Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aktywny subwoofer na STK 4050V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aktywny subwoofer na STK 4050V

Witam.
    Mam zamiar wykorzystać wzmacniacz, który został po przeróbce kolumn aktywnych na pasywne. Ten wzmacniacz to STK 4050V.
    Mam kilka pytań:

1. Czy ten układ będzie stabilny przy 4 omach? Pytam gdyż ponoć przy 8 ten wzmacniacz ma 200 w więc niewiele...
    2. Jaki głośnik mógłbym zasilać tym układem ? interesowałyby mnie przetworniki STX, myślałem nad 15", co o tym sądzicie?
    3. Jak to ustrojstwo podłączyć? Mam transformator ale on ma 3 pary przewodów (2 przezroczyste, 2 niebieskie i 2 czerwone) a z układu wystaje odcięty brązowy.. nie rozumiem tego
    4. Gdzie jest wejście sygnału? Przypuszczam że to taki mały kabelek, który też wychodzi z tego układu, no ale chce się upewnić.
    5. Jak podłączyć potencjometr?
    6. Gdzie wpiąć bezpiecznik?
    7. Jaki filtr dolnoprzepustowy proponujecie i gdzie go wpiąć?

Tu są zdjęcia (przepraszam za jakość ale niestety na chwile obecna dysponuje tylko takim aparatem):

[IMG][/IMG]

Zamieszczone przez Krystian Zobacz posta
    1. Czy ten układ będzie stabilny przy 4 omach? Pytam gdyż ponoć przy 8 ten wzmacniacz ma 200 w więc niewiele...
    znajac zycie to STKi na 4ohm sie psuja
    200w to wcale nie malo

myślałem nad 15", co o tym sądzicie?
    to jednak mocy malo

3. Jak to ustrojstwo podłączyć? Mam transformator ale on ma 3 pary przewodów
    jak ty chcesz to zmontowac bez podstawowej wiedzy? :???:

Skomentuj

Dwa przewody masz już skręcone i zlutowane chyba - to należałoby podpiąć pod GND w zasilaczu, a pozostałe dwa kabelki wpiąć do mostka prostowniczego.
      Jaki jest opis na transformatorze: napięcia na uzwojeniu pierwotnym, wtórnym, prądy/moc?

Zresztą odpowiedzi na twoje pytania są do znalezienia w pół godziny na internecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

jak ty chcesz to zmontowac bez podstawowej wiedzy? :???:
        A mógłbyś mi wytłumaczyć które z przewodów prowadzą do pierwotnego a które do wtórnego uzwojenia? No i jakbyś był na tyle uprzejmy to wytłumacz mi po co są 4 wyjścia z tego transformatora?

Skomentuj

poszukac chwile wystarczy

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
            Dwa przewody masz już skręcone i zlutowane chyba - to należałoby podpiąć pod GND w zasilaczu, a pozostałe dwa kabelki wpiąć do mostka prostowniczego.
            Jaki jest opis na transformatorze: napięcia na uzwojeniu pierwotnym, wtórnym, prądy/moc?

Zresztą odpowiedzi na twoje pytania są do znalezienia w pół godziny na internecie.
            Zupełny brak opisu tego transformatora... Dlatego pytam. Po za tym uczyłem się innych schematów na elektronice.. Nie rozumiem tego. 2 wejścia i 2 wyjścia mostka podpięte są do płytki drukowanej a przecież jakos trzeba podłączyć do mostka transformator który ma w dodatku 4 wyjścia.. ma ktos pomysł jak to działa ?

---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post o 18:42 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

poszukac chwile wystarczy
            Czyżby to miałoby wyglądać tak?:

Skomentuj

Jaki "bolec uziemiający"? Przeczytałeś mój post? Poza tym, raczej tak powinno to być wpięte.
              Zrób zdjęcie płytki od strony druku (znaczy tam gdzie cyna) w możliwie dobrej jakości.
              Masz multimetr albo przynajmniej woltomierz?

Skomentuj

Czaruję...
              X