Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cyfrowy subwoofer aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cyfrowy subwoofer aktywny

Witam,

piszę swój pierwszy post na forum DIY Audio, ponieważ okazało się, że najprawdopodobniej mój pomysł przerósł moje oczekiwania co do forumowiczów z elektrody i stwierdziłem, że powinienem zacząć od forum ukierunkowanego w stronę audio.

Otóż chcę skonstruować cyfrowy subwoofer aktywny wysokiej jakości, a w późniejszym terminie cyfrowy wzmacniacz 7-kanałowy. Ze względu na poziom skomplikowania oraz małą ilość dostępnego czasu na cele hobbystyczne wpadłem na pomysł aby zrealizować projekt w sposób społecznościowy.

Na wstępie określę czym według mnie jest "cyfrowy subwoofer aktywny"
    - uzyskanie maksymalnej wydajności energetycznej w torach prądowych, nie koniecznie podparte wyliczeniem ceny do wyników
    - podwójny zasilacz impulsowy do zasilania stopnia wyjściowego (stopień do pracy standardowej oraz stopień pracy z pełną wydajnością)
    - zasilacz impulsowy 0-stand-by dla elektroniki
    - ARM lub FPGA do zarządzania
    - stopień wyjściowy w klasie cyfrowej (D, T lub innej)
    - wejścia cyfrowe (SPDIF z dekodowaniem AC3 oraz innych)
    - DAC dla wejść analogowych subwoofera
    - brak przetwarzania analogowego w torze cyfrowym (SPDIF -> procesor -> wzmacniacz cyfrowy) w celu wyeliminowania zbędnych torów DAC/ADC
    - złącze RS485 oraz ETH do podłączenia do inteligentnej sieci domowej
    - dodatkowe bajery (programowe oraz sprzętowe - mam kilka pomysłów)

O co mi chodzi w projekcie społecznościowym:
    - projekt byłby współtworzony przez więcej niż jedną osobę po ustaleniu parametrów
    - cały projekt byłby OpenSource z wyłączeniem do celów komercyjnych
    - możliwość współdzielenia kosztów związanych z zakupem części oraz PCB na zainteresowane osoby
    - mile widziane osoby specjalizujące się w pewnych zakresach działań (np. projekt PCB, projekt zasilacza, oprogramowanie, etc.)

Oczywiście wszystkie kwestie są rozwojowe i do ustalenia. W tym momencie chciałem się w ogóle zapytać, czy byłyby osoby chętne do wykonania tego typu projektu i jakie jest wasze zdanie na ten temat.

widze 2 problemy
    1 - po co cyfrowy sub?
    przeciez z dekodera idzie juz analogowy sygnal... a bez dekodera taki sub znajdzie zastosowanie w analogowym stereo
    2 - ile wzmacniaczy cyfrowych wykonales? ile ich slyszales?
    przerobilem troche wzmacniaczy cyfrowych w car audio i na suba to jeszcze ma sens. na kolumny pelnopasmowe nie widze najmniejszego sensu :/

Skomentuj

Ja akurat nie widzę tych dwóch problemów, tylko inne, a mianowicie:
      ad. 1 - cyfrowy sub po to aby zrezygnować ze zbędnych konwersji analog-cyfra-analog, co w dzisiejszym połączeniu bardzo łatwo zrealizować nawet nieświadomie. Otóż standardowo łącząc np. cyfrowy zapis dźwięku idzie do dekodera, który zrobi analog i 5 metrowym kablem pójdzie do suba. Jeżeli jest to prosty sub to pół biedy, jeżeli jest to sub klasy cyfrowej to gorzej bo znowu idzie przez ADC, na procek, z procka znowu na DAC a w mostku końcowym znowu z analoga robi cyfrę.

Podłączenie takiego suba to głównie do sygnału cyfrowego (analog tylko jako zapas oraz rozszerzenie funkcjonalności) - w ten sposób w torze nigdzie nie ma konwertera DAC bo po co jak źródło jest cyfrowe. Oczywiście wymusza to wbudowanie w suba dekodera oraz repetera sygnału cyfrowego, aby można było go podać dalej do układu audio.

Dodatkowo w takim subie chciałem zrealizować przetwarzanie sygnału cyfrowe, czyli filtry, ale najważniejsze to dopasowanie wzmocnienia poszczególnych częstotliwości do charakterystyki samego subwoofera oraz kilka programów przetwarzania basu co wymaga zastosowania procesora i sygnału cyfrowego.

