do potencjometru np z CD jest juz niewrazliwy. Wiec wszystko zalezy od konstrukcji ukladu polaczen, zawsze polaczenia audio powinny byc niskoimpedancyjne czyli na wyjscach powinny byc bufory. Szczytem glupoty jest umieszczanie potencjometrow regulacyjnych na dlugich przewodach.
Ekranowanie czasem sie przydaje ale likwiduje tylko pole elektryczne czyli prad ''plynacy'' powietrzem. Pola magnetycznego praktycznie nie da sie zatrzymac. Uklad trzeba tak zaprojektowac zeby trafo bylo z dala od czulych ukladow.
Skomentuj