Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subsonic z podbiciem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subsonic twój czy irka jaka różnica. Jeden i drugi pogarsza odpowiedź impulsową. Można powiedzieć ,że sygnał zostnie "zmodulowany" odpowiedzią impulsową a to są zniekształcenia.
    Ile podbijać to już każdy musi sobie dojść , tak aby miało to sens. Podbijanie o 2dB na pewno nie ma .

Skomentuj

Generalnie nie lubie 180nF ale jhak ktos z uporem maniaka je stosuje to tez go nie lubie :) 150n + 33n to co innego.

Oczywiscie ze taki subsonic z podbiciem pogarsza odpowiedz impulsowa bo mozna go porownac do glosnika w bardzo malej obudowie gdzie Qtc bedzie bardzo wysokie.
      Taki subsonic z podbiciem to po prostu dwa w jednym czyli subsonic i podbicie o ktorym wiele osob mazy robiac subwofer. Jesli podbicie jast tam gdzie glosnik ma juz opadajaca charakterystyke to powinno byc wszystko ok. Co do mocy to wymieniamy tu moc glosnika na pasmo i trzeba zdawac sobie z tego sprawe ze tracimy jedno a zyskujemy drugie.

Skomentuj

Dobra - dzięki za dokładne wytłumaczenie na czym rzecz polega, a podbicie zrobię dla bezpieczeństwa przez pół (3dB), z resztą powinno być ok, bo wartość szczytowa podbicia jest o ~ 6Hz niżej od 3dB spadku charakterystyki suba.
        Załączone pliki

Skomentuj

<Pannonia> I jak zlutowales tego subsonika? Mozesz podzielic sie odsluchami?

Skomentuj

zlutowałem, ale narazie robiłem tylko test samego suba (fitr dolnoprzepustowy+tda7294+arn312-00-8- 4-th band pass), bo ostatnio mam mało czasu dla siebie :-(
            Wrażenia z odsłuchu:
            - dżwięk jest bardzo miękki i o dobrym impulsie, schodzi bardzo nisko - praktycznie nie znalazłem utworu w którym nie było by słychać lub czuć najniższych tonów :-)

Skomentuj

Przedstawie uklad o podobnym dzialaniu (skutku dzialania).
              Konkretnie przenosi 30-75Hz ale po wymienie ostatniego czlonu na regulowany FDP mozna dostosowac.Wlasciwie mozna uzyc tylko trzeciego czlonu korekcyjnego dla pasma 30-40Hz.Oczywiscie korekcja byla dostosowana do pewnego rodzaju suba (50litrow zamkniety na glosnikach 30/100/x kilkanascie lat temu). Do dzis uklad jest jednak mozliwy do wykorzystania.Pierwszy czlon to wiadomo wejsciowy sumator z regulacja wzmocnienia, drugi odwracacz fazy (mozna pominac jesli niepotrzebny).Wprawny elektronik w czwartym czlonie moze poprostu zmienic rezystory zeby uzyskac inna czest odciecia.

[ Dodano: 2004-09-20, 11:23 ]
              P.S. Nie musze dodawac ze lepiej uzyc lepszych operacyjnych...
              Załączone pliki

Skomentuj

.......no i mój subsonic z podbiciem doczekał się testu.
                -wyrażnie odcina częstotliwości <15Hz (przy 10Hz i max mocy wzmacniacza TDA7294 głośnik wychyla się nie więcej jak + - 0,5mm)
                -w dolnym zakresie dźwięk słychać mocniej (wyraźne podbicie około 2X, ale bez słyszalnych zniekształceń)

Skomentuj

Czaruję...
                X