Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HH Electronic VX-150 mos-fet - trzeszczy, brak dźwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HH Electronic VX-150 mos-fet - trzeszczy, brak dźwięku

Witam,

Przepraszam jeśli piszę nie w tym dziale gdzie trzeba, ale nikt nie umie mi pomóc :(

Posiadam wzmacniacz mosfetowy HH Elecrtonic VX-150.
    Do niego są podłączone dwa monitory Rogers LS3/5A

Problem polega na tym, że wzmacniacz jakby gubił jeden kanał, nie ma dźwięku na nim, kręcąc potencjometrem słychać czasem trzaski ale to nie pomaga, dzieje się to na zmianę na obydwu kanałach.

Ciekawostką jest, że gdy włączę pilotem gniazdko 230V (kupiłem kiedyś w Biedronce dwa gniazdka plus pilot marki CLARUS), potrafi włączyć się dźwięk czy to z jednego czy obydwu kanałów we wzmacniaczu, chociaż nie zawsze się to dzieje.

Nie mam pojęcia czy problemem jest potencjometr czy może coś innego.

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc, stawiam piwo!
    Pozdrawiam ciepło :)

najprawdopodobniej masz gdzieś zimne luty...

Skomentuj

Omnibus, napisz najpierw co potrafisz w elektronice, czy masz schemat, jakieś narzędzia, przyrządy pomiarowe. Wtedy można myśleć o pomocy.

Skomentuj

Dziękuję za szybki odzew, na innych forach ten temat milczy :)

Potrafię niewiele, wymienić podzespół czy zmierzyć coś miernikiem to nie problem, pomaga mi tato bo on jest elektronikiem, ale nie możemy dojść co jest przyczyną a rozkładać tego mosfeta na części pierwsze nie chcę, wolę kogoś zapytać najpierw, kto być może zna rozwiązanie :)

Schematu nie mam, tak jak go parę lat temu dostałem tak stał i pięknie grał z tymi monitorkami, a narzędzia pospolite, miernik, lutownica, takie tam zabawki

Przepraszam za moją niewiedzę i brak umiejętności na forum o DIY, ale naprawdę nie mam gdzie już szukać pomocy :(

Skomentuj

Cześć,miałem taką sytuację w starym ONKYO,gdzie były przekażniki na wyjściach głośnikowych,okazało się że się od nieużywania zastały i zaśniedziały,i problem był identyczny.W zależności od włączenia czyli ich zadziałania raz działał jeden kanał,raz drugi,jeden ciszej itp.Obstawiam że to jest powodem lub potencjometr

Skomentuj

Przekaźniki to jest dość częsty problem, ale w tym wzmacniaczu nie ma przekaźników na wyjściu - jeśli to ten schemat http://www.hifi-manuals.com/H.H.-Ele...matic/download (jak wrzucić pdf-a na forum?)

Skomentuj

zgaduj zgadula. Otwieraj sprzęt i czyść co brudne. Do tego sprawdź przekaźniki zabezpieczeń.

Skomentuj

Panowie, czyściłem potencjometry, pomaga na krótko, nie mogę stwierdzić jednoznacznie czy to ich wina, bo i bez czyszczenia wzmacniacz czasem działa.
                Potencjometr: NOBLE 297Y20KOhm 9023

Skomentuj

Schemat masz? No bo bez tego to se możemy... piwo wypić :lol:
                  Tu masz bez rejestracji mapę http://elektrotanya.com/h.h._electro.../download.html - sprawdź, czy to to i daj znać.

Skomentuj

Schemat wygląda na ten, ale na tylnym panelu mam jeszcze wyjścia Jack :)

Skomentuj

No, to jak dobry schemat, to podaj na wejście sinus 1kHz z generatora i oscyloskopem od wejścia lecisz w stronę wyjścia patrząc kiedy sygnał znika

Tak by było najprościej, ale zdaje się, że nie masz ww sprzętu. Widzisz jednak którędy sygnał leci. Podaj cokolwiek na wejście, popatrz na schemat i pomyśl (możesz użyć Taty :P)

Skomentuj

Poprawiłem zimne luty, problem nadal występuje. Dziwi mnie to, że gdy np: włączę listwę zasilającą komputer to lewy kanał nagle zanika bądź się pojawia. Macie Panowie jakieś pomysły? :)

Skomentuj

Zabezpieczenie przed DC ?

Skomentuj

Czaruję...
                          X