Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnica natężenia dźwięku na 2 kanałach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różnica natężenia dźwięku na 2 kanałach

Witam, czy spotkaliście sie Panowie z czymś takim, że lewy kanał wzmacniacza zawsze gra ciut głośniej?

usłyszałem to dzis przypadkowo, później miernik w łapę, generator sinus 50hz i pomair, faktycznie wskazuje ok 0,3V więcej na lewym kanale.

Sprawdzałem na 2 różnych wzmacniaczach, na różnych źródłach i kablach, zawsze tak samo.
    Prąd spoczynkowy oczywiście idealnie wyregulowany

Jeśli ktoś ma dobry miernik to poprosiłbym o sprawdzenie.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

A czemu miałoby się tak nie zdarzyć? To już zależy od komponentów konkretnego wzmacniacza i rozrzutu ich parametrów, od tego jest pokrętło balansu (w swoim wzmacniaczu DIY gdzie był tylko potencjometr i końcówki, właśnie na nim pojawiała się najbardziej odczuwalna różnica 1V czy 2V na 20V wysterowania, nie pamiętam, bo już go nie mam, jak zmieniłem wyjścia potencjometru to tak samo zmieniły się napięcia na wyjściach końcówek).

Pytanie przy jakim napięciu wyjściowym jest ta różnica?

Skomentuj

0,3V na ok 5V.

Potencjometry balansu i volume sprawdzone, maja idealna rezystancje na obu kanalach, zreszta bez wzgledu na polozenie potka volume roznica jest obecna, również bez względu na wejscie, nawet na direct input ktory leci tylko przez volume.

0,7V przy 20V
      Last edited by Bumpalump; 02.11.2013, 11:40.

Skomentuj

To niezly z ciebie "czujnik" roznica 0,3V przy 5V to nieslyszalne 0,5dB :)

Na poczatkowej regulacji potencjometry moga dawac nawet kilka decybeli. Zdaje sie ze ALPS podaje liniowosc 1,5dB powyzej -60dB A ponizej 60dB moze byc duzo gorzej.

W kazdym razie, glowny problem to potencjometry a potem roznica wzmocnienia koncowek mocy wynikajaca z tolerancji elementow, zwykle jest pomijalna.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        Sprawdzałem na 2 różnych wzmacniaczach, na różnych źródłach i kablach, zawsze tak samo.
        To chyba jasno dowodzi ze to nie wina wzmacniacza tylko kolumn!! Z calej elektroniki to kolumny maja najwieksze rozrzuty parametrow!

Skomentuj

Ale co mają kolumny do tego skoro nawet po ich odpięciu różnica 0,3V nadal występuje, przy 20V jest to już prawie 1V różnicy.
          Anyway dziekuje za zainteresowanie tematem, aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.

Skomentuj

Roznice o ktorych piszesz sa ponizej 0,5dB czyli nie jest mozliwe ich uslyszenie wiec to nie to. Zamien kolumny miejscami i sprawdz. Wystarczy ze jedna kolumna bedzie stala w rogu pomieszczenia druga np przy scianie i juz bedzie slyszalna roznica.

Skomentuj

Słyszenie to jedno ale o wiele bardziej nie daje mi spokoju to wyższe napięcie ;p kolumny zamieniałem, stoją symetrycznie.

Skomentuj

No to widocznie Twoje prawe ucho ma większe uszkodzenie słuchu i ciszej słyszy skoro wymiany sprzętu nic nie daja ;]

Skomentuj

Pewnie jeszcze cichszy jest ten kanal w ktorym jest wyzsze napiecie :)

Kolega dragon chyba ma racje wiec proponuje zmierzyc uszy :) albo najpierw sprawdzic czy pajak w jednym sie nie osiedlil

A jak juz chcesz mierzyc to najpierw zewrzyj oba wejscia i podaj na nie sygnal z generatora zewnetrznego czy z jednego kanalu z karty muzycznej. Czestotliwosc najlepiej ok 50hz zeby zwykly miernik zmierzyl. Odlacz kolumny i podglasniaj mierzac jeden i drugi kanal, zapisuj wyniki. Potem obliczasz roznice:
                  w naukowym kalkulatorze windowsa
                  dzielisz jedno napiecie przez drugie (=)
                  wciskasz "log" potem mnozenie (*) i wpisujesz 20 i =
                  masz wynik w decybelach, jak przy dzieleniu pierwsza liczba byla mniejsza to masz wynika na plusie a jak wieksza to na minusie.
                  Jak masz roznice <1dB to nei zawracaj glowy, msz super zbierznosc potencjometru!

21 a 20V to pomijalne 0,42dB wiec nie marudz.

Skomentuj

Czaruję...
                  X