Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Bumpalump
    replied
    odlaczone zrodlo, wejscie zwarte do masy, kolumny odlaczone jesli wtedy masz 0,1mV to jest bdb ale tak powinno byc nawet na maks odkreconym potku, po to wlasnie zwierasz sygnal z masa aby nic sie nigdzie nie przyplatalo

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    200mV to stanowczo za duzo, i powinno byc stabilne

zewrzyj wejscie do masy i zmierz jeszcze raz
    Przy podłączonym źródle (pomiary wyżej przy podłączonym źródle, z włączoną muzyką, bez podłączonych kolumn) ?

Bez podłączonego źródła stałe na wyjściu to jakieś 0,1mV/stabilne nie zmienia się (miernik za 50zł więc nie wiem jak z dokładnością ).

Jeżeli dobrze cię rozumiem z tym zwarciem wejścia do masy, to wystarczyło by potek na minimum ustawić ? O ile o to chodzi to logicznie myślać skoro przy połowie jest 0-3 (i spada wraz ze ściszaniem) to na minimum będzie 0 tak jak bez źródła.
    Last edited by gi; 05.01.2016, 15:20.

Zostaw komentarz:

• Bumpalump
    replied
    200mV to stanowczo za duzo, i powinno byc stabilne

zewrzyj wejscie do masy i zmierz jeszcze raz

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    Hmm u mnie na wyjściu przy potku na połowe jest skaczące 0-3mV, przy potku prawie na maks jest 0-30mV (skaczące), przy rozkręceniu potka na maks rośnie do 0-200mV (skaczące).

Za dużo ?

Zostaw komentarz:

• Bumpalump
    replied
    Podlaczamy ale tylko w jednym punkcie.
    napiecie powinno byc jaknajnizsze, kilka mV jest dopuszczalne

Zostaw komentarz:

• gi
    replied
    1) Jakie jest maksymalne dopuszczalne napięcie stałe na wyjściu (przy potku na maks i maks poziomie sygnału) i czy może w ogóle występować ?
    2) Czy podłączamy obudowę do masy ?
    3) Czy podłączamy radiatory do masy ?

Zostaw komentarz:

• kolmen
    replied
    Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
    Tak opek jest przed pga i robi raczej za bufor bo nie wzmacnia chyba. Ja miałem właśnie e408 z drabinka, ale zostało się pga
    Zgadza się :)
    Ja go pominąłem i u mnie bez niego jest lepiej
    Można go też zastąpić lepszą kostką i poprawa jest słyszalna

Zostaw komentarz:

• dzwiedziu
    replied
    Pre z 408 gra tak jak by włączyć takie delikatne loudness - podbicie, jednym się to podoba a innym nie, za to T&3 gra naturalnie.
    A bufor ma raczej za zadanie "odseparować" impedancje żródła od pga.
    W 408 potencjometr o wartości 50k jest zaraz przed pre, więc można dać T&3 na wejściu, póżniej 408 i 450.
    W pre z 408 można obniżyć wzmocnienie, bo po co oba układy mają je posiadać.
    Choć w 408 od początku trza było je obniżyć bo w/g mnie było aż za wysokie (10x - ok +30db).
    Last edited by dzwiedziu; 31.12.2015, 11:14.

Zostaw komentarz:

• Trol.
    replied
    A mnie ciekawi jeszcze porównanie tego pre Taza & 3lite vs klon pre z modelu e-406.
    Słuchał ktoś obu tych aplikacji w E-450?

Zostaw komentarz:

• lokiec3
    replied
    No ale ja mam sterowanie na pilota. Tylko włączyć muszę iść bo mam również amplituner podłączony do kolumn i zasilanie jest na przekaźnikach.
    Pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied
    Wygody pga ? Nadal podchodzę żeby włączyć, żeby zrobić głośniej. Jak masz to podłącz i posłuchaj, dla mnie nic specjalnego a komuś może bardziej się przyda

Zostaw komentarz:

• lokiec3
    replied
    Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
    Tak opek jest przed pga i robi raczej za bufor bo nie wzmacnia chyba. Ja miałem właśnie e408 z drabinka, ale zostało się pga
    Nie ma różnicy słyszalnej? Czy dla wygody PGA?
    Pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied

Zostaw komentarz:

• lokiec3
    replied
    Ale opek jest chyba przed PGA. Jeszcze trochę to wstawię drabinkę i pre E408. Tylko kto będzie biegał podgłaśniać. Bo od ściszania to jest żonusia.:biggrin:
    Pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• kolmen
    replied
    Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
    Jak w temacie. Do tej pory moja końcówka E450 gra z preampem - sterownikiem autorstwa Taz i 3lite PGA2320. Dobrze znany ze zbiorowego zamówienia.
    Jako,ze płytkę do pre E408 i kit miałem wcześniej niż PGA więc szkoda by się marnował - no to sobie go wczoraj zlutowałem i nawet działa :o