Nie chcę tutaj kierować takiego suba do audiofilów a tym bardziej do "audiofilów-voodoo", ale chcę uzyskać wysoką jakość całego rozwiązania i podejść do tematu bardzo nietypowo - ma to być projekt czegoś niestandardowego, innego niż większość opracowań firm a tym bardziej amatorskich.

Co do ad2 - co do cyfrowego wzmacniacza pełnopasmowego - tutaj za bardzo się rozpędziłem i to tylko EWENTUALNE światełko w tunelu i w sumie nie powinienem o tym w ogóle wspominać - załóżmy, że tego tam nie ma. Co do samego suba - tutaj można bardzo dobrze wyliczyć i później dopasować obwody wyjściowe wzmacniacza pod konkretnie zastosowany głośnik i obudowę i nie widzę tutaj większych kłopotów z uzyskaniem bardzo dobrej jakości dźwięku z uwzględnieniem, że nie ma być to dla audiofili ponieważ sam nim nie jestem (ale nie jestem również ignorantem w sprawach jakości dźwięku).

To tak w skrócie odnośnie powyższych problemów.

Co do problemów, które ja widzę, to ja widzę jeden - będę mieć problem aby znaleźć polaków chętnych na stworzenie takiego projektu - tak uważam.

Skomentuj

A ile masz kasy ?

Jakie masz pojęcie o elektronice bo wiedzę po tym co napisałeś, że nie wielkie :biggrin:

---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post o 10:07 ----------

Żeby nie było znowu że złośliwy jestem:
        - opracowanie wzmacniacza "cyfrowego" nawet do suba to utopia w warunkach amatorskich.
        Nie bez przyczyny rozwiązania funkcjonujące na rynku to tylko te opracowane przez duże firmy mające odpowiednie zaplecze finansowe, sprzętowe i inżynieryjne.
        - wzmacniacz cyfrowy do suba jest bez sensu.
        - wykonanie wzmacniacza "cyfrowego" pełno pasmowego to jeszcze większa utopia :)
        - wzmacniacze cyfrowe przyjmowane są dość niechętnie przez rynek.
        - analogowa klasa D jest wystarczająca.

Jedyne sensowne wyjście to :
        Gotowe rozwiązania TI który ma gotową "cyfrową" klasę D.
        W jednym scalaku jest programowalne DSP na którym można wykonać wszytko co potrzebne + końcówka mocy.

Do tego jednak nie potrzeba sztabu ludzi :)
        http://www.ti.com/lsds/ti/audio-ic/p...ramCriteria=no
        http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tas5261.pdf

Przetwornica TI też ma gotowy projekt ja ich rozwiązaniach :)

Dekoder AC3 - te układy nie są dostępne w handlu i ich zdobycie jest problematyczne .
        W ilościach jednostkowych możliwe ale tylko w takich.
        Rozwiązanie programowe będzie wymagać sporo pracy mimo dostępności kodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez luklukowaty Zobacz posta
          Podłączenie takiego suba to głównie do sygnału cyfrowego
          a gdzie masz amplitunery z cyfrowym wyjsciem sygnalu na suba? bo przeciez nikt nie zrezygnuje z wygody sterowania subem z pilota

Nie chcę tutaj kierować takiego suba do audiofilów a tym bardziej do "audiofilów-voodoo", ale chcę uzyskać wysoką jakość całego rozwiązania i podejść do tematu bardzo nietypowo - ma to być projekt czegoś niestandardowego, innego niż większość opracowań firm a tym bardziej amatorskich.
          takie zabawki docelowo maja trafic do ludzi z kasa. a takich niewiele tutaj

Co do samego suba - tutaj można bardzo dobrze wyliczyć i później dopasować obwody wyjściowe wzmacniacza pod konkretnie zastosowany głośnik i obudowę i nie widzę tutaj większych kłopotów z uzyskaniem bardzo dobrej jakości dźwięku z uwzględnieniem, że nie ma być to dla audiofili ponieważ sam nim nie jestem (ale nie jestem również ignorantem w sprawach jakości dźwięku).
          powtorze pytanie - ile takich wzmacniaczy slyszales?

Skomentuj

Tu masz bardzo dobrego i taniego gotowca. Będę go kupował niedługo do aktywnych dołów 20hz-150hz.

http://www.behringer.com/EN/Products/NU3000DSP.aspx
            http://www.behringer.com/assets/NU10...ebBrochure.pdf

Skomentuj

To moze najpierw wyjasnimy (znow) czym sie rozni wzmacniacz cyfrowy od klasycznego wzmacniacza impulsowego czyli w klasie D, bo widze ze rozmowa przypomina gadanie slepego z gluchym :)

Wszelkie wzmacniacze cyfrowe, klasy S, T itd sa wzmacniaczami klasy D!! Wzmacniacz cyfrowy teoretycznie nie ma nigdzie sygnalu analogowego, neistety ze wzgledu na bardzo niska cyfrowa rozdzielczosc modulatora PWM wymagany jest regulowany zasilacz do regulacji mocy (wzmocnienia). Zasilacz musi byc ekstremalnie niskoszumny bo jego szuby pzerchodza bezposrednio na wyjscie.

