Witam. To mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość. Otóż, chcę zbudować głośniki estradowe i końcówkę mocy. Koleżanka prowadzi salę fitness, zumba i potrzebne jej dość dobre nagłośnienie. Jedzie obecnie na dwóch zestawach głośników komputerowych, 70 W jeden, ledwo co grają. Również czasem trafiają im się tzw. maratony, więc zumba odbywa się na otwartym terenie, no ale w wiekszości na sali. Działalność zaczeły nie dawno, więc tną koszta. No więc tak mam Amplituner Technicsa SA-400, tyle że spalona jest końcówka mocy, a układy scalone do tego modelu są strasznie drogie i trudno dostępne i moje pytanie to jaką końcówkę mógł bym zastosować do tego amplitunera i czy mogę po prostu zrobić jakąś swoją i ją włożyć ? Co do kolumn to myślałem o zrobbieniu również swoich, dokładnie dwóch w jednej znajdował by się SW.STX.15.3.800.8.F.A.MC i CD.STX.1.1,7.800.8.F.B.TI (D-800). Wiem może, że całościowo temat nie tu powienien się znajdować, znaczy nie w tym dziale, ale nie wiedziałem gdzi ego wsadzić. Wracając do tematu czy tak owy zestaw teoretycznie by wystarczył? Jaką końcówkę mocy zrobić? Czy mogę wykorzystać co kolwiek z technicsa SA-400? Wiem to strasznie chaotycznie napisane jest, ale jestem amatorem choć sporo liznołem w tym temacie i mam znajomego który robi efekty do gitar i sam robił wzmacnicz lampowy więc w razie problemów zwrócę się do niego. Aha i sale nie są wielkie coś okolo 100m2
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaka końcówka mocy? SA-400
Collapse
X
-
Może pomyśl nad aktywną kolumną stx http://stx.pl/stx-pa-500-4-fr-a.html, przede wszystkim tanio i ze wzmacniaczem.taniej nie zrobisz kolumny aktywnej a tym bardziej kolumny i osobno wzmacniacza.Z technicsa mógłbyś wziąść trafo,ale nie zrobisz na nim mocnego wzmacniacza.Po za tym z tych głośników wymieniłes przetwornik do kolumny basowej on się nie nadaje do 2 way,jak już chcesz sam robić to na takich przetwornikach http://stx.pl/schemat-zestaw-wm-stx-...n-373-142.html.
-
Tak. Teraz dopiero zauważyłem, że nie ten głośnik wpisałem; ) Koszt dwóch kolumn aktywnych które wymieniłeś to 1376 zł. Więc mówisz, że taniej nie da się zrobić dwóch kolumn pasywnych z głośnikami typu : WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC i CD.STX.1.1,7.800.8.F.B.TI (D-800) oraz końcówki mocy z przedwzmacniaczem który to pociągnie? A może lepiej zrobić kolumne aktywną? Z tego co czytałem to DIY przeważnie zawsze wychodzi taniej .Last edited by Mike1992; 04.06.2014, 22:57.
Skomentuj
Skomentuj