Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Klasa A S-E o małej mocy - który projekt wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Klasa A S-E o małej mocy - który projekt wybrać?

Przymierzam się do złożenia wzmacniacza w klasie A SE o małej mocy.
    Chciałbym nim w przyszłości napędzić tubę z driverem wysokotonowym (wyrośnięte 2-way z aktywnym podziałem).
    Potrzebna moc jest bardzo niewielka - myślę że 1-2 Waty będzie aż nadto.
    Chętnie bez pętli sprzężenia zwrotnego.
    Chciałbym duży odstęp od szumu i małe zniekształcenia.
    Jakie projekty spełniające te założenia polecacie?
    Pass Aleph-Mini po przeróbkach i zmniejszeniu napięcia zasilającego będzie OK - czy raczej inny wzmacniacz Passa?
    A może ten: http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm

Ja bym zbudował Alpha Mini prosty projekt i w razie odsprzedaży nie będzie problemu.

Skomentuj

A żeby zmniejszyć moc wystarczy tylko mniejsze napięcie zasilania? Czy trzeba coś jeszcze przerabiać?

Skomentuj

Wytłumacz dlaczego chcesz zmniejszyć moc? Co za różnica czy bedzie 1-2 czy 5W.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yotomeczek Zobacz posta
          Potrzebna moc jest bardzo niewielka - myślę że 1-2 Waty będzie aż nadto.
          I tu sie myslisz ze taka moc wystarczy. Owszem srednia moc wydzielena w glosniku wysokotonowym jest bardzo mala ale szczytowa jest calkiem spora.

Chętnie bez pętli sprzężenia zwrotnego.
          Chciałbym duży odstęp od szumu i małe zniekształcenia.
          Te dwie idee wzajemnie sie wykluczaja. Albo dobre parametry albo brak sprzezenia zwrotnego.

---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post o 18:54 ----------

A żeby zmniejszyć moc wystarczy tylko mniejsze napięcie zasilania? Czy trzeba coś jeszcze przerabiać?
          Owszem moc zalezy od napiecia zasilania ale uklad elektroniczny musi jeszcze pracowac przy tym nizszym zasilaniu wiec nie mozna go tak dowolnie zmniejszac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            I tu sie myslisz ze taka moc wystarczy. Owszem srednia moc wydzielena w glosniku wysokotonowym jest bardzo mala ale szczytowa jest calkiem spora.
            Na prawdę? Driver daje powyżej 105dB/1W (107 dla planowanej Beymy CP380M) więc ile mocy potrzebuję? CD z tubą będzie grał od około 1KHz.

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Te dwie idee wzajemnie sie wykluczaja. Albo dobre parametry albo brak sprzezenia zwrotnego.
            Ale może to być 1-2% zniekształceń a może to być 0,5% ... wiadomo że im mniej tym lepiej - ja nie oczekuję 0,00xx% zniekształceń

Owszem moc zalezy od napiecia zasilania ale uklad elektroniczny musi jeszcze pracowac przy tym nizszym zasilaniu wiec nie mozna go tak dowolnie zmniejszac.
            I dlatego pytam co trzeba zrobić żeby ją zmniejszyć i czy wystarczy zmniejszyć napięcie?

---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 19:06 ----------

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
            Wytłumacz dlaczego chcesz zmniejszyć moc? Co za różnica czy bedzie 1-2 czy 5W.
            Bo wydaje mi się że nie potrzebuję aż tyle mocy i ciepła do rozproszenia.

Skomentuj

mocy dużej nie potrzebujesz, ale większych amplitud napięć tak. Więc wzmacniacz potrzebujesz taki sam jak dla woofera. Ewentualnie możesz uwzglednić różnicę ich mocy wyjściowej opartą o efektywnosć poszczególnych przetworników elektrodynamicznych.

Skomentuj

Skoro ci sie wydaje a jeszcze nie wiesz co ci potrzebne to zrob najpierw te 2way na dowolnych koncowkach mocy a potem analizujac moc szczytowa w kanale niskim i wysokim bedziesz wiedzial ile ci potrzeba. Jest za duzo zmiennych zeby to okreslic, duzo zalezy od czestotliwosci i stromosci podzialu jak i od oczekiwanego natezenia dzwieku.

Wg charek beymy ten driver w pasmie uzytecznym ma 103-104dB a zwykle jest to wartosc i tak zawyzone choc na pewno efektywnosc jest duzo wieksza niz dowolnego glosnika niskosredniotonowego wiec wzmacniacz wysokotonowy bedzie mogl byc duzo slabszy.

Skomentuj

Czaruję...
                X