Dlatego na rynku praktycznie nie ma wzmacniaczy cyfrowych i nie bedzie! Pojedyncze konstrukcje tylko potwierdzaja regule i najbardziej znany jest TacT.

Ti mialem okazje sie bawic, bo przez chwile wspolpracowalem z kilkoma zapalencami techniki cyfrowej. Modelowy uklad superprocesora plus DSP motorolli i nieszczesny regulowany zasilacz i koncowki. Zasilacz rozlecial sie przy pierwszej probie wiekszej mocy, bo tak go zaprojektowali. Wykonanie zasilacza regulowanego na napiecia od zera do ok 50V z szumami zasilania porownywalnymi z szumami klasycznej analogowej koncowki mocy jest po prostu nie wykonalne.

Pomijam juz, bo inni o tym napisali, ze sam pomysl cyfrowego wejscia w subie jest zupelnie bez sensu. A moze wyposazyc go w wejscie HDMI? Akceptuje wszystkie standardy audio i ma kanal zwrotny do pzreslania informacji o wzmocnienia. Zycze powodzenia :)

Widac ze nowy kolega typowy programista i mu sie wydaje ze wszystko mozna zrobic siedzac i klikajac w klawiature :)
              Last edited by irek; 25.05.2013, 11:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                A moze wyposazyc go w wejscie HDMI?
                to jest mysl! jeszcze dodac napis HD 3D i sie sprzeda!

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  A ile masz kasy ?
                  Powyższy temat nie jest dotyczący ile mam kasy i nie o to tutaj się rozchodzi

Jakie masz pojęcie o elektronice bo wiedzę po tym co napisałeś, że nie wielkie
                  Ciężko według mnie wnioskować moje pojęcie o elektronice i programowaniu na podstawie jednego posta. Gdybym nie miał pojęcia i nie twierdził, że da się zrealizować wymyślone przeze mnie zadanie to bym tutaj nie pisał. Moim celem nie jest udowadnianie co potrafię a czego nie.

Żeby nie było znowu że złośliwy jestem:
                  - opracowanie wzmacniacza "cyfrowego" nawet do suba to utopia w warunkach amatorskich.
                  Nie bez przyczyny rozwiązania funkcjonujące na rynku to tylko te opracowane przez duże firmy mające odpowiednie zaplecze finansowe, sprzętowe i inżynieryjne.
                  - wzmacniacz cyfrowy do suba jest bez sensu.
                  - wykonanie wzmacniacza "cyfrowego" pełno pasmowego to jeszcze większa utopia
                  - wzmacniacze cyfrowe przyjmowane są dość niechętnie przez rynek.
                  - analogowa klasa D jest wystarczająca.

Jedyne sensowne wyjście to :
                  Gotowe rozwiązania TI który ma gotową "cyfrową" klasę D.
                  W jednym scalaku jest programowalne DSP na którym można wykonać wszytko co potrzebne + końcówka mocy.

Do tego jednak nie potrzeba sztabu ludzi
                  http://www.ti.com/lsds/ti/audio-ic/p...ramCriteria=no
                  http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tas5261.pdf

Przetwornica TI też ma gotowy projekt ja ich rozwiązaniach

Dekoder AC3 - te układy nie są dostępne w handlu i ich zdobycie jest problematyczne .
                  W ilościach jednostkowych możliwe ale tylko w takich.
                  Rozwiązanie programowe będzie wymagać sporo pracy mimo dostępności kodu.
                  Rozumiem, że jesteś na nie - dobrze, masz swoje zdanie na ten temat jak i masz swoje zdanie i je wyraziłeś w punktach, szkoda tylko, że ich nie uzasadniłeś. Z powyższych punktów najbardziej spodobał mi się zapis "analogowa klasa D" :) - rozumiem, że analogowa powinna być w cudzysłowie i jest to tylko skrót myślowy dla wzmacniacza klasy D z generatorem PWM na podstawie podawanego sygnału analogowego.

