Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Napięcie DC na lini energetycznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napięcie DC na lini energetycznej

Witam
    Tak się zastanawiałem czy czytaliście może ten artykuł http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm
    Ogólnie mam 3 różne transformatory (2 z toroid, indel), wiem że różnie z jakością tych traf, każdy z nich raz buczy, jakby się wzbudzał (przesycenie rdzenia), a raz nie. Dziwnie wiążę fakty czasami, i tak, buczenie zauważyłem że wzrasta wraz z wzrostem stałego w sieci energetycznej, waha się w granicach 300-50mV, ciągłe buczenie występuje jak waha się w granicach 150-300mV, a nawet czasem więcej.
    Próbował ktoś kiedyś ten projekt? Czy posiadacie jakieś doświadczenie w tym temacie, a jak tak to podzielcie się :)
    Dobranocka

Ja mam zamiar to zrobić, mam ten sam problem z DC w gniazdkach. Na mojej ulicy jest warsztat samochodowy, jakie cuda robią z "prundem" to ho ho...

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
      Dziwnie wiążę fakty czasami, i tak, buczenie zauważyłem że wzrasta wraz z wzrostem stałego w sieci energetycznej, waha się w granicach 300-50mV, ciągłe buczenie występuje jak waha się w granicach 150-300mV, a nawet czasem więcej.
      ale mierzyles to?
      jestes tego pewien ze to wina stalego?

bo jak to jest lekarstwem na buczace trafa to warto przetstowac

Skomentuj

Jest (pod warunkiem że buczenie nie jest winą kiepskiego trafa ). u mnie wieczorem od jakiegoś czasu jak załączy pobliska piekarnia machiny to jest masakra. W dzień jest normalnie trafa nie wydają żadnych odgłosów a wieczorem buczy nawet z toroidy wersja audio :) (ale nie ma porównania do zwykłego indela)

Niektóre wzmaki mają fabrycznie instalowane nawet. (np. Bryston)

Skomentuj

Pawle S. mierzyłem to tak jak napisałem, na bieżąco miałem podpięty miernik do sieci, grając w grę słuchałem trafa i obserwowałem licznik na mierniku :)
          Tak mnie to zastanawia, czy nie dało by się tego układu zintegrować razem z listwą zasilającą sprzęt. Dodając do tego Power Cleanera. Tylko że trzeba by było również zrobić całą listwę po swojemu, i dodać większe kondensatory do diod + mocniejsze mostki prostownicze.
          Last edited by Meteo; 28.12.2012, 13:54.

Skomentuj

Czaruję...
          X