Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głupie pytanie o odwracający sumator w filtrze do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głupie pytanie o odwracający sumator w filtrze do suba

Znowu mam pytanie do elektroników :)
    Dlaczego w filtrach do subów przy sumowaniu kanałów stosujecie z reguły aplikację odwracającą? Co mi w niej nie pasuje, to niska impedancja wejściowa -- potrzebuję umieścić taki filtr w środku toru aktywnej zwrotnicy i obawiam się o obniżenie separacji między kanałami, jeśli zastosuję rezystory o małych wartościach (< 10 k).
    Przecież sumator można zrobić na opampie nieodwracającym -- czy chodzi o to, że ma on wzmocnienie większe od 1 i dlatego go nie używacie? Bo duża impedancja wejściowa mi akurat bardzo pasuje. Niewielkie offsety mi nie przeszkadzają, bo i tak mam kondensatory na wejściach końcówek mocy.

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    separacji między kanałami, jeśli zastosuję rezystory o małych wartościach (< 10 k)
    A niby czemu ? Chyba odwrotnie jakbyś zastosował za duże.
    No i w filtrach do subów nie ma to znaczenia :P

Przecież sumator można zrobić na opampie nieodwracającym
    Wtedy to jest sumator na rezystorach + wtórnik/wzmacniacz :P

A dlaczego:
    bo łatwo regulować wzmocnienie
    bo przeważnie all pass na końcu też odwraca fazę.

Skomentuj

Czy to nie jest tak, że dzięki tej konfiguracji źródła sygnału są od siebie odseparowane ? Przy nieodwracającym mamy po prostu połączenie źródeł równolegle, co nie jest korzystne.

Skomentuj

Wiesz co, i tak dam przed sumatorem wtórniki na opampach, więc chyba nie ma się co spinać :)

To wyjaśnijcie mi jeszcze działanie tego sumatora na odwracającym. Jak są małe rezystancje to jest OK? Chodzi o wirtualną masę? Przyznam się, że te odcinki kursu przespałem

Skomentuj

Chodzi o wirtualną masę?
          tak. te rezystory są tak jak by zwarte do masy przez opeampa :) (tak w dużym uproszeniu...)

Skomentuj

Rozumiem. Czyli albo po prostu odwracający bez wtórnika przed, albo nieodwracający z wtórnikiem przed, żeby nie mieć problemów z gorszą separacją?

Skomentuj

Nie rozumiem o co Ci chodzi z tą separacją
              Przecież w zwrotce masz jakieś tam bufory i nie będziesz tego sterował ze źródła mającego impedancję kilka kom
              http://www.linkwitzlab.com/Removed%2...-3wy.htm#part2

Skomentuj

Właściwie to dlaczego nie możesz użyć po prostu większych rezystorów do pętli wzmocnienia ? Nawet chyba będzie lepiej, bo nie będziesz obciążał wyjścia WO.
                Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę : )
                A i wzrosną szumy, ale to też bez znaczenia i guess

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku Zobacz posta
                  A i wzrosną szumy, ale to też bez znaczenia i guess
                  Na basie bez znaczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Nie rozumiem o co Ci chodzi z tą separacją
                    Bo z tego samego miejsca biorę sygnał na filtr górnoprzepustowy stereo. I dlatego mam ten zgryz -- bo akurat tu nie mam bufora -- jeszcze nie rozrysowałem schematu do końca :)

Wyobraź sobie zwrotnicę 2way, gdzie niskośrednik jest jeden (mono), a wysokie są 2 (stereo). Bo w przypadku typowym dla subwoowera, to przed nim z reguły jest jakiś bufor (a u mnie nie), więc chyba dołożę te 2 opampy.

Skomentuj

Czaruję...