Co do gotowej klasy D z procesorem DSP - jest to ciekawe rozwiązanie i trzeba na nie zerknąć. Co do "nie potrzeba sztabu ludzi" - sugerujesz, że projekt społecznościowy jest bez sensu i jak coś to powinienem robić sobie to sam?

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  a gdzie masz amplitunery z cyfrowym wyjsciem sygnalu na suba? bo przeciez nikt nie zrezygnuje z wygody sterowania subem z pilota
                  Napisałem, że sub powinien mieć również wyjście pracujące jako repeater lub być podłączone do takiego wyjścia w kompletnym systemie audio.

takie zabawki docelowo maja trafic do ludzi z kasa. a takich niewiele tutaj
                  Chyba się nie zrozumieliśmy - nie chcę budować firmy, sprzedawać tego, etc, tylko hobbistycznie/amatorsko wykonać taki projekt. Rozumiem, że w dzisiejszych czasach wszystko robi się za pieniądze a nie po to żeby się uczyć/rozwijać/zajmować czas hobbystycznie?

powtorze pytanie - ile takich wzmacniaczy slyszales?
                  Nie widzę powiązania z tematem - nie będę się licytować co gdzie ile i jak

Zycze powodzenia
                  Nie słychać tonu głosu, ale i tak uważam to za zbędną ironię.

Widac ze nowy kolega typowy programista i mu sie wydaje ze wszystko mozna zrobic siedzac i klikajac w klawiature
                  To jest Twoje zdanie i nie mam zamiaru się licytować i go zmieniać.

Reasumując wasze wypowiedzi. Każdy z was twierdzi, że takie rozwiązanie jest:
                  - bez sensu bo tak
                  - wzmacniacze cyfrowe do subwoofera brzydko grają (najlepiej gdyby to był wmak klasy A o mocy 2kW - to już tak ironizując)
                  - projektu nikt nie kupi (a kto mówił o sprzedawaniu)
                  - nikt tego nie będzie robić bo nie zarobi na tym (a jak - w dzisiejszych czasach robi się wszystko za kasę)
                  - ja nie znam się kompletnie na elektronice i w życiu co wykonałem to mrygające serduszko (ironizując)
                  - jestem typowym programistą, który twierdzi, że kodem zrobię wszystko

Chociaż nie mogę narzekać - jakaś polemika jest bo na innym forum w ogóle jej nie ma.

Skomentuj

Raczej chodzi o to, że to wszystko da się zrobić prościej i lepiej w klasycznym analogu. Dobry inżynier zawsze dobiera najlepsze narzędzia do osiągnięcia danego celu. Nie wiem, czemu chcesz zmuszać innych do wręcz odwrotnego zachowania.

Skomentuj

Powyższy temat nie jest dotyczący ile mam kasy i nie o to tutaj się rozchodzi
                      Ale to będzie kosztować i to nie mało.
                      Kto ma ponieść koszty ?
                      Społeczność ?
                      Fajnie.

"analogowa klasa D"
                      powinna być tak jak cyfrowa pisze w cudzysłowie :)

Co do gotowej klasy D z procesorem DSP - jest to ciekawe rozwiązanie i trzeba na nie zerknąć. Co do "nie potrzeba sztabu ludzi" - sugerujesz, że projekt społecznościowy jest bez sensu i jak coś to powinienem robić sobie to sam?
                      Piszę że wszystko jest gotowe :) TI oferuje gotowe rozwiązanie. Niestety nie tanie.

Dla mnie jesteś kolejnym człowiekiem który chce wykonać coś co tobie się u widziało czyimiś rękami.
                      Dlatego warto by było zacząć od jakiś konkretów a nie od utopijnych założeń.

W EP majowym jest projekt apmli kina domowego.
                      - z tunerem
                      - dekoderem mp3
                      - dekoderem AC3
                      - końcówkami mocy w klasie D
                      - pre analogowym
                      - odtwarzaczem i nagrywarką plików na kartach SD
                      - i kilkoma innymi bajerami

Szczęka mi opadła jak zobaczyłem ten projekt. Człowiek siadał zrobił a nie ględził na forach że potrzebuje ludzi.

Chyba się nie zrozumieliśmy - nie chcę budować firmy, sprzedawać tego, etc, tylko hobbistycznie/amatorsko wykonać taki projekt.
                      Nie widzę przeszkód :)

Chętnie pomożemy ale za Ciebie nie zrobimy

wzmacniacze cyfrowe do subwoofera brzydko grają
                      Nie wiem po co dążenie do eliminacji A/C D/A jak starta jakości na Klasie D będzie dużo większa .

