Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja zwrotnicy monitorów Castle Warwick

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja zwrotnicy monitorów Castle Warwick

Witam szanownych forumowiczów.
    Zwracam się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych w kwestii elektroniki. Otóż przeprowadzam właśnie renowację w/w monitorów i jednym z kroków jaki chcę podjąć jest poprawa jakości brzmienia poprzez wymianę kondensatorów bipolarnych Alcap na polipropyleny Jantzena. Co do słuszności zmiany myślę, że nikt raczej nie będzie miał żadnych objekcji. Nie o tą jednak modyfikację konkretnie chodzi. Na załączonej fotografii widoczne są dwa elementy barwy żółtej. Wydaje mi się, że są to zabezpieczenia, które de facto gdyby faktycznie się nimi okazały nie były by mi potrzebne? Proszę o sugestie czy faktycznie jest sens wyrzucać te elementy ze zwrotki czy raczej je zostawić?

Wystarczy ze wymienisz kondensatory na dowolne foliowe. Ja kwidac zwrotka jest tania wiec bez sensu ladowac kase w cos co nie jest najwazniejsze.

Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz posta
    Wydaje mi się, że są to zabezpieczenia, które de facto gdyby faktycznie się nimi okazały nie były by mi potrzebne?
    A pasy bezpieczenstwa w samochodzie sa potrzebne? To faktycznie sa zabezpieczenia w postaci powtarzalnych bezpiecznikow polimerowych. Mozesz z nich zrezygnowac i zastapic je zworami. A jak jestes wielkim audiofilem szczegulantem to zastap je rezystorami bo taki bezpiecznik ma pewna rezystancje wlasna. Oczywiscie kup haj endowe rezystory

Skomentuj

Jeżeli chodzi o pasy bezp. w samochodzie to znam przynajmniej kilka przypadków, w których brak zapiętych pasów uratował życie
      Jeżeli się mylę to mnie popraw ale wydaje mi się, że wzmacniacz jaki zmierzam kupić (Luxman L-210) ma zabezpieczenia na stopniu końcowym i to zabezpieczenie powinno wystarczyć. Co do kondziorów to wziąłem Jantzeny z racji niewielkiej różnicy w cenie w stosunku do np. miflexa. Cena jednego to okolice ok.10zł :) tak więc żaden hajend :)
      Czyli zwykła zwora na pcb wystarczy?

Skomentuj

Zabezpieczenie wzmacniacza to co innego. W kolumnach wstawia sie bezpieczniki szeregowo z glosnikiem wysokotonowym czasami sredniotonowym. Jak grasz bardzo glosno na przesterze i z podbitymi wysokimi tonami to wtedy latwo spalic wysokotonowke, zabezpieczenie pomaga a serwisy nie maja kolejek przed wejsciem.

Mozesz wstawic zwore, kondy kup jakie chcesz.

Skomentuj

Jentzen i miflex w tej samej cenie?
          Popatrz jeszcze raz na Allegro

Zabezpieczenie mozesz wyrzucić

---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post o 10:53 ----------

A te kondy to sa stare bennici

Tak naprawdę to tylko 4,7uF ma tu sens jako foliowy
          Tego mozesz usłyszeć
          Drugi jest równoległe do glosnika i moze zostać

Cena miflexa to ok 80gr/szt
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wymień wszystkie kondensatory.Sadząc z tego co piszesz to mają swoje lata a elektrolity wysychają. Oczywiście 4,7 na foliowy a drugi na jaki chcesz lub masz pod ręką byle o oryginalnej pojemności.

Skomentuj

Czaruję...
            X