Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki drut na cewki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki drut na cewki

I znowu pytanie!
    Z jakiego, chodzi mi o grubość, drutu zrobić cewki do zwrotnic głośnikowych (stxowych 17 i wysokotonówek) czy cewki w filtrze do wysokotonowego mogą być z cieńszego, czy powinny być z takiegosamego drutu? Wiem że im grubszy drut tym lepiej, ale napewno jest jakiś rozsądny kompromis :)

dzięki!

do niskotonów wydaje mi sie że 1 - 1.4mm bedzie najlepiej warto dla stxów zastosować najgrubszy drut aby juz nie osłabiać ich słabiutkiego już SPL.. wysokotonówki 0.4mm?
    Pozdrawiam

Skomentuj

To przy okazji spytam czy lepsza jest cewka długa, czy krótka, czy to jest obojętne?

Skomentuj

Cewki zwrotnic w sekcji niskotonowej nawijam drutem 1,2 lub 1,4 mm. Czasem 1,8 mm (np. dla głośników 4 Ohm). W sekcji wysokotonowej używam drutu 0,7 mm. Na cewki łączone równolegle z głośnikiem niskotonowym (np. „notch filter”) używam również drutu 0,7 mm.
        Jeżeli chodzi wymiary, to w większości robię cewki bezkarkasowe o średnicy wewnętrznej 25 i szerokości również 25 mm. Można stosować oczywiście i inne proporcje, ale zbyt długie cewki będą miały przy tej samej indukcyjności nieco większą rezystancję.
        Oprócz parametrów cewek (rezystancja, indukcyjność) ważne jest ich wzajemne położenie na płytce zwrotnicy:
        http://home1.stofanet.dk/troels.grav...over_coils.htm
        Pozdrowienia

Skomentuj

A na czym nawijasz? Kleisz jakoś warstwy zwojów? Czy ważny jest sposób nawijania, tzn kierunek, ułożenie zwojów i tp?

Również pozdrawiam :)

Skomentuj

Zmajstrowałem sobie taką prymitywną nawijarkę z napędem ręcznym – na korbę. Jako rdzenia używam plastikowego wałka o średnicy 25 mm i długości też 25 mm. Rdzeń ten zaciskam na osi nawijarki pomiędzy dwoma tarczkami ze sklejki i mam coś na kształt szpulki na pręcie z korbką. Cewek prototypowych niczym nie kleję – łatwiej je odwijać. Po rozebraniu szpulki ściągam cewkę z rdzenia i owijam ciasno taśmą izolacyjną. Pięknie nie wyglądają, ale przy prototypie nie o to chodzi. Cewki w wersji ostatecznej kleję. Każdą warstwę pokrywam żywicą poliestrową (taką akurat mam). Warto kontrolować indukcyjność w czasie nawijania – jak żywica zaschnie to cewka będzie raczej nieodwijalna. O tym, że cewka przyklei się do szpulki nie ma mowy. Tak rdzeń, jak i tarczki pokryte są folią teflonową. Tak wykonane cewki wyglądają nieźle, ale są dość kłopotliwe w wykonaniu. Dlatego ostatnio zacząłem używać gotowych szpulek (np. z Dexona).
            Kierunek nawijania nie ma najmniejszego znaczenia. Sposób ułożenia zwojów (zwój przy zwoju, czy „byle jak”) ma znaczenie czysto estetyczne. Ważne jest, żeby cewka była sztywna – warstwy sklejone, albo mocno ściśnięte taśmą izolacyjną.

Skomentuj

Zycie to sztuka wyboru. Cewki powinno sie nawijac jak najgrubszym drutem ale wtedy taka cewka bedzie ogromna !!! Dlatego kalkulator w lapy i liczyc. Wybrac pomiedzy rozmiarami a cena i parametrami.
              Pozdro
              Dexter

Skomentuj

Czaruję...
              X