Skomentuj

Chyba się nie zrozumieliśmy - nie chcę budować firmy, sprzedawać tego, etc, tylko hobbistycznie/amatorsko wykonać taki projekt. Rozumiem, że w dzisiejszych czasach wszystko robi się za pieniądze a nie po to żeby się uczyć/rozwijać/zajmować czas hobbystycznie?
                        ale po co sie napracowac skoro to nie bedzie mialo wiekszego sensu i nikt tego nie bedzie uzywal?

Nie widzę powiązania z tematem - nie będę się licytować co gdzie ile i jak
                        posluchaj troche to zrozumiesz

Nie słychać tonu głosu, ale i tak uważam to za zbędną ironię.
                        irek w wiekszosci takich pomyslow jest NA NIE, ale cenimy go za racjonalne podejscie do elektroniki podparte ogromna wiedza praktyczna. tak wiec ja bym wzial to do siebie na powaznie

Reasumując wasze wypowiedzi. Każdy z was twierdzi, że takie rozwiązanie jest:
                        - bez sensu bo tak
                        bez sensu bo nie widze praktycznego zastosowania

- wzmacniacze cyfrowe do subwoofera brzydko grają (najlepiej gdyby to był wmak klasy A o mocy 2kW - to już tak ironizując)
                        akurat cyfrowki sprawdzaja sie wg mnie WYLACZNIE na suba.
                        ale jakbys wiecej ich posluchal to bys wiedzial dlaczego wole nadal analogowe AB

- z tunerem
                        - dekoderem mp3
                        - dekoderem AC3
                        - pre analogowym

Szczęka mi opadła jak zobaczyłem ten projekt. Człowiek siadał zrobił a nie ględził na forach że potrzebuje ludzi.
                        ooo - ide kupic!

Skomentuj

- z tunerem
                          - dekoderem mp3
                          - dekoderem AC3
                          - pre analogowym

Szczęka mi opadła jak zobaczyłem ten projekt.
                          Mi też -- mam e-prenumeratę. Pełna profeska. Ciekawe, ile roboczodni na to mu poszło.

Skomentuj

Mi tez :) W firmie gadalismy o kolesiu. Ma duzo wolnego czasu i checi, bo to co zrobil nei ma zadnego sensu i nikt tego nie powtorzy bo na 1000% nie beda tego sprzedawac. Ale to sie nazywa pomysl i realizacja. A nie mam tylko pomysl i to wszystko a za tydzien bede mial inny :)

To jest Twoje zdanie i nie mam zamiaru się licytować i go zmieniać.
                            Niestety poparte ponad 20letnim doswiadczeniem w konstrukcji i produkcji sprzetu audio. Przez co nie mam juz czasu na pierdoly w stylu zbudujmy telewizor z rozsypanych pikseli To strata czasu i zbyteczna wiedza w tego typu konstrukcji.

Ale skoro chcesz konstruktywnej krytyki to wytlumacz mi jak chcesz podlaczyc tego suba do systemu audio?? Bo skoro do suba ma wejsc sygnal cyfrowy to musi z niego wyjsc cyfrowy na reszte kanalow a jak to wszystko bedziemy regulowac? Trzeba puscic osobny sygnal cyfrowy przekazujacy informacje o wzmocnieniu?

Jestem na 99% ze jestes typowym programista ktory boi sie najprostrzej elektroniki analogowej. Nawet stabilizatory napiecia wybierasz z zadanym napieciem bo trudno by ci sprawilo obliczenie dzielnika napiecia czy ograniczenia pradu. Dlatego myslisz ze wzmacniacz cyfrowy jest jak inna cyfrowka, wystarczy wlutowac kostke i reszte to tylko soft. Niestety tak nie jest. A programistow mam sporo w firmie, bo obecnie na jednego analogowca przypada kilku programistow i wiem co mowie o strachu przed analogowka.

Skomentuj

No. Bo tam są WZORY, których się nie da DEBAGOWAĆ, jak nie działają

Skomentuj

wytlumacz mi jak chcesz podlaczyc tego suba do systemu audio??
                                Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę to wbudować cały ampli w suba

Skomentuj

A to nie lepiej wzmacniacz suba w ampli?

Skomentuj

Jedno pudełko więcej

Skomentuj

A nie prosciej glosnik w ampli? :)

Skomentuj

Projekt społecznościowy... w wolnym tłumaczeniu "niech ktoś to za mnie zrobić bo mi się nie chce"

pomijając fakt że ma to być niby dla ludzi tak? przecież tu 3/4 użytkowników (jak nie lepiej) nie posiada wymaganego sprzętu żeby uruchomić już gotowy taki projekt...

Skomentuj

Czaruję...