Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterownik wzmacniacza powoduje brum.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterownik wzmacniacza powoduje brum.

Cześć wszystkim.
    Mam problem ze wzmacniaczem który składam. Końcówki mocy to Sym v2 by Flodins. Do tego sterownik wzmacniacza kolegi Dolphin123. Bez podłączonego wejścia wzmacniacza do sterownika, wszystko jest OK. Jeżeli jednak wejście wzmacniacza podłącze do sterownika (wyjście z selektora wejść), to pojawia się brum. Brum cichnie jeżeli potencjometr regulacji głośności jest na zero (brum proporcjonalny do ustawienia potencjometru) . Po podłączeniu sygnału (np. z telefonu) brum również zanika. Nawet jeżeli sterownik jest bez zasilania, brum przechodzi z wyjścia selektora na wejście wzmacniacza (trafo wzmacniacza podpięte bezpośrednio do sieci).
    Przetestowałem wszelkie możliwe kombinacje, brak na 100% pętli masy. Wygląda jakby ścieżki na płytce sterownika działały jak anteny. Same końcówki mocy grają jak trzeba i dopiero przyłożenie palca do przewodu sygnałowego powoduje brum.

Sterownik o którym mowa:
    http://audio.lutuje.se/?diy-sterownik,32

Dziękuję z góry za wszelkie porady.

Paweł
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Zły dział. Zastosowałeś do sygnału kabel ekranowany? Czy ekran jest odpowiednio podpięty? Jeśli piszesz że przy zbliżeniu palca do przewodu wzrasta poziom przydźwięku to może wskazywać na problemy z ekranowaniem.

Skomentuj

Brum pojawia się jak dotknę "gorącej" żyły, nie izolacji przewodu. Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Brum wprowadza sterownik, nic innego. Sprawy masy i ekranowania są mi znane i wszystko jest w porządku. Nie jestem laikiem.
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
        Brum pojawia się jak dotknę "gorącej" żyły,
        co w tym dziwnego? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          co w tym dziwnego? :)
          No właśnie nic, tak powinno być. Najważniejszy i zasadniczy problem to, że sterownik kolegi dolphin123 wprowadza brum.

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
            Najważniejszy i zasadniczy problem to, że sterownik kolegi dolphin123 wprowadza brum.
            Niestety, ale wydaje mi sie, ze to naduzycie, Mialem okazje skladac kiedys sztuke tego sterownika i nic nie burczalo. W drodze jest pcb do drugiego. W tym tyg. pewnie go polutuje, ale mam przekonanie graniczace z pewnoscia ze. tez bedzie ok, bo niby dlaczego mialby brumic?
            Napisalbym wiecej, ale nie znosze tableta wrrr

Skomentuj

Pablo jestes pierwsza osoba ktora pisze ze ma ze sterownikiem problem z brumem. Musisz miec gdzies zle poprowadzone mase. Zauwaz ze do sterownika w ogole nie dochodzi masa sygnalowa.

Skomentuj

Masę mam poprowadzoną tak jak trzeba, wg. wszelkich "prawideł". Podłączone jest tak: transformator, płytka zasilacza, wzmacniacz. Dotykam przewodem sygnałowym (prosto ze wzmacniacza) do wyjścia z selektora i jest brum. Nie ma żadnej pętli. Bez podłączania do selektora, w głośniku jest idealna cisza.

Skomentuj

Z Twojego opisu NIC nie wynika. Zrób jakieś zdjęcia i pokaż, bo inaczej możemy sobie pogadać :P

Skomentuj

Czaruję...
                  X