Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwarcie na zasilaniu wzmacniacza Grundig V1000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez patryk29a Zobacz posta
    Jeżeli skręcę go w lewo tak jak mówisz prawdopodobnie po przeanalizowaniu schematu to zmniejszy się rezystancja na złączu baza-kolektor co ma zmniejszyć prąd spoczynkowy.
    Niestety takie niedorobki sie zdarzaja. A sa jeszcze gorsze, czasami potencjometr jest wstawiony miedzy kolektor a baze, utrata styku suwaka powoduje spalenie tranzystorow mocy.

Zamieszczone przez patryk29a Zobacz posta
    Chodziło mi bardziej jak ustawić właściwy potem niż minimalny.
    Zeby utawic wlasniwy najpierw muszisz ustawic minimalny potem wlaczyc urzadzenie i ustawic wlasciwy, to chyba logiczne wiec dlaczego to tak trudno zrozumiec :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      Zeby utawic wlasniwy najpierw muszisz ustawic minimalny potem wlaczyc urzadzenie i ustawic wlasciwy, to chyba logiczne wiec dlaczego to tak trudno zrozumiec
      wydaje mi sie ze on nie wie jaki powinien byc ten wlasciwy, docelowy

Skomentuj

No to tranzystory końcowe raczej dobrze dobrane.
        Na schemacie jest napisane jak ustawić prąd spoczynkowy. Napięcie na rezystorach emiterowych (punkty pomiarowe [X] i [Y]) powinno wynosić ok. 17mV.

Skomentuj

Przepraszam, ale nie mogłem prędzej napisać. Ustawiam teraz prąd spoczynkowy taki jaki podał kolega infinity czyli 17mV, ale w instrukcji zauważyłem, że jest napisane 30mV. Nie mam w domu jak go odpalić, a chciał bym już go oddać zrobionego.

Skomentuj

Czaruję...
          X