Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie modułu Bluetooth z wzmacniaczem - differential input vs single-ended input

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie modułu Bluetooth z wzmacniaczem - differential input vs single-ended input

Jest to mój pierwszy post na tym forum, to przy okazji witam wszystkich forumowiczów. Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać mój problem :)

Jestem w trakcie budowy przenośnego głośnika Bluetooth na bazie układu elektronicznego wyciągniętego z małych głośniczków BT oraz wzmacniacza opartego o YDA148 kupionego kiedyś na dx.com.
    Teoria niby jest prosta, wyjście z modułu BT połączyć* diyaudio.pl/obrazki.html *z wejściem wzmacniacza i po powinno być w porządku. Niestety pojawił się jeden problem, mianowicie wyjście w z modułu BT jest w wersji "differential input" czyli są 4 ścieżki, R+, R-, L+, L-. Natomiast wzmacniacz YDA148 jest poskładany jako "Single-enden input", czyli na wejściu ma R+, L- i wspólną masę.

No i teraz mam pytanie jak to połączyć ze sobą?

Na początku zrobiłem tak, że zmostkowałem ze sobą R- i L- i podłączyłem do wspólnej masy w płytce wzmacniacza. Niby wszystko jest w porządku, poza jedną bardzo denerwującą kwestią. Za każdym razem gdy włącza się moduł BT słychać bardzo głośny trzask z głośników. Jest to o tyle denerwujące, że układ BT ma funkcję usypiania jak nie dostaje żadnego sygnału. I zakładając, że zaczynam słuchać jakiejś muzyki na komputerze to jest trzask, potem przestaję słuchać muzyki, znów trzask. Puszczam muzykę i znów trzask.

Problem trzasku oczywiście nie występował na fabrycznych głośniczkach (z fabrycznym zintegrowanym wzmacniaczem). Problem również nie występuje w momencie gdy podłączę tylko jeden kanał do dodatkowego wzmacniacza. Czyli jak jest podłączony tylko R+ i R- do wzmacniacza to wszystko jest OK. Jak podłącze sam lewy kanał też jest OK.

Wg. dokumentacji technicznej układu YDA148 to może on działać zarówno jako "Single-ended input" (tak jest poskładany) oraz "Differential input". Są nawet schematy ilustrujące różnicę, ale po prostu nie wiem co fizycznie miałbym przerobić na płytce.

Poniżej wstawiam zdjęcia i dokumentację

DOKUMENTACJA TECHNICZNA WZMACNIACZA YDA148

DOKUMENTACJA TECHNICZNA WZMACNIACZA YDA161 - ten który jest fabrycznie na płytce BT

Duże zdjęcie wzmacniacza góra

Duże zdjęcie wzmacniacza spód

Cholerny tablet...
    No nic, sprobuje cos napisac :-)
    Zerknij na 5 strone datasheeta scalaka koncowki Y148 - tam jest napisane jak podlaczyc wejscie.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
      Cholerny tablet...
      Zerknij na 5 strone datasheeta scalaka koncowki Y148 - tam jest napisane jak podlaczyc wejscie.
      OK, sprawdziłem ten opis i na jego podstawie taki plan działania przygotowałem

Teraz mam jeszcze pytanie w jaki sposób zrobić regulację głośności na potencjometrze w takim przypadku. Wystarczy jak kupię poczwórny potencjometr i każdą ścieżkę podłącze przez taki potencjometr?
      Oraz po co są* diyaudio.pl/obrazki.html *te dwa rezystory, które oryginalnie były przed potencjometrem? Też mam puścić sygnał* diyaudio.pl/obrazki.html *przez rezystory, jeśli tak to jakiej wartości?

Skomentuj

głośnością powinienieś sterować z punktu źródła czyli np. telefonem komókowym. Potencjometr dla mnei jest zbędny, a i dodatkowy kłopot.
        PS. nie działają ci niektóre obrazki.
        Witamy na forum! :)

Skomentuj

Czaruję...
        X