Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Samsung UE40D6500 - jak podłączyć zestaw głośników 5.1 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Samsung UE40D6500 - jak podłączyć zestaw głośników 5.1 ?

Czy jest jakaś przejściówka, by podłączyć głośniki 5.1 (wejścia chinch) do tv samsunga d6500, który ma wyjście optyczne, aby można było usłyszeć w nich dźwięk przestrzenny ?

Nie da się tak. Musisz mieć kino domowe ze wzmacniaczem zwanym amplitunerem 5.0 lub 5.1. Jeśli - zakładam - chcesz odtworzyć program w tv który nadawany jest w 5.1 i korzystasz z wbudowanego dekodera mpeg-4 to oczywiście amplituner i tak jest wymagany. A konkretnie dekoder DD lub DTS, który posiadają niektóre komputerowe zestawy Logitecha chociażby.

Reasumując - bez dekodera DD/DTS oraz połączenia optycznego/cyfrowego nie da się uzyskać dźwięku 5.1 na tych głósnikach przy źródle w psoatci dekodera cyfrowego.
    Last edited by gooralesko; 13.11.2012, 19:14.

Skomentuj

niestety mozesz tylko podlaczyc sygnal stereo z wyjscia sluchawkowego

Skomentuj

Ten telewizor przesyła tylko sygnał stereo po optyku.
        Mam 37d6500.

Skomentuj

a w tv nadawali sygnal w DD/DTS?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            a w tv nadawali sygnal w DD/DTS?
            Wdzisiejszych czasach telewizor nie służy tylko do oglądania telewizji.
            Powyższe samsungi (w sumie wiele innych marek też) to multimedialne centrum.
            Możesz podpiąć choćby dysk twardy, bądź napęd komputerowy dvd, bd lub pendrive.
            I pomimo iż materiał jest nagrany w dd/dts telewizor po optyku poda tylko stereo.

Skomentuj

Telewizor ten przesyła po optyku i DD i DTS ,wiem bo mam.Tylko przez kanał zwrotny po HDMI przesyła stereo.Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                niestety mozesz tylko podlaczyc sygnal stereo z wyjscia sluchawkowego
                W jaki sposób ?

Skomentuj

Napisz w końcu czy masz jakiś wzmacniacz/amplituner czy tylko same głósniki.

Skomentuj

Mam same głosniki

Skomentuj

To w takim razie się nie da. Telewizor możesz podłączyć do wzmacniacza a poźniej do wzmacniacza podłączasz głośniki.

Coś pisałeś w pierwszym poście o czinczach. Podaj może model głósinków jakie posiadasz bo wydaje mi się, że mają one wbudowany wzmacniacz i stąd twoja opinia, że go nie ma.

Skomentuj

Zamieszczone przez lisekx Zobacz posta
                        W jaki sposób ?
                        jezeli takich podstaw nie znasz to juz lepiej odpusc sobie i sluchaj z TV

Skomentuj

Czaruję...