Chciałbym go wpiąć w tor sygnału. Tylko tak się zastanawiam jaka opcja jest najlepsza. Bo teorii jest milion a co najlepsze to kij wie.
    Do sedna.
    Opcja pierwsza: wpięcie E 408 do jednego z wejść przed selektorem preampa Taza.
    Wada wiadomo sygnał przez preamp E408 tylko dla jednego wejścia. Zalet nie widzę
    Opcja druga: Wpięcie się z E408 za selektorem przed PGA. Zaleta mam E408 na wszystkich wejściach.Wada ingerencja w płytkę z PGA.
    Opcja trzecia: wpięcie się z E408 za PGA i puszczenie sygnału bezpośrednio z pre E408 na końcówki. Zaleta jak w pkt 2 bez ingerencji w płytkę z PGA. Wydaje mi się,że jest to najlepsze rozwiązanie. Nawet w oryginale tak jest, że sygnał idzie z potencjometru na pre E408. Czy są jakieś wady tego rozwiązania.
    Z góry dziękuję za merytoryczne sugestie.
    Pozdrawiam.
    Jeżeli już tak kombinujesz to podłącz pre bezpośrednio do wejść klona , a do wejścia klona PGA z sygnałem wziętym bezpośrednio z jego wyjścia z pominięciem opka który nie jest najwyższych lotów , a do tego dubluje działanie preampa

Zostaw komentarz:

• szastal
    replied
    Probujesz dublowac układy. Albo jedno pre albo drugie. Posłuchaj może najpierw samego e408 i później stwierdzisz czy w ogóle jest ci do czegoś potrzebne

Zostaw komentarz:

• lokiec3
    replied
    E450 + pre E 408+ PGA 2320 by Taz 3lite

Jak w temacie. Do tej pory moja końcówka E450 gra z preampem - sterownikiem autorstwa Taz i 3lite PGA2320. Dobrze znany ze zbiorowego zamówienia.
    Jako,ze płytkę do pre E408 i kit miałem wcześniej niż PGA więc szkoda by się marnował - no to sobie go wczoraj zlutowałem i nawet działa :o

Chciałbym go wpiąć w tor sygnału. Tylko tak się zastanawiam jaka opcja jest najlepsza. Bo teorii jest milion a co najlepsze to kij wie.
    Do sedna.
    Opcja pierwsza: wpięcie E 408 do jednego z wejść przed selektorem preampa Taza.
    Wada wiadomo sygnał przez preamp E408 tylko dla jednego wejścia. Zalet nie widzę
    Opcja druga: Wpięcie się z E408 za selektorem przed PGA. Zaleta mam E408 na wszystkich wejściach.Wada ingerencja w płytkę z PGA.
    Opcja trzecia: wpięcie się z E408 za PGA i puszczenie sygnału bezpośrednio z pre E408 na końcówki. Zaleta jak w pkt 2 bez ingerencji w płytkę z PGA. Wydaje mi się,że jest to najlepsze rozwiązanie. Nawet w oryginale tak jest, że sygnał idzie z potencjometru na pre E408. Czy są jakieś wady tego rozwiązania.
    Z góry dziękuję za merytoryczne sugestie.
    Pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• jaskiniowiec
    replied
    Na tej pcb masz dosyć sporo miejsca na spore markowe kondensatory . Lutuj wedle uznania i słuchu . :)
    Tylko naprawdę uważaj na ten wzmacniacz, z tego co patrzałem po częściach to jest to kit który robiłem lub gotowiec. Większość tych układów miało dosyć dobrze dobierane części przeze mnie . Jak sobie coś uszkodzisz lub upalisz to naprawdę będziesz miał problem go naprawić, to jest naprawdę wredny totalnie parszywy układ w porównaniu do takiej 450 .
    Który jest stosunkowo łatwy do złożenia i naprawy .

Dolphin o reklamie pogadamy tak za kilka miesięcy :biggrin: .

Zostaw komentarz:

• jamess8
    replied
    Odnośnie P-5000 w SM dwa kondensatory wejściowe elektrolityczne 22uF są zbocznikowane kondensatorami 0,1uF natomiast na PCB jaskiniowca ich nie ma, ani nie znalazłem żadnej informacji o tej zmianie ani o tym, żeby dać tam inną wartość. Ciekawe, czy nie ma jakichś innych ważnych zmian, tak podobno bylo przy p-7100.

Zostaw komentarz:

• dolphin123
    replied
    Skonczmy te pogaduchy komercyjne, bo za chwile zablokujemy wszystkie posty, ktore sa tylko po to, aby zareklamowac swoj biznes.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X