Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Od ilu odcinac srednioniskotonowego i wysokotonowego...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Od ilu odcinac srednioniskotonowego i wysokotonowego...

Nosze sie z zamiarem zrobienia sobie moitorkow jednakze nie mam doswiadzczenia w dziedzinie audio. Przetworniki wybralem Tesli:

- ARN-150-03-8
    - ARV-104-04-4

Wiem jakie sa zakresy czestotliwosci ale jak na moje oko sa one zbyt rozpiete i poprstu nie wiem jaka czestotliwosc obciecia bedzie odpowiednia do tych przetwornikow.

A dlaczego wysokotonowy dales 4omowy skoro bas jest 8 omowy?
    Typowo dla tych glosnikow ustala sie podzial na 3-4Khz.

Skomentuj

też jestem zdania że te 4 ohmy to lekka przesada, bo dodatkowo będziesz musiał bardzo mocno tłumić sopran

Skomentuj

Czyli dac wysokotonwy 8 a nisko 4 tak?:> Irek dzieki za odpowiedz lecz nadal nie jest ona wyczerpujaca. Wysokotonwy a pasmo przenoszenia od 2500 do 18000 Hz a nisko od 45 do 5000 Hz. Na jakiej podstawie wyznacza sie podzial? Chodzi o to aby glosniki przenosily jak najwiej czestotliwosci ze swego pasma? Czy im mniej tym lepiej aby mniej sie "meczyly"? Chodzi o znalezienie zlotego srodka miedzy tymi dwoma zalozeniami?

Widze ze jesli dam dwa 8ohm i podzial na 3000Hz wtedy zwrotnica bedzie skladac sie z samych cewek+tlumik!? To bledy teoryzowania czy to za mala czestotliwosc? Uzylem programu Zwrotnice autorstwa MazeS'a

Skomentuj

Zrób tak żeby miały ten sam opór czyli np ARN i ARV 8Ohm.

Skomentuj

niestety żeby dobrze zestroić zwrotnice trzeba dokonać pomiarów, jeśli nie masz takiej możliwości pozostaje jedynie uważne przestudiowanie charakterystyk tych głośników, i dobrać podział na oko:( ale w granicach jak napisał irek,

Zwrtnica na pewno nie będzie sie skladac z samych cewek, a czy to będzie cewka czy kondensator nie zależy od podziału ani impedancji tylko od rodzaju filtra i tłumienia, niskie częstotliwości tłumi się kondensatorami, najpierw dobrze zapoznaj się ze shematami zwrotnic różnych rzędów

pozdrawiam

Skomentuj

Czytalem ze przy tego typu rozwiazniach (wysoki+niskosrednio) najlepsza sa zwrotnice o spadku 12db/okt... nie myle sie? Jutro bede mial wycene od stolarza plyt i cokolow od kaminiarza wiec przyjdzie czas na zamowienide gosnikow... Gdy bede je mial bede mogl dokonac pomiarow. Dysponuje oscyloskopem i generatorem, lecz nigdzie nie moge doczytac jakiego rodzaju pomiary wykonywac?

Skomentuj

Akurat w gruncie rzeczy 12 dB zwrotnica jest najgorszą z możliwych ale jest najczesciej stosowana.

Skomentuj

A może lepiej i prościej w Speaker Workshop?? tylko jeszcze jakiś mikrofon sie przyda

Skomentuj

Mikrofon jedyne moge miec taki za 50gr z elektronika Wiec moze ktos mogly podac metodologie pomiarow oscyloskopem?

Skomentuj

charaqkterystyk niestety nie da się zdjąć bez mikrofonu, no oprucz impedancji ale to do strojenia zwrotek raczej się nie przyda

Skomentuj

A czy ktos moglby odpowiedziec mi na moje pytanie od czego zalezy punkt odciecia? Chodzi o to aby glosniki pracowaly w jak najwiekszym zakresie swoich czestotliowsci czy w jak najmnijeszym pasmie aby sie "nie meczyly" ?

Skomentuj

Punkt podziału wybiera się tak aby uzyskać przecięcie charakterystyk głośników w miejscu , gdzie oba pracują jeszcze w zakresie swoich możliwości przenoszenia, wypadkowa charakterystyka będzie w miarę płaska, a same chrakterystyki głosników nie są jeszcze opadające. Punkt podziału powinien być optymalnie oddalony od częstotliwości rezonansowej gł. wysokotonowego (czyli zwykle >2 kHz) i niskotonowego (górka rezonansowa przy 3-5 kHz). Dla 2-drożnych zespołów będzie to więc 2.4- 4kHz. Spróbuj przy 3.5 kHz, zakres 3-3.5 kHz jest często rekomendowany dla niedużych konstrukcji 2-drożnych. Punkt odcięcia zależy też od stromości filtrów. Przy wysokich rzędach można ciąć nisko wysokotonówkę a wysoko srednio-wysokotonowy. Im większy głośnik tym niżej trzeba go odciąć.

Skomentuj

Czaruję...
                          X